Geoană, despre Antonescu: A sabotat relaţia pe care o avea cu Ponta. Cum ar fi arătat România dacă ajungea preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Mircea Geoană a acordat agenţiei Mediafax un interviu în care vorbeşte despre anul politic viitor, relaţiile din USL, necesitatea modificării sistemului electoral şi de finanţare a partidelor, dar face şi un "portret" ipotetic al României fără Traian Băsescu a doua oară preşedinte.

Reporter: Cum ar fi arătat România azi dacă dumneavostră aţi fi fost locatarul de la Cotroceni şi nu Traian Băsescu?

Mircea Geoană: Am fi avut o Românie mai puţin învrăjbită. Cred că am fi avut o România mai puţin nedreaptă şi sunt convins că am fi traversat criza şi furtuna în condiţii de mai multă omenie şi de mai multă pricepere. Sunt întrebări pe care cred că fiecare dintre noi şi le pune - eu în primul rând - dar cred că şi milioane de români - cum ar fi arătat România dacă nu ar fi fost Traian Băsescu ales pentru al doilea mandat?

Şi ne îndreptăm către principalele momente de inflexiune ale acestui al doilea mandat: tăierea pensiilor, a salariilor şi creşterea TVA. Nu aş fi acceptat niciodată ca tăieri sau creşteri de taxe să se aplice nediferenţiat, indiferent de nivelul de venituri al populaţiei. Aş fi insistat şi aş fi negociat cu băncile şi cu creditorii noştri internaţionali ca cei care aveau credite - persoane fizice sau firme - să fi avut acel obligatoriu moratoriu pentru cei de bună credinţă, pentru a putea să le dăm oxigen şi o şansă să supravieţuiască. Sunt convins că am fi putut să avem o soluţie mult mai puţin dureroasă pentru economie şi pentru populaţie decât acea creştere brutală şi ilogică economic a TVA de la 19% la 24%. Ar fi fost şi sacrificii, dar ar fi fost făcute cu mai multă solidaritate în societate, cu mai multă omenie, ar fi fost comunicate cu mai mult respect pentru oamenii care muncesc şi trăiesc mai bine sau mai rău în această ţară.

Nu aţi fi acceptat nici majorarea accizei la carburanţi propusă de Guvern?

Mircea Geoană:  Nu m-aş fi băgat în detalii de buget, nu cred că e treaba preşedintelui să se uite dacă o taxă e mai mică sau mai mare, mai justificată sau mai puţin justificată. Aş fi fost o dată pe trimestru la Guvern ca să vedem cum stăm cu absorbţia fondurilor europene şi cu stadiul marilor proiecte.

Pentru mine opoziţia este o instituţie a sistemului democratic românesc. Trebuie tratată şi protejată, pentru că fără o opoziţie puternică nicio guvernare şi nici o majoritate nu poate să fie respectuoasă faţă de cetăţean şi faţă propriile sale angajamente politice.

Aş fi făcut din Armata română o armată mai bine înzestrată. E păcat de curajul şi sacrificiul atâtor bărbaţi şi femei, de atât sânge vărsat în Afganistan sau în Irak. Cred că am fi avut avioane multirol în acest moment.

Şi nu în ultimul rând - ceea ce mă doare mai mult decât orice - este această imagine tot mai deteriorată a României în străinătate. Cred că preşedintele este emblema ţării, este marele ambasador al naţiunii, şi cel care trebuie - şi cred că aş fi făcut-o bine - să restaureze o imagine corectă a României, să ne dea mai multă influenţă în Europa, cuvântul României să fie mai respectat şi cetăţeanul român să fie mai demn acasă şi în străinătate.

Dacă aţi fi fost preşedintele României, România ar fi astăzi în Schengen?

Mircea Geoană:  Probabil că daNu vreau să dau verdicte şi nici să pun vina în cârca altcuiva. Dar cred că această modalitate de a exporta scandal politic din intern în străinătate ne-a costat foarte mult şi ne costă în continuare. Acest lucru nu ar fi fost acceptabil şi acceptat de către mine.

Avem cu toţii un obiectiv, e un obiectiv naţional, nu e obiectivul unui partid, al unui preşedinte, al unui Guvern, e un obiectiv naţional. Preşedintele este garantul proiectelor naţionale. Preşedintele este garantul continuităţii proiectelor dincolo de viaţa unui Guvern.

Iar dacă tratezi primi-miniştrii ca parteneri şi nu ca pe un sac box sau simplu servitor care îşi duce servieta cu instrucţiuni de la Cotroceni, ai fi putut să ai şi o relaţie corectă cu guvernele respective. Pot să vă garantez că nu am fi avut coabitare în România. Nu am fi avut coabitare în România şi cred că nici măcar pentru viitor, măcar un număr de ani, coabitarea ar trebui să dispară din vocabularul nostru politic.

Proiectul politic USL este unul epuizat? Cât mai durează?

Mircea Geoană:  Trebuie să dăm o şansă - poate ultima şansă - USL-ului să continue. Ar fi păcat, e un proiect mare, un proiect frumos, la care am pus şi eu umărul în anii în care eu şi domnul Tăriceanu eram liderii celor două partide principale din USL şi ar fi mare păcat ca imensa promisiune făcută de acest conglomerat politic românilor să nu se îndeplinească.

Şi cele două promisiuni au fost foarte simple: unu, diminuarea efectului şi moştenirii regimului Băsescu, un lucru important; şi al doilea, o guvernare mai bună, cu faţa către oameni şi mai puţin rapace şi mai puţin coruptă. Acestea au fost cele două mari promisuni pe care USL le-a avut în faţa oamenilor.

Dar, dacă nu merge şi nu merge, va trebui să căutăm alte formule, pentru că pe mine mă interesează mai mult decât sigla USL dacă guvernarea este stabilă, dacă majoritatea funcţionează şi dacă pot să aduc românului ce aşteaptă de la o guvernare, ceea ce se numeşte loc de muncă, creştere economică, decenţă, servicii publice de mai bună calitate. Deci, haideţi să facem un efort cu toţii, să repunem USL pe un drum al funcţionalităţii, să lăsăm acest tip de joc de frumuseţe şi concurs de frumuseţe care nu face bine nimănui.

Credeţi că liderul PNL Crin Antonescu e un lider foarte conflictual, e "tot un fel de Băsescu", aşa cum afirmă premierul Ponta?

Mircea Geoană: Mi se pare că domnul Antonescu a îmbrăţişat o tactică de comunicare şi poziţionare politică din partea unei echipe de consultanţi care îl sfătuiesc să se diferenţieze, să se contrasteze faţă de ceea ce înseamnă guvernare care erodează şi acest lucru cred că este evident.

Are în acest moment o strategie, probabil echipa sa îl sfătuieşte în acest fel. Cred că îl sfătuieşte greşit, pentru că a nu fi solidar cu principalul tău partener a sabotat de fapt relaţia şi chimia personală între el şi Victor Ponta şi ţineţi minte cât de solid era acest binom politic. Şi este important în România. De aceea, cred că această strategie este greşită. Are încă timp să o remedieze. Nu spun că trebuie să se iubească cu Victor Ponta sau liberalii trebuie să-i iubească pe social-democraţii, dar avem un contract, noi ne-am respectat contractul, am dat din zestrea noastră politică, într-un raport de practic doi la unu între PSD şi liberali, am acceptat acea paritate.

Dacă Antonescu ar renunţa la această strategie de departajare de PSD, ar fi un prezidenţiabil pe care electoratul PSD să-l sprijine anul viitor ?

Mircea Geoană: Haideţi să nu ne mai ascundem după copac. Fiecare electorat doreşte un candidat din propriul său destin politic. Deci evident că publicul PSD şi-ar dori un candidat la prezidenţiale din partea PSD.

Nu vă ascund faptul că există presiune foarte mare la baza partidului pentru un candidat propriu. Nu cred că este un mister - cred că dumneavoastră ştiţi la fel de bine ca şi noi - iar răspunsul final va fi dat cred eu la finalul acestei ultime perioade, în care încercăm să dăm USL-ului şansa de a continua.

image

Mai e posibilă revizuirea Constituţiei anul viitor? Mai e necesară?

Mircea Geoană: A fost şi rămâne necesară modificarea Constituţiei. Este o imensă greşeală strategică, politică şi cred că şi morală, ca un proiect atât de important asumat de USL să fie practic abandonat, pentru simplul motiv că Traian Băsescu a avut suficient de multă abilitate şi influenţă în sistemul nostru de instituţii astfel încât să-l dilueze prin amânarea sa dincolo de momentul alegerilor prezidenţiale din 2014.

USL nu a modificat legislaţia electorală. Viitorul Parlament va fi tot unul gigant?

Mircea Geoană: Eu am fost un mare adept al sistemului de vot uninominal. Am crezut, cu sinceritate, că votul pe liste este un vot care maschează de fapt interese oculte ale partidelor şi că de fapt o competiţie bărbătească ...

Ultima criză a USL a fost generată de situaţia de la TVR. Ce rezolvare vedeţi?

Mircea Geoană: Eu cred că trebuie schimbat din temelii modul în care legea TVR funcţionează. Încercăm şi cârpim. Vin ai noştri, pleacă ai noştri. Tot respectul pentru Rareş Bogdan, pentru Stelian Tănase, sunt prieteni, sunt oameni deosebiţi, au fost şi alţii înainte - Valentin Nicolau a fost ultimul manager al TVR cu care TVR făcea profit.

La ce ne aşteptăm de la 2014 din punct de vedere economic?

Mircea Geoană: Cred că este un an foarte important pentru ieşirea reală din criză, pentru că ieşirea nominal din criză noi am făcut-o. O să avem o creştere de peste 3% în 2014, dar din punct de vedere al efectului creşterii economice în viaţa reală a românilor, din punct de vedere activitate microeconomică, lucrurile în continuare sunt destul de şubrede.

Dacă trecem 2014 cu bine din punct de vedere economic şi reuşim să mai repornim şi creditarea, creditul se ieftineşte, dacă reuşim în 2014 să mergem mai departe cu lista de privatizări şi listări pe bursă de mare succes, cum a fost cazul Romgaz, urmează Hidroelectrica, Transelectrica, Nuclearelectrica, cred că această formulă în care companii de stat valoroase sunt deschise parţial către privatizare, în care injectăm capital propriu şi mai multă transparenţă şi guvernanţă, dar statul rămâne majoritar ca să aibă o pârghie de politică economică, este calea de urmat.

Asta ar însemna că reputaţia României, ca destinaţie de investiţii, s-ar îmbunătăţi. Trebuie, probabil, să regândim modul în care funcţionează partea de atragere de investiţii străine. Văd de asemenea momentul în care noul ANAF - reorganizarea modului în care se colectează taxe în România - este la momentul adevărului. Şi al treilea lucru este continuarea acestui trend de recuperare a ratei de absorbţie pe fonduri europene. Ultimele luni de zile au fost spectaculoase. Dacă pe fonduri europene reuşim în sfârşit să găsim reţeta de succes, am putea să avem, începând cu 2015, un ciclu economic pozitiv pentru România pe câţiva ani de zile.

Unde eraţi când a izbucnit Revoluţia? Aşteptările şi speranţele de atunci s-au confirmat?

Mircea Geoană: Eram în Bucureşti şi îmi aduc aminte că ieşeam cu Mihaela şi cu câţiva verişori de-ai ei şi dădeam târcoale pe la baricada de la Intercontinental. Dacă mă uit din punct de vedere strategic, faptul că România este azi membru UE şi al NATO, că are o alianţă privilegiată cu SUA reprezintă un mare câştig.

Anul viitor, vom avea 10 ani de la intrarea în NATO. Sper să putem să marcăm aşa cum se cuvine un moment epocal pentru noi. Niciodată România nu a avut garanţii mai ferme şi mai solide de securitate în istoria acestei naţiuni. Nu sunt lucruri mici. Niciodată România nu a făcut parte din Occident cu acte în regulă, de când s-au separat Imperiul roman de Răsărit şi cel de Apus sau Biserica Ortodoxă de cea Catolică, România nu a fost parte a Occidentului decât pe mici bucăţi, ba o bucată de Ardeal, ba o bucată de Bucovină, ba o bucată de Banat.

Deci strategic şi istoric vorbind, România a mers înainte. Este acolo unde ne dorim şi şi-au dorit strămoşii noştri să fie.

Din punct de vedere al vieţii de zi cu zi, lucrurile din păcate sunt mult, mult mai puţin pozitive.

Românii au visat şi au murit acum aproape un sfert de veac pentru o Românie care să fie şi liberă dar şi prosperă, o Românie care să fie parte a Occidentului, dar să fie şi o ţară în care salariul să fie mai mare şi decenţa şi serviciile publice să fie mai bune.

Au crezut că sistemul acela închis adus de comunism va fi înlocuit cu o societate deschisă, dar cred că nu credeau că va fi atât de multă corupţie în România după 25 de ani.

Deci, dacă te uiţi la imaginea mare, România a avansat mult. Străinii care vizitează Bucureştiul , Clujul sau Iaşul spun "O, cât de mult s-a schimbat!". Dar noi, care vizităm şi comunele mai mici, şi oraşele mono-industriale vedem cum golit satele de tineri care au plecat la muncă în străinătate pe unde au văzut cu ochii şi cu milioanele ştim că adevărata noastră misiune nu este să fim parte a Occidentului cu numele, ci să facem din România o parte a Occidentului cu faptele şi cu viaţa reală. Nu este imposibil, să ştiţi!

Şi acesta esta mesajul meu şi de sărbători, de Crăciun şi de Anul Nou: meciul nu este niciodată pierdut. Este ca la fotbal, există tot timpul următoarea etapă. Există întotdeauna şansa că dacă avem o echipă mai bună, dacă avem conducători mai înţelepţi, dacă avem un ciclu economic mai bun, dacă înţelegem care ne sunt vulnerabilităţi şi slăbiciunile şi care ne sunt avantajele şi tăriile - avem foarte multe avantaje - această ţară, noi toţi, putem într-un număr relativ limitat de ani - de ce să nu visăm la orizontul lui 2018, 100 de ani de la Marea Unire, sau 2020, când mai avem încă un ciclu financiar şi politic european - România poate să devină o ţară decentă, o ţară mai plină de încredere şi o ţară care să fie respectată în străinătate.

Se poate face acest lucru şi gândul meu e în primul rând de sănătate, de linişte, de împliniri alături de familie şi de cei dragi, mai puţine necazuri, mai puţină boală, poate mai mulţi bani, dar în esenţă să nu pierdem încrederea că ţara aceasta se poate transforma şi sunt convins că şi viitorul preşedinte şi viitoarele guverne, că va fi vorba de un singur preşedinte şi de un singur guvern, şi noi toţi vom înţelege că România are potenţial şi e păcat de Dumnezeu să ne batem joc de aceste lucruri.

Mircea Geoană, despre relaţiile din USL: Există presiune foarte mare la baza PSD pentru un candidat propriu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite