Geoană a depus în Parlament un proiect de lege prin care veteranii din teatrele de operaţiuni să fie recompensaţi financiar

Geoană a depus în Parlament un proiect de lege prin care veteranii din teatrele de operaţiuni să fie recompensaţi financiar

Senatorul Mircea Geoană FOTO Arhiva Adevărul

Senatorul Mircea Geoană a depus la Parlament o iniţiativă legislativă pentru acordarea unor facilităţi de ordin financiar – fiscal  militarilor care, în ultimii 20 de ani, şi-au desfăşurat activitatea în teatrele de operaţiuni din Irak, Afganistan şi fosta Iugoslavie.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Militarii români care activează în teatrele de operaţiuni trebuie să ştie că, odată întorşi acasă, statul le oferă şi un sprijin pragmatic, nu doar decoraţii şi onoruri, deşi şi acestea sunt importante. Nu trebuie să reinventăm roata, ci trebuie să preluăm din experienţa altor state care au oferit facilităţi cadrelor militare întoarse din teatrele de operaţiuni. O astfel de lege îi va transforma pe militari în cetăţeni activi în lanţul economic pentru că vor plăti taxe şi impozite, vor avea angajaţi şi se va reduce astfel, implicit, şi presiunea asupra bugetului”, a declarat Mircea Geoană.

Destinatarii acestei legi vor beneficia de credite bancare, în lei, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată, garantate în procent de 100% de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. - I.F.N. (FNGCIMM), în numele şi în contul statului, pentru începerea unei activităţi comerciale, asemenea creditelor acordate pentru tinerii întreprinzători. 

De asemenea, societăţile comerciale nou înfiinţate beneficiază, în primele 12 luni de activitate, de o reducere cu 50% de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajator, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat pentru toţi salariaţii din această categorie, angajaţi pe perioadă nedeterminată.
 
De drepturile conferite de această propunere de lege vor  beneficia personalul din MapN, MAI şi serviciile de informaţii care au participat la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cele pentru contracararea şi limitarea efectelor acţiunilor teroriste, cele de poliţie aeriană şi de intervenţie cu nave, precum şi alte misiuni cu potenţial ridicat de risc desfăşurate sub mandat ONU sau OSCE sub coordonare NATO sau UE. De aceste drepturi beneficiază, totodată şi soţul sau soţia celor decedaţi în acţiuni militare în afara teritoriului statului român  sau care au suferit dizabilităţi severe în urma participării la asemenea operaţiuni.

„Legea veteranilor din teatrele de operaţiuni” este insipirată din pachetul legislativ promovat de preşedintele Obama în SUA – Veterans Act. Iniţiatorii acestei propuneri legislative consideră că imensa experienţă acumulată de aceşti oameni poate fi valorificată şi în viaţa civilă prin acordarea de către stat a unor facilităţi – cu nimic diferite faţă de cele existente deja în legislaţie pentru încurajarea anumitor activităţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările