Gyorgy Frunda, despre vizita secretarului de stat SUA: Unchiul Sam ne priveşte cu superioritate. Nu suntem colonie

Gyorgy Frunda, despre vizita secretarului de stat SUA: Unchiul Sam ne priveşte cu superioritate. Nu suntem colonie

Frunda, consilierul premierului Victor Ponta

Gyorgy Frunda, consilierul premierului pentru politică externă, a declarat, pentru ziare.com, că simte o atitudine de superioritate din partea SUA, referindu-se la vizita secretarului de stat adjunct american în Romania, Victoria Nuland, care spune că vine la Bucuresti pentru a discuta despre funcţionarea statului de drept.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Mi se pare putin cu un aer de superioritate, ca şi cum ar vorbi dirigintele cu elevii. E normal, trăim într-o lume globalizată, facem parte din sisteme strategice de apărare, dar ce ar fi dacă spunem că am merge noi în SUA să verificăm situaţia condamnărilor la moarte, care contravine tuturor convenţiilor internaţionale sau că mergem să verificăm decizia Parlamentului din Colorado, de la 1 ianuarie, de a admite marijuana. Nu e aroganţă, dar arată o anumita superioritate a Unchiului Sam. Uncle Sam, who is the best and the strongest (n.r.- Unchiul Sam, care e cel mai bun si mai puternic - nred) ", a spus Frunda pentru Ziare.com 

„Nu e Romania o colonie“

El a mai adaugat că "Romania nu e colonie" şi că refuză să creadă ca Nuland vine in inspecţie.

"Vizita nu e aşa intempestivă cum a fost prezentată de presa din ţara noastră. Aceste vizite sunt plănuite, se poarta dialoguri între ministerele de Externe, se stabileşte un program, se stabilesc nişte scopuri, se negociază si pe urmă se vine aici. Nu e România o colonie şi refuz aceasta idee, că vine sa inspecteze în România nivelul sau stadiul drepturilor omului, statului de drept şi a democraţiei“, a spus fostul senator.

„Exista niste discutii, SUA au aratat nu niste ingrijorari, cum gresit au formulat ziarele, ci niste nelinisti, niste semne de intrebare in legatura cu niste decizii. Suntem si noi si Statele Unite membre NATO, suntem legati prin Deveselu, care e foarte important, si de aceea aceste dialoguri sunt benefice, cu conditia sa fie facute aproape pe picior de egalitate, ca sa nu spun chiar pe picior de egalitate", a mai comentat fostul senator.


Frunda a respins şi ideea că vizita lui Nuland e urmare a "marţei negre", zi în care parlamentarii români au încerc at să promulge legea odioasă a amnistiei şi graţierii. "Nu cred ca vizita pe pentru asta, dar e foarte bine sa se discute problema asta“, a spus Frunda.

Fostul premier al României, Mihai Răzvan Ungureanu, a reacţionat promt la declaraţiile lui Frunda: „Domnul Frunda este de un sovietism profund. Este stupefiant.“, a spus MRu pentru B1TV.

Adjunctul secretarului de Stat Victoria Nuland efectuează o vizită la Bucureşti în perioada 10-11 ianuarie, în cadrul unui turneu european care a început marţi, în Olanda, şi care include vizite în Germania, Lituania şi Franţa, anunţă Departamentul de Stat într-un comunicat postat pe site.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: