Geoană: Modelul polon, de colaborare preşedinte-premier, exemplu pentru reprezentarea la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Mircea Geoană a declarat, marţi, că exemplul polon de colaborare între preşedinte şi premier, privind reprezentarea la Consiliul European, este cel mai interesant.

"Cred că exemplul polon este cel mai interesant, unde s-a apelat la un principiu de colaborare între preşedinte şi prim-ministru, ca instituţii, şi acolo a fost coabitare, în care reprezentarea la Consiliul European trebuie să fie dată de mandatul şi agenda pe ordinea de zi a acelui Consiliu", a spus Geoană.

El a arătat că i se pare "exagerat" să spui că preşedintele nu poate participa la Consilii europene, întrucât are prerogative de politică externă evidente, constituţionale, care nu pot fi negate aşa cum şi opinia opusă pe care preşedintele Băsescu a impus-o, că premierul nu are ce căuta la Consiliul European, este la fel de exagerată.

"Cred că interesul general este colaborarea între două instituţii, Preşedinţie şi Guvern, care au atribuţii specifice de politică externă şi în funcţie de agenda Consiliului European să participe unul sau altul, cu un mandat dat, în opinia mea, dat de Parlament Guvernului", a mai menţionat Mircea Geoană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite