Geoană n-a înţeles de ce a pierdut alegerile nici după 8 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană a privit în zadar spre Cotroceni
Mircea Geoană a privit în zadar spre Cotroceni

Mircea Geoană crede că vizita nocturnă la Vântu şi hiuduielile de la Timişoara nu sunt adevăratele motive pentru care a pierdut alegerile prezidenţiale din 2009, deşi toate analizele sociologice asta au indicat. În loc să-şi asume greşelile, Geoană vede o „super-structură” care l-a împiedicat să ajungă preşedinte.

Comisia parlamentară care anchetează alegerile prezidenţiale din 2009 l-a invitat din nou la audieri pe Mircea Geoană, candidatul înfrânt atunci de Traian Băsescu. Fostul lider al PSD a fost întrebat cât a contat în rezultatul alegerilor vizita la Sorin Ovidiu Vîntu. În mod ironic, întrebarea i-a fost adresată chiar de către deputatul PMP Robert Turcescu, cel care a moderat dezbaterea televizată din urmă cu opt ani, în timpul căreia Băsescu l-a întrebat, decisiv, pe Geoană: “V-a plăcut aseară la Vântu?”.  Sondajele de atunci au demonstrat că vizita la Vntu l-a costat pe Geaonă funcţia de preşedinte, însă fostul candidat al PSD este de altă părere. “Cât de mult sau cât de puţin a contat vizita mea în seara de dinainte este o chestiune, încă o dată, subiectivă. Eu cred că a contat puţin, că a fost un pretext. Cred că este mai interesant de văzut cine stătea pe urmele unui candidat prezidenţial, cu o noapte înainte, făcând astfel de poze. Filierea în care a ajuns această chestiune mi se pare mai relevantă pentru discuţia de astăzi decât opţiunea mea, inspirată sau mai puţin inspirată, de a face această vizită", a răspuns Mircea Geoană. "În opinia mea, şi vă spun asta fără nicio intenţie de revenire în politica românească, că a fost un pretext, a fost folosit, şi care a avut un impact, din punctul meu de vedere, modest. Diferenţa de voturi era mai mult decât acoperitoare pentru orice eventual impact negativ al vizitei mele în acea seară", a adăugat Mircea Geoană.

Dispută cu Turcescu
În timpul audierilor, deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu l-a întrebat pe Mircea Geoană dacă a contat faptul că dezbaterea din urmă cu opt ani a fost moderată de Robert Turcescu, care s-a deconspirat între timp ca ofiţer acoperit. „Cred că suntem în Cartea Recordurilor: un ofiţer acoperit moderează o dezbatere prezidenţială. În sine, este o operaţiune excepţională. Nu ştiu dacă există undeva în lumea democratică cât de cât autentică o situaţie în care un ofiţer acoperit să modereze. Cum un ofiţer acoperit a ajuns în situaţia respectivă, asta este iarăşi o întrebare interesantă”, a spus Geaoană, care a recunoscut însă că varianta ca Robert Turcescu să modereze dezbatarea a fost negociată de echipa sa de campanie, mai exact de Victor Ponta, pe atunci purtătorul său de cuvânt. Ulterior, Ponta i-a luat locul lui Geoană în fruntea PSD, ba chiar l-a şi exclus din partid.

În replică, deputatul PMP Robert Turcescu a răspuns: "Pentru liniştea doamnei Cătăniciu. Celebra listă cu avansările făcute la secret de domnul Gabriel Oprea şi răspunsul MApN arată că avansarea mea în grad, sub acoperirea domnului Oprea, s-a întâmplat la mult timp după dezbaterea prezidenţială din 2009”. În 2012, Gabriel Oprea a avansat în grad o serie de politiceni şi ziarişti fără şitrea lor, printre care şi Robert Turcescu.

“Nu regret vizita la Timişoara”
De asemenea, Mircea Geoană a fost întrebat, cu trimitre la un posibil sabotaj, cine l-a sfătuit să meargă în ultima săptămână a campaniei din 2009 la Timişoara, oraş anti-PSD, în condiţiile în care se împlineau 20 de ani de la Revoluţie. “Ideea de a merge la Timişoara a venit dintr-o discuţie cu Crin Antonescu şi cu Radu Sârbu, preşedintele de atunci al PNŢCD. Mi-am asumat riscul să merg la Timişoara. A fost o alegere pe care eu nu o regret. Că adversarul a întors-o şi a existat o percepţie că publicul din Timişoara este împotriva lui Geoană, nu a fost aşa. A fost o contramanifestaţie a PDL. Nu cred că m-a afectat electoral. A fost un moment speculat mediatic, dar în Timiş am făcut scorul nostru istoric. N-a existat un impact de acest gen. A fost un element secundar în peisajul mare al campaniei”, spune Mircea Geoană, care, la acea vreme, a fost contrazis chiar de colegul său de partid, Miron Mitrea.“Nu poţi să te duci la Timişoara, într-un loc simbolic al Revoluţiei Române, fără să iei în calcul că intri într-o zonă extrem de sensibilă la legăturile unora dintre liderii noştri cu trecutul”, spune Mitrea, analizând eşecul candidatului PSD din 2009.

“O super-structură”

Care crede Mircea Geaonă care a fost adevăratul motiv pentru care a pierdut alegerile? "Problema este că a existat în mod clar o super-structură, care şi la alegerile din 2009, şi la Congresul PSD din 2010, şi la formarea UNPR, a aplicat aceeaşi metodă de lucru. Acolo este problema şi cred că aici este elementul de îngrijorare pentru viitor", crede fostul lider PSD, sugerând că a fost înfrânt de sistem.

Eu cred că (vizita la Vântu - n.r.) a contat puţin, a fost un pretext. Mircea Geoană, candidat PSD la prezidenţiale în 2009

Mizeria din AEP iese în sfârşit la suprafaţă

Fostul şefă AEP Ana Maria Pătru, care în 2009 era doar vicepreşedinte al instituţiei, a refuzat să vină la audieri, dar le-a trimis parlamentarilor o scrisoare. Evident, Ana Maria Pătru susţine că AEP n-a fost implicată în niciun joc electoral, dar cu adevărat relevenat e faptul că aflăm, chiar şi după atâţia ani, cât de politizată era instituţia care se ocupă cu organizarea alegerilor. „La acel moment, eu ocupam doar un post de vicepreşedinte AEP. Şeful instituţiei era domnul Octavian Opriş, propus şi susţinut de PSD şi care, conform informaţiilor din presa vremii, era un apropiat al liderului PSD Viorel Hrebenciuc, şef de campanie al candidatului Mircea Geoană. Opriş nu a semnalat nici atunci, nici mai târziu nereguli în îndeplinirea atribuţiilor AEP legat de alegerile din 2009. Este evident că AEP nu a jucat un rol în determinarea câştigătorului”, susţine Ana Maria Pătru. De ce aminteşte Ana Maria Pătru de prietenia notorie dintre Octavian Opriş şi Viorel Hrebenciuc? Pentru că şi Octavian Opriş a dezvăluit, săptămână trecută, faptul că Ana Maria Pătru era susţinută de Traian Băsescu. “Ana Maria Pătru nu se sfia niciodată să arate afinităţile pe care le are cu zona PDL şi cu Traian Băsescu, chiar în biroul ei avea şi un portret cu Traian Băsescu. Sigur că îi era recunoscătoare, pentru că el a numit-o din partea Preşedinţiei”, spunea Octavian Opriş.

Deşi au trecut opt ani, lucrurile nu s-au schimbat foarte mutl la AEP. Ana Maria Pătru a demisionat în urma unor acuzaţii de corupţia, iar săptămâna trecută majoritatea PSD- ALDE l-a numit la conducerea instituţiei pe Daniel Barbu, fost parlamentar ALDE, care nu a mai prins un nou mandat la alegerile din decembrie. După ce a fost instalat, Barbu a demisionat din ALDE, devenind, chipurile, apolitic.

Traian Băsescu, preşedinte-telefon
Audierile Comisiei de anchetă demonstrează încă o dată apetenţa cu care Traian Băsescu se implica, din postura de preşedinte, în tot felul de jocuri politice. „La un moment dat, am primit un telefon de la Traian Băsescu, preşedinte în funcţie la acel moment, domnul Traian Băsescu, în care mi-a spus că aş putea fi arestată fix pe subiectul dosarului referendumului din 2012”, susţine Ana Marian Pătru, fost preşedinte al AEP. Dar Băsescu nu-şi suna doar oamenii pe care îi plantase în funcţii.  ”Am primit un telefon din partea preşedintelui Băsescu pentru a nu-l pune pe domnul Voicu ministru de Interne”, a spus şi Mircea Geaonă, cu trimitere la episodul de la începutul anului 2009, în guvernarea PSD-PDL, când ministru de Interna a ajuns până la urmă Gabriel Oprea. Ulterior, Oprea a demisionat din fruntea MAI şi din PSD, formând UNPR, partid care a susţinut PDL la guvernare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite