Gabriel Oprea a depus jurământul şi este noul ministru de Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Gabriel Oprea a demisonat astăzi din funcţie, pentru a putea fi numit ministru plin la Interne, funcţie pe care o ocupă în acest moment, însă doar ca interimar.Preşedintele Traian Băsescu a semnat imediat decretul de numire în funcţie.

Gabriel Oprea a demisionat din postul de vicepremier, condiţie convenită, marţi seara, de premierul Victor Ponta cu preşedintele Traian Băsescu, pentru ca acesta să preia, miercuri, ca titular, funcţia de ministru de Interne, având în vedere noua structură a Guvernulu. Imediat, şeful statului a semnat decretul, iar astăzi, la ora 14.00, Oprea a depus jurământul.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat  marţi,în cadrul conferinţei de presă susţinute la Palatul Cotroceni, că soluţia pentru a evita expirarea mandatului interimar al ministrului de Interne este ca viceprim-ministrul Gabriel Oprea să îşi dea demisia din funcţie pentru a fi numit şef la Interne.

"Poate demisiona viceprim-ministrul spre a fi în actualul Guvern ministru de Interne, deci nu pe procedura generată de hotărâre. Am dat un exemplu ce se poate face. Sigur, premierul va decide ce va face”, a precizat Traian Băsescu.

Ulterior, prim-ministrul Victor Ponta a precizat marţi seară, în urma unei intervenţii telefonice la postul de televiziune România TV, că Gabriel Oprea va prelua miercuri, ca titular, funcţia de ministru de Interne, el precizând că va trimite de dimineaţă propunerea către preşedintele Traian Băsescu, pentru emiterea decretului de numire.

„Până acceptă preşedintele decizia Parlamentului şi îi numeşte pe toţi miniştrii, să nu ne trezim că vineri nu mai există deloc ministru de Interne şi avem o situaţie de urgenţă şi nu are nimeni voie să semneze. Ori, din punctul acesta de vedere, evident că domnul Oprea o să preia funcţia cu totul, nu doar ca interimar, mâine (miercuri - n.r.), pentru că preşedintele pleacă după aceea din ţară, la Dublin, însă eu recunosc că sper ca mâine să se aplice Hotărârea Parlamentului şi decizia CC şi să avem tot Guvernul, dar asta nu pot să-l oblig pe preşedinte”, afirmat prim-ministrul României.

Pe 8 martie, expira interimatul lui Gabriel Oprea la Ministerul de Interne, iar premierul trebuia să vină cu o propunere de ministru plin. „Înauntrul termenului de 45 de zile, primul-ministru va initia procedurile prevazute de lege pentru numirea unui alt membru al Guvernului“, spune Legea de funcţionare a Guvernului.  Ponta îl poate propune din nou pe Gabriel Oprea, care, de altfel, este titularul MAI în noul guvern. Preşedintele are dreptul să refuze propunerea premierului o singură dată, conform unei decizii a CCR.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite