Geoană: MAE să înceapă procedurile de aderare a României la Convenţia Anti–Mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoan[, senator PSD FOTO Marian Iliescu
Mircea Geoan[, senator PSD FOTO Marian Iliescu

Senatorul PSD Mircea Geoană cere Ministerului Afacerilor Externe să înceapă procedurile de aderare a României la Convenţia Anti-Mită a Organizaţiei pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (OECD). Solicitarea lui Geaonă vine în contextul în care există informaţii în spaţiul public despre posibile nereguli în unele procesele de achiziţii în sectorul public.

„Fac încă un apel la Ministerul Afacerilor Externe să înceapă procedurile de aderare a României la această Convenţie. România trebuie să devină un standard al transparenţei, bunei guvernări şi al luptei împotriva corupţiei în regiune. Dar acest lucru nu se poate realiza în lipsa unor reguli clare şi a unor sancţiuni pe măsură pentru cei care comit astfel de fapte, fie că sunt din sistemul public sau privat", a precizat Geoană.

Mircea Geoană a atras atenţia asupra informaţiilor apărute în ultimele zile în presă legate de presupuse nereguli în procesele de achiziţii publice. „Faptul că Justiţia investighează aceste cazuri nu poate fi comentat sau analizat în spaţiul public, dar există un semn de întrebare legat de faptul că sunt luate în discuţie fapte care se presupune că s-au petrecut în urmă cu aproximativ 10 ani şi putem să ne întrebăm de ce a durat atât de mult?“, se întreabă Înalt Reprezentantul al Guvernului.

Geoană a subliniat şi importanţa acestei Convenţii pentru lupta împotriva corupţiei. „De aceea, nu înţeleg de ce România este ultima ţară din regiune care nu a aderat până acum la Convenţia Anti-Bribery (Anti-Mită) a OECD, în condiţiile în care până şi Federaţia Rusă a semnat acest acord. Convention on Combating Bribery of Foreign Public Officials in International Business Transactions conţine o serie de măsuri menite să reducă actele de corupţie în statele în curs de dezvoltare, încurajând sancţiuni privind acţiuni ale corporaţiilor şi firmelor de folosire a mitei în cadrul tranzacţiilor internaţionale“, a mai spus Geoană.

Mircea Geoană, Înalt Reprezentant al Guvernului, efectuează o vizită în SUA, la invitaţia Departamentului de Stat. În prima zi a vizitei la Washington, senatorul PSD a avut o serie de întâlniri cu Victoria Nuland, adjunctul secretarului de Stat pentru Europa şi Euroasia, şi Hoyt Yee, asistentul Victoriei Nuland.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite