PSD l-a salvat pe Gabriel Oprea. Fostul ministru nu poate fi cercetat pentru ucidere din culpă. Oprea: Poliţistul a trecut de patru ori pe lângă groapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel Oprea a fost salvat de colegii săi. 73 de senatori, majoritatea de la PSD, au votat „împotriva“ solicitării DNA, iar 45 au votat „pentru“ solicitarea DNA. În acest dosar Oprea  e acuzat de ucidere din culpă în cazul Bogdan Gigină, motopoliţistul care şi-a pierdut viaţa în timp ce-i deschidea coloana oficială fostului lider UNPR.

Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, a fost salvat de Justiţie de colegii săi senatori, după ce 73 de aleşi au votat „împotriva“ solicitării DNA, 45 „pentru“, iar şase s-au abţinut. Astfel, Senatul a făcut scut în jurul lui Gabriel Oprea, acuzat de procurorii DNA de ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Foştii parteneri de guvernare, PSD, colegii din vechiul UNPR, şi ALDE, au reuşit să strângă majoritatea să-l scape pe Oprea de această acuzaţie a DNA, în timp ce liberalii au votat la vedere. 

Fostul vicepremier a mers în faţa colegilor săi şi s-a apărat. „Unii colegi din sală îmi sunt prieteni, alţii nu. Aş vrea să vorbesc despre dreptate. Mi se pare halucinant. În seara tragediei veneam de la o instituţie pe linia securităţii naţionale, nu de la restaurant.  În jur de orele 19 aveam antemergătorul în faţă. Viteza maşinii de poliţie avea viteză legală“, a declarat Gabriel Oprea de la tribuna Senatului într-o înşiruire de fraze care de multe ori nu aveau coerenţă. „Sunt reguli foarte clare. Nu un ministru de Interne stabileşte traseul, nu dă comenzi pentru viteză.  Am trăit un coşmar. Am căutat să-mi fac datoria.  Sunt un om care am căutat întotdeauna să-mi fac datoria. Repet, aflat pe bancheta din spate nu puteam să comit această ucidere din culpă. Un tânăr poliţist a căzut într-una din cele trei gropi din centru Capitalei. O mare tragedie. Sunt reguli foarte clare. Nu ministrul de Interne stabileşte traseul, nu dă comenzi vis a vis de viteză, nu am dat niciodată, nici nu puteam să discut cu tânărul coleg de pe motocicletă“, a completat fostul vicepremier înainte de a le spune colegilor săi esenţialul. „Vă rog să votaţi împotriva acestei cereri!“, a conchis Oprea, care a plecat de la tribună cu capul în jos. În timp ce altădată parlamentarii se înghesuiau să-i ia apărarea sau să-şi arate susţinerea, acum fostul vicepremier a avut doar puţin oameni care să stea alături de el, dar care s-au mobilizat în momentul votului.

„Suntem călcaţi în picioare“
Unul dintre apărătorii săi din Senat a fost senatorul social-democrat Şerban Nicolae, cel care a subliniat că dosarul lui Oprea a fost făcut în grabă. De asemenea, senatorul Daniel Savu, fost membru al PSD, a venit cu o propunere inedită. Acesta a cerut ca dosarul lui Gabriel Oprea să fie trimis la Parchetul General, motivul invocat de Savu fiind că DNA nu ar avea competenţă. „DNA n-are nicio competenţă pe nicio lege pentru uciderea din culpă. Vă propun să retrimitem acest dosar. Să vină o anchetă de la Parchetul General. Mi se pare că noi, Senatul, suntem călcaţi în picioare“, a declarat Daniel Savu.

Repet, aflat  bancheta din spate nu puteam să comit această ucidere din culpă. Este foarte ciudat, pentru că în acea zi, antemergătorul a trecut de patru ori pe lângă acea groapă. Gabriel Oprea, fost ministru de Interne

Este prima oară în acest an când foştii săi colegi de la PSD îl lasă fără imunitate pe fostul lor partener de guvernare, după ce, în februarie, plenul Senatului a aprobat două cereri de urmărire penală pentru abuz în serviciu, în cazul limuzinei achiziţionate de DIPI – serviciul secret al MAI - şi în cel al folosirii abuzive a coloanei oficiale. În februarie, senatorii nu au făcut zid pentru apărarea lui Oprea în condiţiile în care acuzaţiile nu erau atât de grave,  iar mesajul societăţii civile de schimbare a clasei politice era încă proaspăt.

Oprea insistă că groapa e de vină

După vot, Gabriel Oprea a mai dat câteva despre accident, în încercarea de a se disculpa. „A murit un copil, a murit un coleg. Eram la datorie. Să ştiţi că antemergătorul are rolul şi de fluidiza circulaţia, deci putea să meargă şi cu o viteză mai mare decât cea legală. În seara aceea, chiar nu avea viteză, dar a fost acea groapă. Este foarte ciudat, pentru că în acea zi, antemergătorul a trecut de patru ori pe lângă acea groapă. Cel de pe maşina de poliţie era naşul tânărului poliţist şi chiar ştiu că i-a spus: «nu e bine să vii în seara asta». Îar înainte să ajungă, echipajul de poliţie şi motociclistul au fost avertizaţi prin radio, li s-a spus că urmează o groapă şi au confirmat. Aceste lucruri le fac şefii de dispozitiv, nu miniştrii. Dar eu voi duce această duce toată viaţa“, a spus fostul vicepremier. 

„Regretele“ generalului
La un an de la moartea lui Bogdan Gigină, întrebat dacă regret că a plecat de la locul accidentului, Oprea spune că „s-a oprit”. În prima declaraţie de după accident, Oprea a recunoscut că nu a oprit la locul accidentului pentru că „unul din poliţişti mi-a făcut semn să plecăm”. La întrebarea dacă folosea coloană oficială inclusiv pentru a merge la restaurant, aşa cum au povestit părinţii lui Bogdan Gigină, Oprea a fulgerat-o cu privirea pe jurnalista care i-a adresat întrebarea, refuzând să răspundă.  Fostul ministru de Interne a mai explicat că venea de la o „instituţie parteneră cu Ministerul de Interne” – SRI- şi se deplasa acasă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite