Generaţia ratată: Ponta, Udrea, Şova, Ridzi, Chiuariu, David etc. Ce urmează?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea a fost arestată preventiv pentru implicarea în „Dosarul Microsoft“
Elena Udrea a fost arestată preventiv pentru implicarea în „Dosarul Microsoft“

La 25 de ani de la Revoluţie e timpul să recunoaştem că unul dintre stereotipurile sociale apărute în România, după schimbarea regimului comunist, cel referitor la tinerii care vor schimba clasa politică şi, implicit, a modului de a se face politică în România, s-a dovedit a fi, până acum, un eşec.

Nu există partid politic important din ţară care să nu fi promovat tineri în structurile de conducere şi în importante funcţii ale statului, însă, rezultatele au fost de cele mai multe ori dezamăgitoare. În anii ´90 printre tinerii politicieni promovaţi de partidele din care făceau parte, ca fiind viitorul luminos al neamului, se numărau social-democratul Adrian Năstase,  tărănistul Ioan Avram Mureşan sau liberalul Sorin Pantiş. Destinul avea să-i ducă pe toţi trei, lideri ai unei generaţii politice, în puşcărie.

A urmat o noua generaţie, alte speranţe şi, implicit, alte deziluzii: Victor Ponta, Dan Şova, Radu Mazăre, Monica Iacob-Ridzi, Elena Udrea, Tudor Chiuariu, Cristian David etc. Pentru unii dintre ei cătuşele au devenit o obişnuinţă, pentru alţii acum încep anchetele DNA care pot avea acelaşi final, celula arestului. Momentan, Victor Ponta intră într-o altă categorie de „infracţionalitate“, cea morală, lucrarea lui de doctorat fiind considerat de mulţi specialişti din mediul universitar a fi un plagiat, un furt intelectual.

Sunt multe motive care pot explica acest eşec. În general, liderii unei generaţii, din orice domeniu de educaţie, nu intră direct în politică. Majoritatea doresc să performeze profesional în domeniul în care s-au pregătit şi vor să-şi creeze o anumită independenţă financiară. Din acest motiv, politica este un refugiu pentru mediocri, pentru indivizii care vor să parvină social mult mai uşor, prin relaţii, nepotisme sau pile.

Intrarea în spaţiul public se face în primii ani de ucenicie într-ale politicii, la umbra unui „veteran“, a unui om cu funcţii publice (senator, deputat, ministru etc), care devine un model pentru tânărul aspirant. Acesta îl „mulează“ şi îl „orientează“ ideologic şi moral, după chipul şi asemănarea sa. De aici tragedia noastră. Avem, în general, un profesor corupt (cu un trecut tenebros în regimul comunist, cu afaceri necurate sau legături cu fosta securitate), în mâinile căruia ajunge un elev, slab pregătit din punct de vedere profesional, labil moral, care urmează să fie „educat“ pentru a se descurca în mocirla politicii româneşti. Este avansat, pus în funcţii, i se oferă un stil de viaţă la care nu ar fi ajuns în alte condiţii şi, în final, este înghiţit de sistem, devenind o pate a acestuia.

Acesta a fost traseul tinerilor politicieni enumeraţi mai sus. Au devenit parte a sistemului şi profesori pentru alţi aspiranţi la o carieră în politică. Tudor Breazu, Ştefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, trei dintre colaboratorii Elenei Udrea sunt un exemplu de cum funcţionează şi se perpetuează sistemul. Iar ca ei sunt sute, poate chiar mii. Viitoare materie primă pentru DNA.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite