GeoPOL: În ultimele şase luni, singurul adversar veritabil al premierului a fost chiar el însuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a căzut victimă propriilor sale gesturi neinspirate, devenind astfel singurul său adversar veritabil, arată un raport GeoPOL. Totodată, GeoPOL susţine că cel care a reuşit "să macine cel mai puternic fundamentul de încredere a lui Ponta a fost Dan Diaconescu".

Desemnările neinspirate de miniștri, răspunsurile neconvingătoare în scandalul plagiatului, eșecul referendumului din luna iulie, remanierea precară a garniturii guvernamentale din luna august, atitudinea gen "capul plecat, sabia nu-l taie" adoptată în interacţiunea cu un Bruxelles excesiv de popular-european, atitudinea publică defectuoasă în scandalul Oltchim au afectat major „textura cotei de încredere" a premierului, scadere încă neînregistrată de către sondaje, arată analiza GeoPOL.

Analiştii GeoPOL arată că succesul înregistrat de Victor Ponta în primele săptămâni de guvernare, prin buna organizare a alegerilor locale şi a referendumului, a fost nimicit de dezastruoasa tentativă de privatizare a Oltchim, un "simulacru ce-a purtat marca guvernului Ponta".

"Se poate afirma că ce-a reuşit să facă Dan Diaconescu a fost potenţat tocmai de felul neinspirat şi nepotrivit prin care Victor Ponta s-a „autodistribuit" în rolul de „sac de box" al populistului Dan Diaconescu", se mai arată în raportul GeoPOL.

Până la momentul Oltchim, erodarea politică a premierului a fost minimală, mai ales că acesta a ales să ducă o politică a echilibrului de putere în raporturile cu Traian Băsescu şi Crin Antonescu: nu s-a delimitat de liderul liberal, dar a fost dispus să "coabiteze" cu preşedintele atâta vreme cât acesta din urmă respectă Constituţia.

"Pentru diminuarea creditului politic acordat de către populaţie cuiva ce parea echilibrat si pacifist, era nevoie deci de compromiterea statutului de administrator, a perceptiei asupra expertizei lui Victor Ponta, în condiţiile în care ,,dosarul'' plagiatului nu-si atinsese efectul pe deplin, find scos din sertar într-un moment neinspirat", mai scriu cei de la GeoPOL. Interacţiunea prelungită cu un realizator de televiziune popular doar la periferia societăţii, care iese în mod natural din tiparele discursului politic normal, l-a făcut pe Victor Ponta să pară la rândul său dezarticulat şi neinteligibil, mai ales pentru publicul pe care se baza.

Institutul de analiză, strategie şi prognoză GeoPOL este o instituţie privată care furnizează expertiză şi consultanţă în domenii precum geopolitică şi geoeconomie, strategii politice şi marketing electoral, relaţii internaţionale şi studii de securitate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite