Gabriel Bejan: A terminat Guvernul Cioloş toate treburile şi a intrat în campanie electorală? Mă îndoiesc

Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Bejan este editor la România Curată
Gabriel Bejan este editor la România Curată

Haideţi să ne trezim un pic la realitate: România e încă foarte departe de ce ar trebui să fie, iar Guvernul Cioloş nu excelează deocamdată decât la capitolul imagine. Un motiv cam subţire pentru a deschide şampania. Sau pentru a intra în campanie electorală.

Actualul executiv are un avantaj imens: orice comparaţie cu precedentul guvern îi este net favorabilă. Dacă-l pui pe Dacian Cioloş lângă Victor Ponta, pe Cristian Ghinea lângă Eugen Teodorescu sau pe Vlad Voiculescu lângă Nicu Bănicioiu rişti să pari deplasat. Nu vei găsi în actualul guvern atâtea dovezi de impostură, corupţie şi trufie cum a existat în perioada premierului plagiator, oricât de rău intenţionat ai fi. Dar nu am rezolvat nimic dacă tot ce vrem de la viaţă este un guvern mai performant decât Guvernul Ponta.

România tot prost stă la capitolul absorbţia fondurilor europene, aşa cum o arată documentele oficialechiar dacă ministrul de resort, Cristian Ghinea a ajuns între timp cel mai mediatizat demnitar care a ocupat vreodată acest portofoliu. Spitalele româneşti sunt în aceeaşi situaţie deplorabilă, chiar dacă televiziunile de ştiri fac breaking news din orice scărpinat al lui Vlad Voiculescu în creştetul capului. Vezi mega-ştirea de azi despre ancheta Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii, care a mers la Spitalul CF2 unde, în urmă cu o lună, o asistentă a greşit şi a făcut o transfuzie cu o grupă greşită de sânge. Femeia a fost deja amendată de Direcţia de Sănătate Publică cu 700 de lei din salariu şi spitalul cu 30.000 de lei, iar parchetul a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. E bine să cheltuim banii statului cu controale peste controale pentru un caz particular, pe de altă parte nu mai ştim nimic, nici despre infecţiile nozocomiale de la Spitalul de Arşi, nici despre scandalul Hexi Pharma peste care s-a aşternut praful imediat după moartea lui Dan Condrea. Aici nu ar fi deloc de prisos să trimită ministrul controale peste controale pe la spitalele din ţară.

E bine şi să-i batem obrazul lui Tăriceanu, pentru că nu a stat la coadă la Permise Auto, cum a făcut ministrul pentru Consultare Publică, Violeta Alexandru, dar în acelaşi timp nu l-am văzut pe colegul domniei sale, ministrul de Interne Petre Tobă, ieşind repede cu nişte măsuri care să elimine sau măcar să reducă infernalele cozi de la instituţia din Pipera. Dar probabil că domnul Tobă are treburi mult mai importante decât timpul cetăţenilor, cum ar fi scrierea tezelor de doctorat în domeniul cooperării poliţieneşti internaţionale.

Nu ştiu ce mari realizări aş putea să pun în dreptul acestui guvern. Poate a fost şi timpul prea scurt, poate şi aparatul birocratic şi politizat i-a stat în cale, dar România are nevoie de mult mai mult.

Dacă ne aducem bine aminte, Guvernul Cioloş a fost investit pentru o perioadă limitată de timp pentru a încerca să rezolve ceea ce nu a reuşit Guvernul Ponta. Şi pentru a organiza alegerile parlamentare din acest an.

De votul prin corespondenţă pentru cetăţenii din Diapora s-a ales oricum praful, după ce numai aproximativ 8000 s-au înscris în Registrul Electoral ca să poată vota la alegerile din toamnă.

Nu ştiu ce mari realizări aş putea să pun în dreptul acestui guvern. Poate a fost şi timpul prea scurt, poate şi aparatul birocratic şi politizat i-a stat în cale, dar România are nevoie de mult mai mult. Sigur că suntem tentaţi să răsuflăm uşuraţi că am scăpat de Ponta şi Ghiţă, dar daţi-mi voie să mă uit în jurul meu atunci când trag concluzii şi nu la ce spun PR-iştii oficiali sau neoficiali ai Guvernului Cioloş. Suntem tot acolo unde am fost în ultimii 25 de ani. Tot săraci, tot needucaţi, tot bolnavi şi tot pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte infrastructura de transport.

Iar în timp ce prezentul ne mănâncă zilele, guvernul tehnocrat se gândeşte deja la campania electorală. L-am auzit pe ministrul Fondurilor Europene spunând că va candida la alegerile parlamentare într-o formulă pe care o va decide Dacian Cioloş”după o perioadă în care liberalii i-au curtat în văzul lumii pe membrii guvernului tehnocrat. Culmea caraghioslâcului este că şefa PNL, Alina Gorghiu, spune că i-ar lua în partid pe câţiva dintre membrii executivului, deşi nici măcar nu le ştie numele. Deci, din nou, nu e vorba de competenţă, ci de imagine.

L-am mai auzit şi pe Nicuşor Dan de la USR spunând că membrii Guvernului Cioloş au uşa deschisă în partid, deşi iarăşi nu mi-e clar care anume sunt domeniile în care acest executiv a performat peste măsură încât, iată, musai trebuie să facă parte şi din viitoarea formulă de guvernare.

E clar că oamenii aceştia, veniţi pentru o perioadă limitată de timp la putere, se gândesc acum la o carieră politică, încurajaţi de un succes discutabil pe reţelele de socializare. Că aceasta va fi în PNL sau în USR nu se ştie deocamdată, dar parcă asistăm la o licitaţie de miniştri în care fiecare e preţuit după numărul de like-uri primite. Hai să-l luăm pe Ghinea, că uite cum îl face din vorbe pe Ponta pe Facebook”. E bun Voiculescu, are cei mai mulţi followers!”. Cam aşa pare că se pune problema, ceea ce daţi-mi voie să vă spun, e foarte imoral.

Sigur că mă gândesc cu groază că s-ar putea să ne trezim după alegeri cu un premier precum Dragnea sau Tăriceanu, dar nici nu cred că grija principală a acestui guvern tehnocrat trebuie să fie acum campania electorală, cum văd că se întâmplă.

Şi aş încheia cu un fragment din mesajul postat pe Facebook, zilele trecute, de Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii care au murit la clubul Colectiv:

„9 LUNI. Ar fi trebuit ca Alex sa aibe 23 de ani , sa cânte, sa fie probabil în concediu . Dar nu , nu este asa . 64 de tineri au murit . Cam 50 de tineri sunt mutilaţi pe viata . Alţii vor rămâne cu semne pe corp şi cu siguranţă toţi vor rămâne cu un coşmar întipărit în minte. Cu ce a schimbat aceasta tragedie societatea românească? Cu ce a schimbat aceasta crima a statului roman asupra propriilor tineri sistemul administrativ sau politic ? Cu nimic . Am schimbat un guvern . Ei şi? Va simţiţi mai în siguranţă acum ? Vedeţi o schimbare în spaţiul public ? S-a pornit construcţia unui singur spital ? S-a modificat ceva în funcţionarea localurilor? Mor mai putini oameni ? Ştim de ce mor ? Este curăţenie în spitale ? Operatorii 112 acţionează pentru intervenţie rapida şi precisa ?”.

Poate îi răspunde totuşi cineva.

Puteţi comenta acest text pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite