VIDEO Şeful Comisiei de control a SRI din Parlament, Georgian Pop - cum şi în ce condiţii îţi poate fi ascultat telefonul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgian Pop FOTO Mediafax
Georgian Pop FOTO Mediafax

Georgian Pop, şeful Comisiei SRI din Parlament, a descris, într-un interviu acordat jurnaliştilor Ioana Lupea şi Dan Marinescu la Adevărul Live, procedura prin care SRI autorizează interceptările naţionale.

“Există un mit, prin care la colţ de stradă nimeni nu mai vrea să vorbească cu cineva până nu îşi ascunde telefonul”, a declarat Georgian Pop.

Georgian Pop a reiterat că SRI este singura autoritate, la nivel naţional, care are dreptul de a realiza interceptarea telefoanelor de pe teritoriul României, iar procedura este una complicată, care implică numeroase filtre pentru obţinerea mandatelor legale. El a precizat că orice altă iniţiativă privată de folosire a unor echipamente tehnologice în scopul obţinerii de date cu caracter personal, este ilegală şi nu poate fi folosită ca probă în justiţie. El mai spus că, tehnic, niciun serviciu secret nu are posibilitatea să asculte toată societatea şi că s-a creat un mit în jurul acestei probleme.

De asemenea, el explicat că procedura standard în toate ţările care au ca fundament democraţia, statul de drept şi libertatea persoanelor, implică un factor uman care extrage pasaje sau frânturi de pasaje din conversaţii, care pot fi transformate în probe juridiciare. El a subliniat că doar suportul tehnic este insuficient ca probă în justiţie. 

“Este o muncă infernală să extragi si să monitorizezi o întreagă populaţie. Ar însemna de trei ori populaţia României să se ocupe de transcrieri. Există pârghii sau filtre, de control instituţional, care să nu permită un abuz de interceptare”, a spus Georgian Pop.


Georgian Pop a enumerat aspectele tehnice care conduc la aprobarea mandatului de interceptare. El a spus că acesta are număr şi date de identificare, aprobate de judecător, în absenţa cărora sistemul nu porneşte.

Georgian Pop a menţionat că procedura implică automatizare. Iar la închiderea de şedinţă, se precizeză data şi ora la care interceptarea se încheie automat. El s-a referit la dezbaterile recente din mass-media, privind necesitatea folosirii originalului interceptării, în instanţă, şi nu a copiei conforme, cum este în uzanţă.

“Copia conformă este standardul în UE şi NATO. Folosirea originalului ar însemna să mergi în instanţă cu tiruri de echipament. .E o practică folosită de zeci de ani în societăţile democratice cu tradiţie puternică a statului de drept. Este făcută pentru a se evita posibilele abuzuri. Totul este unitar la nivel naţional”, a declarat Georgian Pop.

Deputatul PSD a adăgat că procedurile de ordin tehnic, legislativ şi de funcţionare instituţuională, infirmă mitul că oricine poate să facă interceptări, iar persoanele private, dacă recurg la cumpărarea unui echipament de interceptare, interzis prin lege, vor plăti penal, în caz că sunt prinse. Georgian Pop a mai spus că informaţiile privind interceptarea sun clasificate, dar că există un procent de 91% al autorizaţiilor privind desfăşurarea instrucţiei penale, iar restul de 9 % sunt mandate privind siguranţa naţională.

Şeful Comisiei SRI din Parlament  a declarat că au fost şi cazuri de respingere a mandatelor, pentru că stagiile sau filtrele necesare pentru obţinerea unui mandat sunt complexe. El a spus că trebuie să existe o solictare a unui ofiţer de caz, care trebuie să se asigure în legătură cu oportunitatea acelui caz. El a menţionat că un prim filtru este oportunitarea dată de şeful direct al acelui ofiţer, alt filtru este cel juridic, iar dacă sunt îndeplinite condiţiile şi criteriile legale, rămâne o responsabilitate foarte mare pentru judecătorii care dau acordul.

Georgian Pop, Şeful Comisiei SRI din Parlament, la Adevărul Live 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite