Geoană: Autorităţile ruse să îşi folosească influenţa directă pentru eliberarea observatorilor OSCE

Geoană: Autorităţile ruse să îşi folosească influenţa directă pentru eliberarea observatorilor OSCE

Mircea Geoană condamnă reţinerea observatorilor OSCE. FOTO Mediafax

Senatorul PSD Mircea Geoană condamnă "cu toată hotărârea" reţinerea de către insurgenţii pro-ruşi din Sloviansk a unui număr de observatori OSCE, el făcând un apel către autorităţile ruse "să folosească influenţa directă asupra insurgenţilor pentru eliberarea neîntârziată a observatorilor".

"În calitatate de fost preşedinte în exerciţiu al OSCE, condamn cu toată hotărârea reţinerea de către insurgenţii pro-ruşi din Sloviansk a unui număr de observatori OSCE. Privarea de libertate a unor observatori internaţionali în spaţiul european reprezintă un gest de o gravitate fără precedent", afirmă Geoană într-un comunicat remis Mediafax.

El precizează că OSCE este o organizaţie din care Federaţia Rusă face parte şi care asigură cu profesionalism şi imparţialitate astfel de misiuni în diverse zone de conflict, inclusiv în alte părţi ale spaţiului ex-sovietic.

"Desfăşurarea observatorilor miltari OSCE în estul Ucrainei s-a făcut cu acceptul Federaţiei Ruse. Fac un apel către autorităţile ruse să condamne această acţiune şi să folosească influenţa directă asupra insurgenţilor pentru eliberarea neîntârziată a observatorilor OSCE. Acuzaţiile aduse acestora cum că ar fi vorba de "spioni NATO" este rizibilă, ea mascând o răpire cinică cu scopuri pur politice şi propagandistice", afirmă Geoană.

Guvernul german a anunţat vineri seară că 13 membri ai unei misiuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au fost capturaţi şi erau reţinuţi de către separatişti proruşi în estul Ucrainei. Separatiştii i-au acuzat pe observatori că sunt "spioni NATO" şi au afirmat că-i vor elibera numai în schimbul unor "prizonieri" din rândul insurgenţilor proruşi. Primii observatori au sosit marţi în estul şi sudul Ucrainei, sperând să favorizeze o revenire la calm în aceste regiuni rusofone afectate de tensiuni separatiste.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: