Dispută între Maior şi Tăriceanu: „Cum poate fi stigmatizat un ambasador care spune adevărul? Neg că aş fi făcut jocuri politice“. „Şi-a permis să ridice tonul“

Dispută între Maior şi Tăriceanu: „Cum poate fi stigmatizat un ambasador care spune adevărul? Neg că aş fi făcut jocuri politice“. „Şi-a permis să ridice tonul“

George Maior

Ambasadorul României la Washington, George Maior, este audiat, miercuri,  în Comisia de politică externă a Senatului, pentru a da explicaţii cu privire la activitatea sa de diplomat, în contextul disputei cu Liviu Dragnea. Parlamentul, dominat de majoritatea PSD-ALDE, va propune Ministerului de Externe să demareze procedura de rechemare a ambasadorului George Maior, au declarat surse politice pentru „Adevărul“.

Ştiri pe aceeaşi temă

George Maior, în Comisia de politică externă: „Am făcut o afirmaţie despre o poziţie privată (Rudolph Giuliani - n.r). Spunând adevărul în afaţa opiniei publice din România mi-am făcut datoria. Atitudinea americană a fost consonantă cu ceea ce am făcut eu în interesul naţional românesc“. 
 
Daniel Zamfir, ALDE: De ce ambasadorul României are o poziţie disonantă faţă de MAE?
Maior: Mesajul meu a fost întodeauna concordant cu mesajul Guvernului şi cu mesajul statului român, iar acest lucru nu a făcut decât să îmbunătăţească relaţia cu SUA. Nu am spus niciodată că România este un stat corupt, ci dimpotrivă. Am spus că s-au făcut progrese. Un amabsador are un mandat general de a exprima adevărul. Nu înţeleg cum poate fi stigmnatizat un ambasador al unui stat care spune un lucru adevărat. 
 
Călin Popescu Tăriceanu: Domnul ambasdor poate crede că n-am observat atitudinea dânsului, o atitduine ireverenţioasă. Domnia sa şi-a permis să ridice tonul al final şi a folosit cuvinte care nu-şi au locul aici, cum ar fi stigmatizare. Aprecierile acestea vă rog să le păstraţi pentru dvs, domnule ambasador. Poate aţi observat cum se desfăşoară audierile în faţa Congresului american. 
 
Alina Gorghiu, PNL: Pare că nu vremn un dialog, ci o reglare de conturi. Aţi lămurit cu MAE adevărul despre scrisoarea lui Giuliani? Aţi fost convocat la MAE? Ce ştiţi despre vizita plătită a domnul Drganea din SUA? Ambasada a fost informată?
Maior: Am avut o discuţie civilizată cu ministrul de Externe, nu mi-a comunicat vreo decizie în ceea ce priveşte demararea unei proceduri de revocare. Nu a fost vorba despre respectarea unui cod etic, pentru că nu a fost declaraţia Guvernului american, ci a fost declaraţia unei persoane private. 
 
Cristian Dumitrescu, senator PSD. Eu când l-am găsit pe „Mele“ în minister, pardon, pe domnul ministru Meleşcanu...
 
Radu Mihail, USR: De ce aţi ajuns duşmanul lui Dragnea? Care a fost relaţia între SRI şi Sebastian Ghiţă, a fost prietenul dvs?
Maior: Nu înţeleg de ce aş fi inamicul public numărul unu. S-au făcut afirmaţii că aş face jocuri politice, că am avut întâlniri. Neg categoric. 
 
Viorel Badea, PNL: Cât costă o scrisoare a unui lobbyst american? Manifestările diasporei au fost finaţate din SUA?
Maior: Nu am fost convocat la Departamentul de stat. Am încercat să construiesc un dialog cât mai consistent cu diaspora. 
 
Daniel Zamfir, ALDE: Cum probaţi că aţi spus adevărul în legătură cu scrisoarea lui Giuliani?
Maior: A recunoscut domnul Giuliani acest lucru. 
 
Mihnea Costoiu, PSD: Ce se întâmplă cu ridicarea vizelor?
 
Maior: Nu mi-am terminat încă mandatul ca să pot trage încă o concluzie definitivă. Suntem în aceeaşi situaţuia ca Polonia. Am avut peste 100 de întâlniri la nivelul Congresului şi am spus public că e o discriminare.
 
***
Liderul PSD, Liviu Dragnea, anunţat, în 1 septembrie, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să îi ceară ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, să înceapă demersurile pentru rechemarea de la post a ambasadorului României în SUA, George Maior.
 
El a susţinut că, din punctul său de vedere, George Maior ar trebui rechemat pentru că are multe explicaţii de dat în legătură cu protocoalele SRI.
 
"Eu cred că ar trebui rechemat pentru că are multe explicaţii de dat în legătură cu protocoale şi cu acuzaţiile care au tot ieşit la iveală împotriva dumnealui. Iar în ceea ce priveşte poziţiile pe care le-a avut public în Statele Unite, eu cred că depăşesc atribuţiile unui ambasador. Ambasadorul, totuşi, teoretic, nu e nici politic şi nu reprezintă decât interesele statului român, nu ale unui om sau ale unui sistem", afirma Dragnea. 
 
Ambasadorul României la Washington, George Maior, fost director al SRI, afirma, recent, referitor la scrisoarea transmisă autorităţilor de la Bucureşti de avocatul preşedintelui preşedintelui american Donald Trump, Rudolph Giuliani, către oficialii români, în care cere verificarea protocoalelor secrete ale SRI, că acesta este un personaj „spumos şi combativ”, el reprezentând “expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale.
 
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că poziţia exprimată de ambasadorul României la Washington, George Maior nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau de Guvern, iar un ambasador al României ar trebui să fie preocupat "să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat". În acest context, Ministerul preciza că îl va chema pentru explicaţii pe George Maior.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: