George Maior a primit Emblema de Merit “Partener pentru Apărare” din partea Şefului Statului Major General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul George Maior şi generalul Nicolae Ciucă Foto: Ambasada României în SUA
Ambasadorul George Maior şi generalul Nicolae Ciucă Foto: Ambasada României în SUA

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a primit, din partea Şefului Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă, Emblema de Merit „Partener pentru Apărare”, clasa a II-a. Şeful Statului Major General a arătat că distincţia i-a fost acordată lui George Maior în semn de apreciere a contribuţiei deosebite adusă la susţinerea activităţilor armatei, precum şi pentru promovarea valorilor naţionale.

Cu acest prilej, ambasadorul George Maior a rememorat perioada excepţională petrecută în cadrul Ministerului Apărării Naţionale cu 15 ani în urmă când, din calitatea de secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare, a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la NATO.

Potrivit ambasadorului României în SUA, în acea perioadă, reformele profunde aduse Armatei au ajutat politica externă a României, în demersurile sale de a atinge cel mai important obiectiv politico-militar al ţării noastre, admiterea în Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.

“Nu a fost deloc uşor din punct de vedere al curajului politic şi strategic să te angajezi că trimiţi, pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, trupe în zone de conflict precum Afganistan. Generalul-locotenent Ciucă, pe atunci maior aflat la comanda primului batalion românesc dislocat în Afganistan, în vara anului 2002, a reuşit nu numai să îşi ducă la bun sfârşit misiunea, ci şi să relaţioneze pentru prima oară, într-un teatru de operaţii externe, cu partenerii americani, să contribuie la interoperabilitatea dintre forţele armate ale ţărilor noastre”, a declarat George Maior.

La rândul său, Şeful Statului Major General i-a mulţumit ambasadorului României pentru susţinerea constantă a Armatei. Domnia sa a evocat faptul că, în 2002, în timpul unei vizite în teatrul de operaţiuni din Afganistan, George Cristian Maior a afirmat că „drumul României spre NATO trece prin Kandahar”.

De asemenea, în cadrul aceleiaşi ceremonii, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă a acordat Emblema de Onoare a Statului Major General ataşatului apărării din cadrul Ambasadei României la Washington, colonel Constantin Iacobiţă. „Datorez această onoare instituţiei militare din care fac parte”, a declarat cu această ocazie, ataşatul apărării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite