Geoană, un nou atac la Antonescu: Nu avem cum să fim credibili dacă spunem că nu murim fără Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul PSD Mircea Geoană FOTO Adevărul
Senatorul PSD Mircea Geoană FOTO Adevărul

Preşedintele Comisiei pentru aderarea la Schengen, Mircea Geoană, face un apel către întreaga clasă politică să readucă în discuţie aderarea României la spaţiul Schengen ca obiectiv strategic naţional.

„Din momentul în care integrarea deplină în Europa - iar aderarea la Schengen trebuie privită prin această prismă - a părăsit zona consensului naţional şi a devenit armă în războiul politic intern, din momentul în care "pârâtul la Înalta Poartă" a devenit sport naţional, din clipa în care principalele instituţii şi politicieni au început să tragă în direcţii diferite, România a devenit o victimă sigură. Şi aşa va rămâne, până când nu ne vom trezi din propriul populism şi demagogie“, se arată într-un comunicat al senatorului PSD Mircea Geoană remis „Adevărul“.

Geoană consideră că aderarea la Schengen reprezintă în continuare un obiectiv important al României.
„Aderarea la Schengen reprezintă mai mult decât un aspect tehnic sau diplomatic. La 7 ani de la integrare şi într-o Europă cu mai multe viteze, România se află într-o zonă de maximă vulnerabilitate: în afara Zonei Euro, în afara spaţiului Schengen, împovărată de stigmatul MCV, cu o reputaţie şi influenţă la cote de avarie, cu o adevarată campanie anti-românească în plină derulare în principalele state europene, cu un război politic dus la extrem care întunecă raţiunile, epuizează energiile constructive şi sacrifică interesul general“, se mai arată în sursa citată.

Geoană este de părere că mesajele trebuie să fie ferme că România nu se abate de la drumul spre Schengen. „Dacă aderarea la Schengen redevine un obiectiv naţional şi este evacuată din lupta electorală, atunci avem o şansă. Dacă, dimpotrivă, unii ne vor bagă şi scoate din prăpastie de la o zi la alta, în funcţie de tema conferinţei de presă a serii, iar alţii vor spune că nu murim fără Schengen, nu avem cum să fim credibili şi spera la un rezultat pozitiv în 2014“, mai precizează Geoană.

„Se poate trăi şi fără Schengen“

Liderii de la Bucureşti nu mai au răbdare să aştepte girul statelor europene pentru a adera la spaţiul Schengen, drept pentru care le-au transmis ţărilor comunitare să ne caute dacă ne vor în spaţiul de liberă circulaţie.

Co-preşedintele USL, Crin Antonescu, nu consideră că intrarea în Schengen este un obiectiv prioritar pentru agenda externă a României. „Este un proiect curent al diplomaţiei româneşti, al tuturor guvernelor din ultima perioadă. Noi condiţiile pentru admiterea în Shengen le-am îndeplinit cu brio de multă vreme. Se poate trăi şi fără Schengen. Pierderile sunt reciproce, nu înţeleg de ce până la urmă interese economice ale unor firme din ţările respective sunt prejudiciate doar dintr-o falsă problemă electorală“, a spus Antonescu, întârind mesajul lui Corlăţean.

Preşedintele Traian Băsescu i-a propus lui Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, ca procesul de integrare a României în spaţiul Schengen să înceapă anul acesta.

„Un subiect extrem de important a fost legat de Schengen, propunând ca obiectiv ca anul ăsta să se întâmple ceva. Adică să începem procesul de intrare în Schengen, chiar aşa în etape, aşa cum a fost stabilit“, a declarat Băsescu, după întâlnirea cu Rompuy.

Citeşte şi:

Băsescu: Am propus să începem din acest an procesul de intrare în Schengen

Preşedintele Traian Băsescu i-a propus lui Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, ca procesul de integrare a României în spaţiul Schengen să înceapă anul acesta.

Băsescu: Tratatul de aderare la Schengen nu prezintă condiţii legate de MCV

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, în cadrul întâlnirii anuale cu Şefii Misiunilor Diplomatice, că aderarea României la Schengen nu depinde de raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite