G4Media: Iohannis a început pregătirea referendumului pe justiţie, care va avea loc în ziua alegerilor europarlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis ar fi început să lucreze la strategia pentru declanşarea unui referendum pe justiţie în ziua alegerilor europarlamentare, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate Cotroceniului.

Începerea acestor pregătiri vine după ce Curtea Constituţională a decisn miercuri, cu unanimitate de voturi, că se poate organiza un referendum în ziua alegerilor europarlamentare, declarând astfel neconstituţională o prevedere introdusă de PSD în legea alegerilor pentru Parlamentul European.

Decizia vine după ce pe  17 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituţională (CCR) legea care interzicea organizarea oricărui tip de referendum în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, iniţiativă legislativă care a trecut de Parlament prin susţinerea ei de către PSD, ALDE şi UDMR. De altfel, amendamentul care interzicea referendumul în aceeaşi zi cu alegerile era depus de Marton Arpad, unul dintre juriştii UDMR. 

Decizia a venit în contextul declanşării de către Klaus  Iohannis, în ianuarie 2017, adică în zilele premergătoare adoptării OUG 13, a procedurii pentru organizarea unui referendum privind Justiţia şi a declaraţiilor făcute de şefului statului, care a subliniat  că nu a renunţat la consultarea populară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite