Geoană: Autorităţile ruse să îşi folosească influenţa directă pentru eliberarea observatorilor OSCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Mircea Geoană condamnă "cu toată hotărârea" reţinerea de către insurgenţii pro-ruşi din Sloviansk a unui număr de observatori OSCE, el făcând un apel către autorităţile ruse "să folosească influenţa directă asupra insurgenţilor pentru eliberarea neîntârziată a observatorilor".

"În calitatate de fost preşedinte în exerciţiu al OSCE, condamn cu toată hotărârea reţinerea de către insurgenţii pro-ruşi din Sloviansk a unui număr de observatori OSCE. Privarea de libertate a unor observatori internaţionali în spaţiul european reprezintă un gest de o gravitate fără precedent", afirmă Geoană într-un comunicat remis Mediafax.

El precizează că OSCE este o organizaţie din care Federaţia Rusă face parte şi care asigură cu profesionalism şi imparţialitate astfel de misiuni în diverse zone de conflict, inclusiv în alte părţi ale spaţiului ex-sovietic.

"Desfăşurarea observatorilor miltari OSCE în estul Ucrainei s-a făcut cu acceptul Federaţiei Ruse. Fac un apel către autorităţile ruse să condamne această acţiune şi să folosească influenţa directă asupra insurgenţilor pentru eliberarea neîntârziată a observatorilor OSCE. Acuzaţiile aduse acestora cum că ar fi vorba de "spioni NATO" este rizibilă, ea mascând o răpire cinică cu scopuri pur politice şi propagandistice", afirmă Geoană.

Guvernul german a anunţat vineri seară că 13 membri ai unei misiuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au fost capturaţi şi erau reţinuţi de către separatişti proruşi în estul Ucrainei. Separatiştii i-au acuzat pe observatori că sunt "spioni NATO" şi au afirmat că-i vor elibera numai în schimbul unor "prizonieri" din rândul insurgenţilor proruşi. Primii observatori au sosit marţi în estul şi sudul Ucrainei, sperând să favorizeze o revenire la calm în aceste regiuni rusofone afectate de tensiuni separatiste.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite