Fum alb în coaliţie. Şefiile TVR şi SRR, împărţite, dar tot politizate. Ce lefuri iau cei din fruntea instituţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Funcţiile au fost împărţite, dar mai durează până vor fi numiţi oamenii propuşi de partidele din coaliţie FOTO Inquam Photos / George Calin
Funcţiile au fost împărţite, dar mai durează până vor fi numiţi oamenii propuşi de partidele din coaliţie FOTO Inquam Photos / George Calin

Partidele coaliţiei de guvernare au reuşit să-şi împartă funcţiile de la şefia Radio România şi TVR, după dublarea numărului lor, dar amână depolitizarea, tot partidele având ultimul cuvânt privind numele impuse. Marţi ar trebui să fie stabilite detaliile privind începerea discuţiilor despre schimbarea Legii de organizare şi funcţionare a SRR şi TVR.

Funcţiile pentru conducerea Televiziunii Române şi a Societăţii Române de Radiodifuziune (Radio România) au fost împărţite şi la propriu, şi la figurat, astfel încât fiecare partid să obţină cel puţin una. După ce au decis faptul că e mai bine ca o persoană să nu fie şi director general, şi preşedinte al consiliului de administraţie, fiind astfel hotărâtă separarea funcţiilor, PNL, USR-PLUS şi UDMR au reuşit să negocieze distribuirea celor patru posturi la nivelul coaliţiei. Surse politice din coaliţie au declarat pentru „Adevărul” că PNL va decide pe cine impune ca director general la TVR, dar şi preşedintele CA de la Radio România. UDMR stabileşte viitorul preşedinte al CA al TVR, în timp ce USR-PLUS îşi va impune omul ca director general la Radio România.   

„Preşedintele şi directorul vor fi aleşi din rândul celor din Consiliul de Administraţie, validaţi anterior de Parlament, la propunerea partidelor”, a declarat pentru „Adevărul” Gigel Ştirbu, fost preşedinte al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor şi deputat PNL aflat în comisiile de lucru pentru modificarea legilor TVR şi SRR.

Actualul preşedinte al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Iulian Bulai, a precizat pentru „Adevărul” că Dan Barna şi Dacian Cioloş au mers la negocieri cu o propunere prin care se începea depolitizarea celor două instituţii şi era creat un cadru pentru o independenţă editorială mai mare. Mai precis, e vorba despre intenţia organizării unui concurs pentru funcţiile de director general. Propunerea USR-PLUS s-a lovit de refuzul celorlalţi parteneri din coaliţie. „O încercare a fost din partea noastră, dar nu a fost acceptată. Angajamentul nostru e că persoanele propuse (n.r. – pentru consiliile de administraţie) nu vor fi membri de partid. Vor fi profesionişti”, a precizat Iulian Bulai, care se referă doar la poziţia USR-PLUS.

Potrivit sursei citate, marţi ar trebui discutată în şedinţa liderilor coaliţiei calea de urmat privind modificarea legii de funcţionare a SRR şi TVR, fiind nevoie de o iniţiativă nouă, prin care să fie făcută divizarea funcţiilor de conducere. Astfel, modificarea legii ar putea dura şi câteva luni. De asemenea, nu există niciun semnal politic privind respingerea rapoartelor de execuţie bugetară ale TVR şi ale Radio România de către comisiile reunite de cultură, ceea ce ar însemna un prim pas în privinţa demiterii celor două conduceri. De altfel, în coaliţie este estimat faptul că la comisiile de specialitate ar urma să fie analizată situaţia din TVR şi Radio România doar după 20 aprilie, când ar urma să ajungă şi rapoartele de execuţie bugetară pe 2020. Dat fiind că perioada e premergătoare Sărbătorilor pascale, probabil discuţia va fi amânată pentru luna mai, au conchis surse din coaliţie pentru „Adevărul”.

Decizie grea la liberali

În coaliţie încă nu s-a stabilit clar cine ar putea ocupa funcţiile din pachetul media. Liberalii au pe masă mai multe nume în ceea ce priveşte funcţia cea mai dorită, adică aceea de director general al TVR. Dintre toate numele avansate, două au cele mai mari şanse pentru funcţie considerată „strategică” de Ludovic Orban, susţin surse din conducerea PNL. Mădălina Dobrovolschi (fost purtător de cuvânt al lui Iohannis) şi Monica Ghiurco (jurnalistă TVR) sunt văzute ca favorite pentru şefia TVR.

Ce lefuri sunt la TVR şi Radioul Public

Deţinerea unei funcţii de conducere în TVR şi Radio România înseamnă şi încasarea unor venituri consistente, mai ales de către şefii celor două instituţii. Doina Gradea, şefa TVR, a câştigat în 2019 suma de 245.000 de lei, ceea ce înseamnă că lunar i-au intrat în conturi circa 20.000 de lei, un salariu cu 2.000 de lei mai mare faţă de 2018. Un membru al CA a încasat în 2019 un total de 50.000 de lei, adică aproape 4.200 de lei în fiecare lună.

Pe de altă parte, şeful Radio România, fostul PSD-ist Georgică Severin, a avut o indemnizaţie lunară de 20.800, suma declarată pentru tot anul 2019 fiind 250.900 de lei. Suma este similară cu cea pentru anul 2018. În acelaşi timp, fiecare membru al CA al Radio România a primit în anul fiscal 2019 aproximativ 55.000 de lei, ceea ce înseamnă lunar 4.500. Pentru unii dintre membrii SRR banii aceştia au fost doar un mizilic, dacă ne uităm, de exemplu, la veniturile unei persoane ca Radu F. Alexandru, instalat în funcţie la propunerea PNL. Radu F. Alexandru a beneficiat în 2019 de o pensie specială de fost parlamentar de 118.000, indemnizaţie de merit de la Uniunea Scriitorilor, în valoare de 77.000 de lei, drepturi de proprietate intelectuală de 75.000 de lei şi pensia pe bază de contributivitate de 83.000 de lei. Prin urmare, pe lângă cei 4.500 de lei de la TVR, fostul deputat a mai încasat lunar 29.000 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite