Gafa lui Dan Barna la audieri: „SUA şi-au luat mâna de pe toate zonele din Estul Europei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Barna se află pe lista de miniştri ai Cabinetului Cioloş, propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe. FOTO: Arhivă
Dan Barna se află pe lista de miniştri ai Cabinetului Cioloş, propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe. FOTO: Arhivă

Dan Barna, propus pe lista USR pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe, a afirmat marţi, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate, că Statele Unite „şi-au luat mâna” de pe ţările din estul Europei, îndreptându-şi atenţia spre zona Pacifică.

Dan Barna a fost criticat în cadrul audierilor din comisiile de specialitate pentru că programul de guvernare, la capitolul Externe, este schematic şi i s-a atras atenţia că partea de politică Externă prezentată de USR nu indică nimic despre parteneriatul strategic cu Statele Unite, ci este expus printr-un singur enunţ la pachet cu relaţia cu UE şi NATO, ceea ce reprezintă o problemă „foarte serioasa de credibilitate”, a spus Titus Corlăţean, vicepreşedinte PSD la nivel naţional şi fost ministru de Externe.

Dan Barna a transmis că ţara noastră se bucură de o oportunitate de politică externă importantă pentru să Statele Unite „şi-au luat mâna” de pe ţările din Estul Europei.

„Oportunitatea pe care noi o avem ca ţară vine în contextul în care SUA şi-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele din Estul Europei, mutându-şi priorităţile în zona Pacifică. În acest context, oportunitatea pe care o avem vine din acest punct în care americanii ne spun să fim parteneri cu ei, dar fiecare în zona sa. Aceasta este o poziţionare firească pe care trebuie să o avem”, a declarat Barna.

De altfel, Barna a fost criticat că a acordat în programul de guvernare spaţiu extins acolo unde USR are „interese evidente de natură electorală”, adică pentru Diaspora.

„Uneori în formule nerealiste şi discriminatorii pentru românii din România. Mă refer la propunerea ca românii din Diaspora să voteze la alegerile locale. Să decidă aleşii locali cu care nu au nicio legătură”, a explicat Titus Corlăţean.

Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru funcţiile de miniştri sunt audiaţi marţi în comisiile de specialitate. Primii programaţi au fost candidaţii de la Cultură şi Sport, Iulia Popovici şi Tudor Pop, care au primit aviz negativ. Seria va fi încheiată de Ioana Mihăilă, propusă la Sănătate.

Vezi şi: Miniştrii propuşi de Cioloş sunt audiaţi de comisiile de specialitate. Propunerile pentru Cultură şi Sport, primele cu aviz negativ LIVE TEXT

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite