George Maior: „Gestul ministrului ungar de externe este lipsit de eleganţă. Suntem aliaţi, parteneri în Uniunea Europeană, nu suntem în secolul XIX”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat că gestul ministrului de externe ungar, Peter Szijjarto, de a interzice diplomaţilor să participe la recepţiile organizate de Ziua Naţională a României, este lipsit de eleganţă.  Diplomatul a mai spus că are semnale din partea oficialilor americani că parteneriatul strategic dintre România şi SUA va deveni mai puternic în următorii ani din cauza contextului politic şi de securitate regional.

Este o lipsă de eleganţă din partea lor, şi eu cred că trebuie să ne aducem din când în când aminte că suntem în secolul XXI, suntem aliaţi, parteneri în Uniunea Europeană, şi nu suntem în secolul XIX", a afirmat Maior pentru Agerpres.

„Sunt încrezător că parteneriatul strategic cu SUA va deveni mai puternic”

George Maior a spus că are semnale din partea oficialilor americani că parteneriatul strategic dintre România şi SUA va deveni mai puternic în următorii ani din cauza contextului politic şi de securitate regional.

"Eu sunt încrezător că, pe baza semnalelor pe care le-am primit din partea Congresului, din rândul echipei de tranziţie, din partea unor personalităţi marcante republicane, că acest parteneriat nu doar va continua în toţi parametrii săi esenţiali, securitate, economic, cultural, ci se va adânci şi România va avea o oportunitate mai mare de exprimare în regiune, într-o perioadă destul de dificilă, după cum vedeţi, din punct de vedere politic şi al securităţii", a spus Maior, potrivit Agerpres.

Decizia ministrului de Externe ungar

Ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó le-a interzis diplomaţilor maghiari să participe la evenimentele prin care România îşi marchează joi Ziua Naţională joi, potrivit presei ungare, relatează site-ul HungaryToday.hu.
MAE român a precizat, la solicitarea News.ro, că a luat notă ”cu surprindere şi nedumerire” de decizia Ministerului Afacerilor Externe şi Comertului Exterior al Ungariei de interzicere a participării diplomaţilor ungari la celebrările şi recepţiile organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României.

”O asemenea decizie este greu de înţeles cu atât mai mult cu cât respectul faţă de valorile şi simbolurile naţionale ale unei ţări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează înseşi Uniunea Europeană şi comunitatea trans-atlantică”, subliniază Ministerul român al Afacerilor Externe.
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite