FOTO Cum arată vila din Gogol a lui Băsescu după lucrări de renovare ce au durat şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila din Gogol, după renovare FOTO Robert Sălcudeanu
Vila din Gogol, după renovare FOTO Robert Sălcudeanu

Aşa cum a anunţat, fostul preşedinte Traian Băsescu s-a prezentat luni, 15 iunie, la vila din Gogol pentru a-şi lua în primire locuinţa atribuită de către Guvern.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a anunţat Guvernul că este dispus să se mute în vila Gogol după 15 iunie, deşi a avertizat că nu sunt respectate mai multe cerinţe, precum protecţia locatarilor, şi că inclusiv premierul Ponta va răspunde pentru posibile incidente, cerând şi un birou într-un alt imobil. În ciuda nemulţumirilor  vizavi de noua locuinţă, Traian Băsescu a venit, luni dimineaţă, împreună cu soţia sa, Maria Băsescu, pe strada Nikolai Gogol, nr.2., noua adresă a familiei Băsescu, propusă de RA-APPS.

Traian Băsescu a acceptat, cu chiu, cu vai, locuinţa Mioarei Roman, care a fost renovată timp de aproape şase luni, pe cheltuiala Guvernului. Casa atribuită de către Guvern ca reşedinţă a familiei Băsescu se află în vecinătatea Vilei Lac 3, reşedinţa lui Traian Băsescu în ultimii 10 ani şi viitoarea locuinţă a preşedintelui Klaus Iohannis.

Vila din Gogol, fără garaj

Noua casă din Primăverii a lui Traian Băsescu are parter şi etaj. Vila are cinci camere şi două camere de serviciu, însă nu are garaj şi nici spaţiu special pentru amenajarea biroului, potrivit lui Traian Băsescu. La parter se află un hol, sufrageria, bucătăria, o cameră de aşteptare şi o baie de serviciu. La etaj sunt trei dormitoare şi o baie. „Cu totul, 166 metri pătraţi, spaţiu locuibil. Ăştia de la RA-APPS spun că 350. Poate cu băile, holurile şi terasa“, spunea Miora Roman, într-un interviu, în 2011. Chiria lunară percepută fostului chiriaş, Mioara Roman, se ridica la 6.205 euro.

În curte, de o parte şi de alta a scărilor tronează un pui de urs şi un cal, două lucrari executate în mărime naturală. Din fereastră zâmbesc muşcatele, iar din grădină, trandafirii. Curtea are în jur de 500 de metri pătraţi.

Guvernul a aprobat pe 4 februarie hotărârea prin care vila RA-APPS din cartierul Primăverii, în care a locuit Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman, îi e atribuită drept reşedinţă fostului preşedinte Traian Băsescu.

Vila din Gogol. Ce reclamă Băsescu

Într-o scrisoare, Băsescu arată că imobilul nu dispune de spaţiu pentru un cabinet de lucru, în care are dreptul să lucreze cel puţin cu un secretar şi un consilier, nu are un salon de primire pentru vizitatori, nu beneficiază de garaj şi nici nu asigură protecţia locatarilor, respectiv protecţia fizică şi intimitatea sa şi a familiei, atât în interior, cât şi în curte, în imediata apropiere a vilei fiind un bloc cu patru etaje, ceea ce permite supravegherea cu uşurinţă, din acest bloc, a persoanelor din vilă.

"Vă atenţionez că, din acest punct de vedere, întreaga responsabilitate pentru eventuale evenimente sau incidente ce ar putea să apară în timp (violarea intimităţii, intrarea prin efracţie în curte sau în locuinţă, afectarea siguranţei mele şi a familiei mele etc) vor fi în responsabilitatea RA-APPS şi a Guvernului prin Victor Viorel Ponta, Ion Moraru (secretarul general al Guvernului-n.r.) şi Darius Vâlcov (fost ministru de Finanţe-n.r.), în calitate de semnatari ai HG 60/2015", scrie Băsescu.

Pentru rezolvarea parţială a problemelor, fostul preşedinte solicită repartizarea unui spaţiu pentru cabinet de lucru într-un alt imobil, indicând în acest sens un apartament de pe strada Mihai Eminescu, unde să fie amenajat şi salonul de primire şi două spaţii de parcare într-un garaj RA-APPS de lângă vila Gogol, urmând ca în scurt timp să fie construit un garaj pentru două maşini pe terenul aferent vilei Gogol. Până să se mute în Gogol, Traian Băsescu a mai locuit o perioadă în Vila Lac 3, apoi a ocupat, temporar, reşedinţa de la Scroviştea.

Casă, birou, maşină şi SPP

Conform legii, orice preşedinte al României, la final de mandat, are dreptul de a primi o locuinţă din partea Guvernului, prin Regia Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RAAPPS).

„Persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi: folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu, pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază“, spune Legea 406/2001. „Modalităţile concrete privind exercitarea drepturilor se stabilesc prin hotărâre a Guvernului“, se mai arată în lege. Astfel,Victor Ponta, în calitate de şef al Guvernului, îl va caza, practic, pe Traian Băsescu, într-o casă a statului. Iar Traian Basescu, încă din septembie anul trecut, a solicitat Secretariatului General al Guvernului (SGG), instituţie care are în subordine RAAPPS, dreptul legal de a folosi o locuinţă de protocol.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite