Geoană: Nu am propus amânarea Congresului. Se lucrează cu intoxicare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase crede că retragerea lui Mircea Geoană din cursa pentru şefia partidului ar fi benefică
Adrian Năstase crede că retragerea lui Mircea Geoană din cursa pentru şefia partidului ar fi benefică

Social-democraţii trec astăzi din şedinţă în şedinţă pentru a-şi număra pretendenţii la şefia partidului şi pentru a stabili cum se va vota: pe funcţii sau pe echipe. Îninte de prima şedinţă Adrian Năstase afirma că el şi Mircea Geaonă nu ar trebui să se afle printre cei care se luptă pentru scaunul de preşedinte.

UPDATE: Geoană: Nu am propus amânarea Congresului. Se lucrează cu intoxicare

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a respins zvonurile potrivit cărora ar fi cerut amânarea Congresului.

"Congresul este mâine, va avea loc şi vor avea loc alegeri. Am avut o şedinţă de pregărire a congresului de mâine. Vreau să infirm zvonurile apărute în presă legate de o amânare a congresului. Apreciez că se lucrează cu intoxicare", a spus Mircea Geoană la finalul şedinţei din biroul său de la Senat.

UPDATE Mircea Geoană le-a propus liderilor PSD alegerilor pentru funcţiile de conducere centrală, potrivitb unor surse din partid.

La întâlnirea de la Senat au participat, printre alţii, Adrian Năstase, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Ioan Stan, Dan Şova, Rovana Plumb şi Constantin Niţă, ultimul fiind, de altfel şi singurul susţinător al ideii.

Mircea Geoană şi-a motivat gestul prin încercarea de menţinere a unităţii partidului.

Năstase: Cred că eu şi Geoană nu ar trebui să candidăm

Unul dintre liderii marcanţi ai PSD-ului, Adrian Năstase, este de părere că partidul ar trebui condus pentru cel puţin un an de către Ion Iliescu. Propunerea a fost înaintată aseară preşedintelui onorific de către Viorel Hrebenciuc, fiind refuzată pe loc.

Potrivit lui Năstase, faptul că pentru cea mai importantă funcţie din PSD se luptă nouă persoane, iar posturile de vicepreşedinţi sunt vânate de câteva zeci de social-democraţi arată că partidul nu mai trimite mesaje de substanţă. "Partidul a devenit o scenă turnantă pentru o mulţime de lucruri penibile", a declarat Adrian Năstase.

Acesta consideră că ar fi mai bine ca el şi Mircea Geoană să nu candideze, pentru a  da un mesaj de încredere şi de calm în partid. "PSD are nevoie de o  schimbare de generaţie", propune Năstase înainte de şeinţele de astăzi de la PSD.

Năstase îl sprijină pe Ponta

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a precizat că îl susţine pe Victor Ponta la şefia partidului, el apreciind că Ponta ar putea reprezenta un simbol al voinţei de schimbare.

"El (Victor Ponta, n.r) poate să fie o soluţie pentru a marca o schimare. Are defecte, dar are şi multe calităţi. Poate să reprezinte un simbol al unei voinţe de schimbare, la asta mă gândesc. Are vâna necesară pentru a porni un proces de schimbare de imagine", a spus Năstase.

Din şedinţă în şedinţă

Membrii PSD se vor întru astăzi în două şedinţe. Una de la ora 10.00 (şedinţă care a început deja, n.r), la care participă membrii comisiei de statut în care se vor discuta propunerile de modificare a actualului statut, şi una la ora 15.00 a Comitetului Executiv la care se vor discuta încă o dată modul în care se vor depune candidaturile, dar şi ce modificări ale statutului vor fi acceptate.

Dragnea: 9 candidaţi pentru postul de preşedinte şi 62 pentru funcţia de vicepreşedinte

Secretarul general la PSD, Liviu Dragnea, a declarat că în cursa pentru preşedinţia partidului s-au înscris 9 candidaţi, iar pentru cea de vicepreşedinte 62 de candidaţi.

"Sunt nouă candidaturi depuse, în ordinea în care au fost depuse, Alexandru Andrei, Alistar Dorela, Domocu Ioan, Cristian Diaconescu, Moraru Victor, primarul oraşului Amara, Ialomiţa,  Mircea Geoană, Victor Ponta, Miron Mitrea şi Radu Mazăre", a anunţat Dragnea.

Iniţial, termenul limită de depunere a candidaturilor a expirat joi la ora 16.00, dar secretarul general Liviu Dragnea a anunţat că se mai pot depune candidaturi chiar şi în ziua congresului, dacă sunt acceptate de Congres.

"Până ieri oricine putea să-şi depună candidatura, mâine doar cu aprobarea Congresului", a explicat Dragnea.

Ponta: Pentru şefia partidului sunt doi candidaţi: unul pentru trecut şi unul pentru viitor

Vicepreşedintele cu aspiraţii de lider incontestabil al PSD-ului, Victor Ponta, a precizat că, din perspectiva sa, se poate vorbi doar de doi candidaţi pentru şefia partidului: unul din trecut, sugerând că este vorba despre Mircea Geoană, şi unul pentru viitor, respectiv el.
"Sunt doi candidaţi: cineva din trecut şi cineva pentru viitor, oamenii vor alege între ei", a spus Ponta. El a adăugat că nu îi poate cere lui Geoană să se retragîă din cursă, aşa cum a sugerat Adrian Năstase, dar i-ar aduce aminte că asta le-a promis social-democraţilor: ori va fi la Cotroceni, ori va susţine o echipă tânără.

"Asta ne spusese nouă domnul Geoană în campanie - că va fi ori la Cotroceni, ori va sprijini o echipă tânără. Faptul că s-a răzgândit e decizia lui", a comentat Ponta.

Acesta a precizat că nu este de acord cu votul pe liste. "Nu facem liste cu tot felul de colegi care nu sunt în stare să fie aleşi altfel şi atunci trebuie să fie pe listă în spatele lui Mircea Geoană sau al meu ca să fie aleşi. Vreau să am alături de mine oameni care obţin voturi şi acasă la ei şi la Congres", a spus Ponta.

Întrebat cum vede varianta alegerii de către Congres a preşedintelui şi a secretarului general, urmând ca vicepreşedinţii să fie aleşi de către Consiliul Naţional, Ponta a răspuns: "Atât timp cât votul nu e pe listă, mi se pare o variantă bună, dar pot fi şi alte variante".

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite