Vicepremierul Gabriel Oprea vorbeşte despre echilibrul de forţe dintre PSD şi PNL: „Cine incită la conflicte va fi respins de electorat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Să nu uităm că UNPR a
venit în USL cu o zestre electorală de aproximativ 5%“, 
spune Gabriel Oprea FOTO: Arhiva Adevărul
„Să nu uităm că UNPR a venit în USL cu o zestre electorală de aproximativ 5%“, spune Gabriel Oprea FOTO: Arhiva Adevărul

Gabriel Oprea, preşedintele UNPR, vorbeşte despre colaborarea bună pe care formaţiunea sa o are cu PSD. În privinţa relaţiei cu PNL, Oprea le cere liberalilor să menţină echilibrul din interiorul alianţei şi să nu dea naştere la conflicte care ar putea şubrezi guvernarea.

Din postura de vicepremier pe probleme de apărare naţională, Gabriel Oprea a propus un proiect de lege care prevede ca pensiile militare să revină la nivelul anterior anului 2010, când au fost diminuate.

„Adevărul“: Domnule viceprim-ministru, la Congresul PSD a fost adoptată o rezoluţie cu privire la fuziunea dintre PSD şi UNPR, dar nu a fost dat niciun termen. Vorbim despre o amânare a fuziunii?

Gabriel Oprea: Nu este vorba de o amânare. Fuziunea nu este o prioritate imediată, dar se va realiza în perspectivă. Şi premierul, şi eu am spus că relaţia dintre PSD şi UNPR funcţionează excelent. Eu particip la şedinţele Biroului Politic Naţional al PSD, colegii mei din teritoriu colaborează foarte bine cu organizaţiile locale ale PSD, în cadrul Guvernului lucrăm împreună, prin urmare, fuziunea nu este o urgenţă. Congresul PSD a adoptat o rezoluţie care deschide calea spre acest proces.

Deci UNPR continuă să existe ca partid de sine stătător?

Absolut. Până la finalizarea fuziunii, ne desfăşurăm propria activitate. Chiar săptămâna aceasta, UNPR a onorat invitaţia de a participa la Forumul la nivel înalt al partidelor politice China–Europa, organizat în China, la Suzhou, partidul nostru fiind reprezentat de o delegaţie condusă de secretarul general, domnul Neculai Onţanu, primarul sectorului 2.  Am primit această invitaţie în urma oficializării relaţiilor dintre Uniunea Naţională pentru Progresul României  şi Partidul Comunist Chinez, în anul 2011.

Spuneaţi că participaţi la şedinţele BPN ale PSD. V-au reproşat ceva colegii din PSD în legătură cu activitatea politică anterioară?

Nu se pune problema unor reproşuri. Acum, când PSD se află la guvernare, toată lumea poate constata cât de grea este responsabilitatea asumării unor decizii de care depinde stabilitatea ţării. În plus, UNPR şi-a adus o contribuţie importantă la consolidarea pilonului de stânga al USL, prin formarea, împreună cu PSD, a Alianţei de Centru-Stânga. De asemenea, am pus umărul la obţinerea rezultatului de la alegerile parlamentare din 2012. Să nu uităm că UNPR a venit în USL cu o zestre electorală de aproximativ 5%, voturi câştigate de noi la alegerile locale de anul trecut, un preşedinte de Consiliu Judeţean – Piatra Neamţ şi primăria sectorului 2 din Bucureşti.

Aţi amintit de Alianţa de Centru-Stânga. Ar putea fi aceasta o formulă sub care să candidaţi la alegerile europarlamentare de anul viitor?

O certitudine este că la alegerile pentru Parlamentul European nu va mai exista umbrela USL, fapt subliniat şi de premierul Victor Ponta. Eu cred că PSD şi UNPR vor candida sub acelaşi steag, ca Alianţa de Centru-Stânga, la alegerile europarlamentare. Prioritatea este însă buna guvernare a ţării.

Apropo de guvernare, cum vă înţelegeţi cu Victor Ponta?

Avem o relaţie foarte bună, ne cunoaştem din perioada în care am fost colegi în Guvernul Năstase. Victor Ponta este un prim-ministru de centru-stânga, primul pe care îl are România după opt ani. Spuneam şi în discursul meu susţinut în faţa Congresului PSD că Partidul Social Democrat a dus întotdeauna greul marilor momente care au transformat România în bine. Guvernarea PSD a asigurat intrarea României în NATO şi a pregătit aderarea la Uniunea Europeană. PSD se află în spatele celor mai importante succese de politică externă şi securitate naţională de după 1989. A venit timpul ca tot un prim-ministru de stânga, Victor Ponta, să asigure integrarea deplină a ţării în Uniunea Europeană.  
Vorbiţi de integrare europeană deplină. Acest lucru înseamnă locuri de muncă, salarii şi pensii, justiţie independentă etc.

Sunteţi vicepremier în Guvernul Ponta. Nu aveţi o responsabilitate directă faţă de aceste lucruri?

Este vorba de o întreagă echipă formată din reprezentanţii a patru partide care muncesc pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene, pentru creşterea eficienţei administraţiei publice prin pregătirea regionalizării, pentru atragerea de investitori care să creeze locuri de muncă. Responsabilitatea mea în calitate de vicepremier vizează problemele legate de domeniul extins al securităţii naţionale, dar în calitate de membru al Guvernului pot să vă spun că urmează o perioadă încărcată de iniţiative, de la atragerea unor investiţii importante, până la lansarea unor lucrări de infrastructură vitale pentru dezvoltarea României.  
Domnule Oprea, sunt mulţi pensionari militari afectaţi de recalcularea din 2010. Dumneavoastră purtaţi responsabilitatea pentru schimbările care au avut loc atunci. Ce le spuneţi celor nemulţumiţi?
În primul rând, toţi pensionarii militari trebuie să ştie că, într-o perioadă dominată de frenezia tăierilor salariale, eu m-am bătut pentru ca pensiile militarilor să nu fie diminuate. Procesul de recalculare a pensiilor, desfăşurat în timpul mandatului meu de ministru al Apărării, a dus la creşterea, cu 34% în medie, a peste 90% din pensiile militarilor MApN.

De acord, dar ce facem cu cei care au avut parte de tăieri?

Atunci atât s-a putut. Dacă am greşit că într-o perioadă grea de austeritate am reuşit să apăr drepturile pensionarilor şi să conving Guvernul de justeţea creşterii majorităţii pensiilor militare, atunci sunt vinovat. În altă ordine de idei, cred că este normal ca pensiile care au fost tăiate, şi nu din vina pensionarilor, să revină la nivelul din 2010. Tocmai de aceea am iniţiat, împreună cu mai mulţi parlamentari, un proiect de lege care prevede ca pensiile militare diminuate prin recalcularea din 2010 să revină la nivelul anterior procesului. Am fost înţeles şi sprijinit total de premierul Victor Ponta şi am primit susţinere din partea miniştrilor Stroe şi Duşa şi a directorului SRI, George Maior, pentru promovarea acestui proiect. Instituţiile din domeniul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, care au cele trei case de pensii sectoriale, fac eforturi şi sunt pe cale să identifice toate resursele din bugetele pe care le au la dispoziţie pentru ca pensiile care au scăzut să revină la nivelul din 2010 încă din acest an.   

Premierul a spus că nu sunt bani în buget.

Premierul a spus că nu se pot face alocări bugetare suplimentare anul acesta, dar, aşa cum am spus mai devreme, instituţiile implicate – Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, serviciile de informaţii au arătat că au resurse în cadrul bugetelor de care dispun pentru 2013 pentru completarea diferenţelor, încă din în acest an. În plus, Cabinetul va promova o nouă lege privind pensiile militare de stat, care să modifice actualul sistem de calcul, fără însă ca vreo pensie care a crescut în urma recalculării să fie micşorată.

Afectează schimburile de replici din interiorul USL activitatea Guvernului?

Nu cred că aţi auzit declaraţii publice ale miniştrilor, indiferent de partidul din care provin, care să intre serios în coliziune. Politica este o activitate vie, care presupune dezbatere şi puncte de vedere concurente. Iar acestea, până la urmă, sunt benefice. Din competiţia ideilor se nasc decizii mai bune. Guvernul îşi desfăşoară activitatea normal, relaţiile dintre miniştri sunt foarte bune.  

Cum vedeţi echilibrul de forţe dintre PSD şi PNL?

PSD este cel mai mare partid al stângii. PNL este cel mai mare partid al dreptei.  Atât timp cât fiecare partid se concentrează pe buna guvernare a ţării, nu văd de ce ar apărea probleme. Sigur, PSD este un partid mai mare decât PNL. Ceea ce nu este o noutate pentru nimeni, nici pentru PSD, nici pentru PNL. Iar responsabilitatea de a avea pe umeri guvernarea unei ţări în vremuri complicate încurajează partidele politice la echilibru. Realitatea cere echilibru. Cei care se ocupă de alte lucruri decât ceea ce aşteaptă oamenii de la noi vor pierde. Cine uită de guvernare şi incită la conflicte va fi respins automat de electorat.  

La Congresul PSD a fost la modă discursul despre reevaluări. Dumneavoastră ce părere aveţi despre coabitarea cu Traian Băsescu?

Trăim într-o lume în care trebuie să ne aliniem politicilor de securitate ale NATO, politicilor de dezvoltare sau funcţionare a unor instituţii ale UE. Colaborarea instituţională dintre doi actori politici interni, în interesul ţării, mă refer la Guvern şi preşedinte, este un lucru cât se poate de normal. România nu-şi permite blocaje. România are nevoie de progres, iar progresul nu vine dacă stăm şi ne faultăm reciproc. Este o formulă pragmatică prin care creştem şansele ca României să-i fie mai bine.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite