George Maior, ambasador: Care au fost semnalele că fostul şef al SRI va pleca la Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Maior ambasador. În cele trei luni de la demisia din fruntea SRI la propunerea pentru funcţia de ambasador la Washington, George Maior a scris editoriale în presa străină, mai ales în Financial Times, a vorbit despre o convorbire a sa cu directorul CIA, John Brennan şi a făcut lobby diplomatic.

Preşedintele Klaus Iohannis a înaintat, ieri, oficial Parlamentului propunerea de numire în postul de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în SUA a fostului şef al SRI, George Maior. Omul despre care s-a  vorbit în campania electorală ca potenţial premier în situaţia în care Ponta ar fi ajuns preşedinte, George Maior va fi, după audierea în Comisiile de politică Externă ale Parlamentului, ambasador în SUA, în locul lui Iulian Buga. Numit în 2013, în timpul mandatului fostului preşedinte, Traian Băsescu, Iulian Buga a fost rechemat de actualul şef al statului ca urmare a unor "dificultăţi de adaptare la Washington", susţin surse oficiale.

Chiar dacă Maior este un apropiat al lui Ponta, actualul premier fiind nu doar prieten, ci şi fin de cununie al fostului director al SRI, nominalizarea sa ca ambasador în Statele Unite a venit, potrivit aceloraşi surse, din partea lui Iohannis, existând deja acordul informal al oficialilor americani.

De altfel, în cele trei luni care au urmat demisiei de la SRI, George Maior şi-a netezit drumul către Washington. Retras o scurtă perioadă, numele său a reapărut în spaţiul public în luna februarie după ce, la întoarcerea dintr-o vizită în SUA, Victor Ponta l-a menţionat ca subiect al discuţiei sale cu şeful CIA, John Brennan. În acelaşi context al "bunei colaborări" cu serviciile de informaţii din România, Brennan s-a referit, potrivit lui Ponta şi la Teodor Meleşcanu, fostul şef al SIE.

George Maior ambasador. Felicitat de şeful CIA

La câteva zile după vizita lui Ponta în SUA, George Maior anunţa că a fost contactat telefonic de către John Brennan, ocazie cu care şeful CIA a apreciat contribuţia lui Maior la consolidarea parteneriatului cu SUA în domeniul strategic al informaţiilor în interesul securităţii naţionale a ambelor state şi al securităţii regionale şi internaţionale.

La rândul său, Maior i-a mulţumit lui John Brennan pentru implicarea sa în evoluţia relaţiilor operative dintre cele două servicii şi l-a asigurat că, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu preşedintele României, Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta şi cu noul director al SRI, Eduard Hellvig, parteneriatul dintre cele două instituţii va continua la nivelul calitativ informaţional şi operaţional la care a ajuns şi că acesta va constitui o prioritate pentru politica de securitate a României. Totodată, Maior a subliniat importanţa cooperării dintre România şi SUA, mai ales în actualul context strategic internaţional şi regional, extrem de complex şi tensionat.

George Maior ambasador: editorial în Financial Times

Cu doar două săptămâni înainte ca preşedintele să anunţe numirea lui Maior în funcţia de ambasaor la Washington, George Maior a semnat şi un editorial în Financial Times, în care scria că Rusia a intensificat războiul informaţional contra Occidentului, prin atacuri cibernetice şi acţiuni de propagandă care vizează numeroase ţări, inclusiv România, pledând pentru o nouă strategie de securitate a UE şi NATO.

„După cum au arătat dezvăluirile despre atacurile cibernetice lansate în toamna anului trecut asupra Statelor Unite, Rusia este angajată într-un intens război informaţional împotriva Occidentului. Alte ţinte ale atacurilor cibernetice ruse au inclus Germania, Estonia, România, Ucraina şi Georgia. Aşa cum declara recent în Senatul SUA James Clapper, directorul serviciilor de informaţii americane, ameninţarea rusă este «mai gravă decât se estima iniţial»“, spunea George Maior într-un articol de opinie cu titlul „Războiul tăcut al Rusiei împotriva Occidentului“.

George Maior ambasador: „Lobby la nivel diplomatic“

Potrivit unor surse guvernamentale, George Maior a punctat foarte bine la capitolul imagine de când a plecat de la SRI. „A scris editoriale în presa străină, a insistat pe faptul că este prieten cu directorul CIA, plus alte activităţi de lobby, un lobby firesc la nivel diplomatic“, au declarat surse guvernamentale pentru „Adevărul“, cu referire la un articol semnat de George Maior în Financial Times, dar şi la faptul că Maior a fost contactat telefonic de către şeful CIA, John Brennan, care „i-a mulţumit pentru cooperarea deosebită dezvoltată pe parcursul vremii între CIA şi SRI în domeniul informaţiilor“.

Cine este ambasadorul George Maior

George Maior s-a născut pe 16 noiembrie, 1967, la Cluj-Napoca. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. De asemenea, Maior este absolvent al Colegiului Naţional de Apărare, Bucureşti. A fost diplomat în Ministerul Afacerilor Externe, începând cu 1992, însărcinat cu afaceri la Ambasada României din Irlanda - 1997-1999, secretar de Stat şi Şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politică de Apărare - Ministerul Apărării Naţionale, decembrie 2000 şi ambasador al Ministerului Afacerilor Externe, începănd cu 2004. Între 2004-2006 a fost senator PSD de Alba şi preşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. La 25 septembrie 2006, preşedintele Traian Băsescu îl nominalizează pentru ocuparea funcţiei de director al SRI. La scurt timp de la câştigarea preşedinţiei de către Klaus Iohannis, George Maior şi-a dat demisia din funcţia de director al SRI, preşedintele Klaus Iohannis acceptând-o.

Citeşte şi:

Klaus Iohannis şi Victor Ponta încep negoţul cu ambasadori

Preşedintele şi premierul îşi trimit apropiaţii în posturi-cheie ale diplomaţiei, cum ar fi SUA sau Germania. Cele două Palate au mai negociat câteva rotiri de cadre pentru posturile de la Londra, Paris şi UE

Hurezeanu, Maior şi Cioroianu, numiţi ambasadori de Iohannis. Ce diplomaţi cu nume au fost rechemaţi

Preşedinţia a publicat lista cu noii ambasadori ai României în posturile diplomatice-cheie ale lumii. Astfel, George Maior, fost director al SRI, a fost numit ambasador în SUA, Emil Hurezeanu a fost trimis la Berlin, iar Adrian Cioroianu îl va înlocui la UNESCO pe Nicolae Manolescu. De asemenea, Ion Jinga a fost mutat de la Londra la Oficiul ONU, iar Bogdan Mazuru, de la Paris în Austria.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite