Frăţia primarilor în „slujba” pensiilor speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atraşi de pensiile pe care senatorii şi deputaţii şi le pregătesc, primarii cer egalitate. Asociaţiile primarilor de comune şi de oraşe au trimis deja petiţii Parlamentului, arătând de ce aleşii locali nu pot fi lăsaţi în afara legii care ar urma să le garanteze unor categorii de demnitari, la vârsta pensionării, o indemnizaţie de la 1.200 până la 4.000 de lei.

„Am cerut egalitate cu ei. Că primarul merge cu deputatul prin oraş sau prin comună, nu invers”, justifică demersul Emanoil Savin, primar la Buşteni şi secretar al Asociaţiei Oraşelor, contactat de „Adevărul”.

Revolta primarilor: „La unii dăm şi la alţii nu dăm?”

Primii revoltaţi că nu au fost luaţi în calcul de parlamentari când senatorii şi deputaţii au iniţiat doar pentru ei înşişi legea care să le asigure o indemnizaţie suplimentară la vârsta pensionării au fost primarii de comune. Imediat ce cei 255 de parlamentari au semnat proiectul pentru „dreptul firesc şi echitabil” de a-şi echivala pensiile cu cele ale colegilor din alte state europene, primarii de comune s-au pus de acord să le aducă aminte cine i-a făcut senatori sau deputaţi.

 „Dorim principii aplicabile tuturor categoriilor de aleşi. Pe de o parte, eliminarea oricărei forme de traseism politic – cine pleacă de la un partid la altul sau devine din independent membru de partid după ce a fost ales să îşi piardă mandatul. Pe de altă parte, să avem o unitate de măsură şi în ceea ce priveşte cuantificarea drepturilor. Cei care determină alegerea pentru parlamentari şi europarlamentari sunt cei de la local. Dacă domnii parlamentari îşi permit să solicite anumite drepturi sociale după încheierea mandatului, mi se pare normal să solicite şi pentru noi. La unii dăm şi la alţii nu dăm?”, arată Emil Drăghici, primar la Vulcana Băi, în Dâmboviţa, şi preşedintele Asociaţiei Comunelor din România.

„Actorul principal” şi pensia de 900 de lei

După primarii de comune, cei de oraşe au luat modelul, votând vineri în unanimitate pentru trimiterea la Parlament a unei petiţii. „Un primar, după două, trei, patru mandate, iese la pensie cu 900-1.000 de lei. Un parlamentar va ieşi cu 4.000 de lei. Or, primarul e actorul principal, deputatul e actorul secundar. Trebuie stabilit să mergem şi noi pe aceeaşi linie cu ei”, face calculul Emanoil Savin, dispus, totuşi, la negociere: „Măcar 50% din pensia parlamentarilor să aibă şi primarii”.

La firul ierbii, nemulţumirea vine din faptul că, fiind asimilaţi demnitarilor şi primind indemnizaţii de serviciu şi nu salarii, primarii nu mai au, astfel, şi spor de vechime, care se traduce, pentru restul bugetarilor, într-un plus la pensie. „După 20-30 de ani de activitate, e 500 de lei pensia de primar. Asta nu reflectă munca şi responsabilitatea”, crede Victor Moraru, primar la Amara şi vicepreşedinte al Asociaţiei Oraşelor.

Cât câştigă un primar în România

Dacă pentru pensii îi trag de mânecă pe parlamentari, pentru salarii s-au dus la Guvern. Discuţiile de săptămâna trecută cu miniştrii Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici, în contextul noii legi a salarizării în sectorul bugetar, nu au ajuns însă, deocamdată, la un rezultat. Aşa că primarii s-au aliat cu sindicatele. „Am semnat vineri o acţiune de solidarizare cu sindicatele. Ne dorim ca funcţionarii publici să fie plătiţi corespunzător. Şi primarii, implicit. Nu poţi să reprezinţi o comunitate cu 1.800 de lei, când trebuie să participi la atâtea evenimente. Trebuie să avem şi noi salarii. Un funcţionar public cred că trebuie să ia minimum 500 de euro pe lună, iar un primar de la 1.300 la 1.500 de euro în sus. Am înţeles, nu putem avea alte activităţi remunerate că devenim incompatibili, dar măcar să fim plătiţi”, spune primarul din Amara.

Emil Drăghici reclamă, la rândul său, „decalajele între indemnizaţii, dar şi salarizarea după criteriul comună/oraş/ municipiu”. „Un primar de comună câştigă 2.400-2.600-2.700 de lei. Dar un secretar de primărie ia 1.500 de lei şi restul funcţionarilor sub 1000. Am ajuns la 80-90% din personal să fie remunerat cu salariul minim pe economie. Am discutat cu cei din Guvern, am avut o întâlnire cu doamna Rovana Plumb, cu domnul Liviu Pop şi cu domnul Eugen Teodorovici, dar eu nu văd niciun fel de perspectivă. Primarul, la ora asta, are statutul de «fac tot, răspund de toate», dar când vine vorba de demnitate, mai la vale”, crede primarul din Vulcana Băi.

Indemnizaţiile lunare ale primarilor au devenit o temă recurentă după instalarea USL la guvernare în 2012. După negocieri cu Liviu Dragnea la Ministerul Dezvoltării şi demersuri politice pe lângă majoritatea parlamentară, anul trecut, sub impulsul a două campanii electorale, primarii s-au văzut cu un proiect de lege care să facă mici rectificări, fără însă ca şi funcţionarii din primării să primească vreun beneficiu. În prezent, un primar câştigă în România între 2.600 de lei (dacă este ales într-o comună) şi 7.600 de lei brut, cât este indemnizaţia primarului general în Bucureşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite