FOTO Din centrul Londrei în iadul din Pipera. Ce oferă România pentru Agenţia Europeană a Medicamentului: o clădire în construcţie a Regelui imobiliarelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea din Pipera propusă de Guvern pentru a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului Foto: Florin Şuler
Clădirea din Pipera propusă de Guvern pentru a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului Foto: Florin Şuler

Guvernul vrea să atragă Agenţia Europeană a Medicamentului dintr-un cartier select al Londrei într-o clădire din cartierul bucureştean Pipera, aflată deocamdată în construcţie. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Mihai Busuioc, secretarul general al Guvernului demis de Sorin Grindeanu şi readus de Mihai Tudose, a ales imobilul deţinut de „regele imobiliarelor din Bucureşti“, un controversat om de afeceri grec. Concurăm cu alte 18 ţări

Guvernul Tudose a depus luni, la sediul Comisiei Europene, dosarul de candidatură pentru relocarea Agenţiei Europene pentru Medicamente (AEM) de la Londra la Bucureşti, în contextul în care Marea Britanie a ieşit din UE, deci a pierdut automat dreptul de a găzdui o instituţie din blocul comunitar. Faptul că ne-am înscris în cursă e doar un prim pas, pentru că România are de concurat cu state UE care au investit masiv în domeniul industriei medicamentelor ca Franţa, Suedia sau Danemarca.

„Fiecare medicament care se produce în UE este acreditat de această Agenţie. De asta e bătălia aşa de mare. Plus că e şi o imensă miză financiară, fiind vorba de o instituţie cu un buget anual de aproximativ 40 de milioane de euro, plus alte venituri generate de venirea celor 900 de angajaţi împreună cu familiile lor. Vorbim de bani europeni“, au declarat surse guvernamentale pentru „Adevărul“.

Spre exemplu, numai chiria anuală pentru clădirea care găzduieşte acum AEM, aflată într-un cartier de lux al Londrei, costă 16 milioane de euro. Dacă liderii europeni vor fi de acord să mute AEM la Bucureşti, Guvernul Tudose oferă o clădire aflată deocamdată în construcţii, în zona Pipera. Dar cum s-a ajuns aici?

clădire Pipera FOTO Adevărul

La început s-a făcut mişto

Povestea începe în luna martie, când Ana Birchall, pe atunci ministru al Afacerilor Europene, a propus în Guvern ca România să-şi depună candidtaura pentru a prelua AEM în contextual Brexit-ului. Surse politice au povestit pentru „Adevărul“ că Ana Birchall a fost luată peste picior de colegii din Guvern, care se amuzau de faptul că cineva propune relocarea unei instituţii de la Londra la Bucureşti. Contactată de Adevărul, Ana Birchall a spus: „AEM este proiectul meu de suflet, a fost o oportunitate pe care am identificat-o pentru România încă de la începutul mandatului meu de ministru, în ciuda răutăţilor. Mi se pare inadmisibil ca România să nu găzduiască nicio agenţie UE la 10 ani de la aderare, în contextul în care alte state au câte două sau trei agenţii“.

În luna aprilie, s-a format un grup de lucru în Guvern, format din mai multe ministere (Sănătate, Externe, Finanţe, Afaceri Europene) plus Secretariatul General al Guvernului (SGG), condus de Mihai Busuioc, cel care a primit sarcina să găsească o clădire care să corespundă standardelor ridicate ale agenţiei: un spaţiu de peste 20.000 de metri pătraţi, săli de conferinţe, creşe şi grădinţe în zonă, acces facil la aeroport şi la mijloacele de transport.

Suspiciuni la SGG

În şedinţa din 9 iunie, Guvernul Grindeanu a adoptat o ordnanţă de urgenţă „privind unele măsuri pentru asigurarea participării României la procesul de relocare a agenţiilor UE“, mai exact a Agenţiei pentru Medicamente. Articolul 2 al ordonanţei stabilea că SGG trebuie să se orienteze în primă fază către clădirile aflate în proprietatea statului.  „SGG ia cu prioritate măsuri pentru a identifica un imobil proprietate publică sau privată a statului, situat pe teritoriul României, care să corespundă cerinţelor solicitate destinaţiei“, se arată în textul ordonanţei. Următorul paragraf spune: „În situaţia în care nu este identificat un imobil în condiţiile prevăzute la alin (2), SGG iniţiază o procedură transparentă şi nediscriminatorie de selecţie pe piaţă a imobilului necesar“.

Aşadar, SGG trebuia să caute mai întâi o clădire din ograda RAAPPS sau un imobil confiscat de stat ca urmare a luptei anticorupţie: spre exemplu, sediul GRIVCO, care i-a aparţinut lui Dan Voiculescu. A căutat doar două zile, şi acelea în weekend. Dacă ne uităm pe calendar, vedem că OUG a fost adoptată de Guvern vineri (9 iunie), iar luni (12 iunie) SGG emite un ordine prin care începe procedura de selecţie a imobilelor private.

clădire Pipera FOTO Adevărul

„Am căutat şi la stat, dar nicio clădire nu îndeplinea standardele cerute de UE“, au declarat pentru „Adevărul“ surse guvernamentale. S-a trecut la oferta de pe piaţa liberă. Potrivit surselor citate, la selecţie au participat mai mulţi investitori imobiliari, fără ca Guvernul să anunţe în vreun document numele şi numărul acestora. „Mihai Busuioc ne-a anunţat că a fost aleasă o clădire din zona Pipera a Capitalei“, susţin sursele participante la grupul de lucru. Oficial, Guvernul afirmă că imobilul este nou, cu o suprafaţă de aproximativ 27.000 de metri pătraţi, cu un centru de conferinţe care poate găzdui 720 de participanţi şi „o excelentă infrastructură IT&C”.

Comparaţie Pipera-Londra

Reporterii „Adevărul“ au mers marţi la faţa locului, iar clădirea este abia în faza de construcţie. Potrivit panoului tehnic, complexul imobiliar, aflat în spatele staţiei de metrou Pipera, urmează să aibă trei corpuri, cu înălţimi de 12 etaje. Unul dintre corpuri, cel dinspre strada George Constantinescu, urmează să fie alocat pentru Agenţia Europeană a Medicamentului.

clădire Pipera FOTO Adevărul

În acest moment, structura de beton a construcţiei se află abia la etajul al treilea. Conform cerinţelor UE, clădirea trebuie să fie gata pe dinafară până în ianuarie 2018, apoi complet funcţională până în vara anului viitor. Timp de finalizare ar mai fi, însă surse diplomatice susţin că va conta şi stadiul în care se află clădirea în momentul selecţiei. „Spre exemplu, Milano oferă  spaţiul care a găzduit Expoziţia Internaţională de la Milano din 2015“, susţin sursele citate.

În Pipera, lucrurile stau puţin altfel. „Este chiar staţia de metrou unde, la orele de vârf, se stă la coadă şi câte 10 - 15 minute numai ca să ajungi la peron. În plus, mai este legat de centrul oraşului doar printr-o linie de tramvai, traseu care durează cam o oră, fără aer condiţionat în vagoane. Nicio linie de transport public nu leagă zona de Aeroportul din Otopeni“, arată europarlamentarul PMP Siegfried Mureşan.

Spre comparaţie, actualul sediu al Agenţiei se află aproape de centrul Londrei, la 11 minute de mers cu maşina de Turnul Londrei. Este legat de oraş printr-o linie de metrou, o linie de tren regional, 5 linii de autobuz şi prin reţeaua de feriboturi a oraşului. Cea mai apropiată autostradă interioară de sediul Agenţiei se află la doar 2 minute de mers cu maşina.

Proprietarul clădirii e „Regele imobiliarelor“

Clădirea aleasă de Guvernul Tudose este deţinută, potrivit panoului de şantier, de Netron Investment SRL, parte a grupului Globalworth, controlat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas. Papalekas este cunoscut ca „Regele imobilialelor din Bucureşti“, după ce la mijlocul anilor 2000 a vândut un mall din Capitală pentru 103 milioane de euro. Netron Investments SRL este controlată de omul de afaceri grec prin compania Globalworth, care în urma cu câţiva ani a achiziţionat Cathedral Plaza, clădire aflată în litigiu cu Biserica Catolică şi care ar trebui dărâmată, conform unei decizii judecătoreşti.

panou clădire Pipera

12 concurenţi cu nume
Pe listă pentru relocarea AEM, se numără: Amsterdam, Atena, Barcelona, Bratislava, Bucureşti, Copenhaga, Helsinki, Milano, Porto, Sofia, Stockholm, Valletta şi Zagrebul. Sediul Agenţiei  va fi decis pe 20 noiembrie de Comisia Europeană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite