FOTO Misterele străzii lui Băsescu. Crima care ar fi putut declanşa războiul din Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa preşedintelui se află la cateva sute de metri de locul unde a fost asasinat Ştefan Mihăileanu FOTO Arhiva Adevarul
Casa preşedintelui se află la cateva sute de metri de locul unde a fost asasinat Ştefan Mihăileanu FOTO Arhiva Adevarul

Strada Ştefan Mihăileanu, fostă strada Liniştii. În primele rezultate ale Google găseşti pagini întregi despre scandalul legat de vila pe care actualul preşedinte Traian Băsescu şi-a oferit-o pe vremea când era primar general. Strada Liniştii are însă o istorie veche, iar la un moment dat a fost chiar fitilul care putea să arunce în aer ”butoiul cu pulbere din Balcani”.

La cumpăna dintre secolele XIX şi XX, zona Balcanilor era în plin clocot. Un incindent petrecut în noaptea dinspre 22 spre 23 iunie, pe strada Liniştii din Bucureşti, a stârnit şi mai mult cuibul de viespii din zona Balcanilor.

La 1900, situaţia în această zonă a Europei se prezenta cam aşa: Imperiul Otoman îşi pierduse gloria de altă dată, dar încă avea vasali importanţi în Balcani. Profitând de această criză a Imperiului, tot mai multe ţări din Balcani încercau să sustragă de sub jugul otoman. La pândă stăteau însă Imperiul Rus şi Imperiul Austro-Ungar, care doreau să îşi extindă influenţa spre zona Balcanilor.  

Nodul gordian în toată această poveste era Macedonia, ţară care era ţinta revendicărilor Serbiei, Bulgariei şi Greciei. Toate aceste ţări considerau că teritoriul Mecedooniei le aparţine. Pentru România, singura miză în tot acest conflict era obţinerea independenţei aromânilor din Macedonia.

În acest moment intră în scenă Ştefan Mihăileanu, omul care dă numele actualei străzi pe care se află vila preşedintelui Traian Băsescu. Mihăileanu, aromân şi publicist bucureştean, era editor al ziarului ”Peninsula balcanică”. Lupta sa pentru drepturile aromânilor i-a adus moartea, chiar pe strada Liniştii, la doar câteva case mai încolo de  vila deţinută în prezent de familia Băsescu.

Ştefan Mihăileanu a fost ucis, în noaptea dintre 22 şi 23 iulie 1900. Asasinii: un comando bulgăresc, condus de celebrul comitagiu politic Boris Sarafoff, în apropierea locuinţei sale de pe strada Liniştii. Întreaga societate românească a cerut imediat deschiderea unui conflict militar cu Bulgaria pentru a răzbuna moartea lui Mihăileanu, dar regele Carol a ales liniştea, de pe strada Liniştii.

De ce nu a izbucnit războiul

”La momentul respectiv s-a găsit o soluţie de compromis. Autorităţile române, în frunte cu Titu Maiorescu, au spus că acest incident este unul de natură juridică, nu unul cu conotaţie politică. Un război era greu să aibă loc, pentru că marile puteri aveau interese în zonă şi nu le convenea deloc un conflict deschis în inima Balcanilor”, a declarat istoricul Ion Bulei, pentru adevarul.ro.

Comunitatea românească a asistat cu nerăbdarea la procesul membrilor din comandoul bulgăresc. În cele din urmă, totul s-a finalizat în instanţă, dar acest incident a fost aproape de a băga România într-un război cu Bulgaria.

Riveranii nu cunosc istoria străzii

Am mers pe strada Ştefan Mihăileanu cu gândul să dăm de cineva care să ştie mai multe detalii despre omul din cauza căruia România era să intre în război. ”Ce a fost? Un actor?”, a fost prima reacţie care a dat de înţeles că oamenii nu au aflat încă de mica istorioară a străzii.

”Aaaa, ce interesant! Nu ştiam!”, este şi reacţia unei doamne mai în vârstă care locuieşte pe aceaşi stradă.
În schimb, toţi oamenii ştiu unde este vila preşedintelui. ”Ultima pe stânga. Dar vedeţi că nu stă nimeni acolo”, mă conduce din priviri un alt bătrân care ieşise până la buticul de la colţ.  

Vila din Mihăileanu, predestinată pentru Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu pare predestinat să locuiască pe strada Ştefan Mihăileanu. Vis-a-vis de vila preşedintelui se află un restaurant care se numeşte Neptunus.  

Principalul bulevard cu care se intersectează strada Ştefan Mihăileanu este bulevardul Traian. De asemenea, strada se află la doar câteva sute de metri de Hala Traian.   
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite