Daniel Constantin: Şansele pentru o alianţă PNL-PSD sunt zero. Se doreşte o alianţă la guvernare cu USR-PLUS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru Daniel Constantin a explicat marţi la Adevărul Live că şansele pentru o alianţă între PNL şi PSD după alegerile parlamentare „sunt zero” şi că liberalii mizează o alianţă cu USR-PLUS. De asemenea, acesta exclude posibilitatea ca PSD să depăşească PNL la parlamentare şi e de părere că Ludovic Orban va fi din nou premier.

Adevărul: Vom avea alegeri pe 6 decembrie?

Daniel Constantin: Eu cred că vom avea alegeri. Trebuie să ne uităm şi la mesajele din zona guvernamentală. Mesaje care au fost despre preocuparea publică. Trebuie să ne asigurăm cu alegerile trebuie să se poată desfăşura în siguranţă. Nu cred că e un pericol ziua votului, problema este în perioada de campanie electorală. Aici intervine responsabilitatea naostră a celor care candidăm.

Dar n-ar fi mai sigur să aşteptăm acel vaccin anti-COVID care se anunţă pentru finalul lunii decembrie?

Aici e o dezbatere amplă. Dar eu cred că într-un stat democratic trebuie să dem cetăţeanului ce-i al cetăţeanului. Eu mă uit şi ce s-a întâmplat în acest an. În Parlament nu s-a legiferat atât de uşor. Au fost doar piedici puse Guvernului. Există o majoritate PSD-ALDE. O majoritate ostilă Guvernului. Punând pe primul plan siguranţa publică, trebuie să organizăm alegerile. Au fost multe ţări în care s-au organizat alegerile, chiar Italia, care a fost cea mai greu lovită de pandemie, care a organizat un referendum. Şi mai cred că e necesar dpdvd economic să asigurăm alegerile astfel încât să avem un plan de guvernare. În lunile următoare se vor încheia discuţiile pe ce înseamnă planul de redresare economică. Acolo vom avea nevoie şi de Parlament ca să tragem toate actele normative. Sumele pe care le avem la dispoziţie se ridică la cel mai ridicat procent din PIB din ultimii 10 ani.

De ce candidaţi la Argeş?

Am venit aici să întăresc o organizaţie locală unde s-au făcut eforturi mari la alegerile locale. În ultimii ani Argeşul a fost controlat de zona PSD. Am venit să întăresc echipa. Sunt convins că împreună cu ei vom atinge un obiectiv de etapă. Am mai fost parlamentar de Argeş, aş putea să spun că m-am întors acasă. Până în 2024 mă voi concentra foarte mult pe dezvoltarea judeţului şi de schimbarea culorii, de la PSD la PNL. Cred că Argeşul are un potenţial uriaş. Am avut foarte multe unităţi care au ridicat nivelul de trai. Foarte multe societăţi comerciale.

Rivalii dvs din politică vă reproşează trecutul de stânga şi acum trecerea la PNL şi obţinerea unui loc eligibil. Ce le răspundeţi?

E normal să răspund acestor întrebări. Eu am un trecut istoric politic de care sunt mândru. Am condus cinci ani de zile Partidul Conservator. Prima propoziţie în statut era că e un partid social-liberal. Adică de centru-dreapta. În 2011 am semnat o alianţă cu PNL şi am format alianţa de centru-dreapta. După care am format ALDE, şi am condus ALDE 2 ani de zile. Era de fapt acelaşi partid, rezultat dintr-o fuziune. După care, am format în 2017, aici oamenii au îneţes foarte bine, nu puteam să fiu de acord cu politicile de atunci ale domnului Dragnea, dar mai ales domnul Tăriceanu. Tocmai ca să nu trec într-un alt partid, am format atunci un partid de centru, ProRomânia, care din păcate ulterior a virat către stânga. Eu l-am condus un an jumătate, după care s-a alăturat Victor Ponta. N-o să comentez de ce a făcut lucrul acesta. Dar a virat partidul mai mult spre stânga. Dacă se poate spune ceva, am venit în PNL într-un moment cheie. Nu pentru mine, pentru România. În 2019 acest Guvernul de dreapta a avut cel mai ridicat nivel de investiţii. A ţinut România pe linia de plutire. Cred că va duce România acolo unde merită. N-am avut un trecut de stânga. Şi când am lansat ProRomânia, atunci l-am lansat împreună cu Sorim Cîmpreanu şi alţi trei colegi, nu era Victor Ponta. Puţini credeau în proiectul respectiv. Am spus clar atunci, e un partid de centru, cu accepte puternice de dreapta. 

Cum vedeţi logodna politică dintre Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu?

E o acţiune ridicolă. Nu vreau să comentez. Singurul om pe care l-am criticat dur şi o voi face în continuare a fost Călin Popescu Tăriceanu. I-am cunoscut caracterul. E un om de nimic. Din punct de vedere politic a fost un rebut. Cred că a fost o greşeală şi pentru Victor Ponta şi Pro România, care a fost proiectul meu de suflet. L-am lansat, am plecat de acolo pentru că era o situaţie limită. Nu am fost de acord cu venirea lui Tăriceanu în Pro România. Se discuta foarte mult anul trecut. Mai mult decât atât, cred că dacă nu eram eu acolo se făcea această fuziune din 2019.

Cele două partide au susţinut şi un candidat independent - Mircea Diaconu, la prezidenţiale.

Dacă nu eram acolo se făcea de atunci o fiziune şi se susţinea candidatul comun Mircea Diaconu. N-am fost de acord nici cu Mircea Diaconu nici cu alianţa cu Tăriceanu. Cred şi acum că nu ne-a adus nimic. şi cred că acum pentru ProRomânia nu e decât o piatră de moară. Tăriceanu e un personaj marginal în politică. Am văzut cum e tratat peste tot, din acest punct de vedere pentru mine e un personaj care nu mai există şi cred că după aceste alegeri va intra în istorie.

Deci credeţi că ProRomânia alături de ALDE nu va trece pragul electoral?

Mi-e greu să spun şi nici nu vreau să fac această afirmaţie. Pot să spun doar că în acest moment Tăriceanu trage în jos.

Cum va arăta viitoarea majoritate din Parlament?

Se doreşte o alianţă la guvernare cu USR-PLUS. Vom vedea cum vor evolua lucrurile ulterior. Ne concentrăm acum pe lupta politică la nivel judeţean cu PSD. Sunt convins că oamenii nu au uitat ce a însemnat guvernarea 2017-2019. Foarte multe lucruri întârziate. Mă întreabă oamenii de irigaţii. Am dat legea în 2015. În Argeş abia suntem în faza de proiectare. Lucruri care s-au promis, aşteptările oamenilor au fost mari, de aceea şi căderea drastică a PSD-ului în sondaje. Nu facem altceva decât să încercăm să le aducem oamenilor aminte de promisiuni făcute şi neonorate. Eu cred că anul 2021, pe baza fondurilor europene şi pe baza proiectelor din momentul de faţă, toată România va avea de câştigat.

E posibilă o alianţă între PNL şi PSD după alegerile parlamentare?

În acest moment nu e posiibilă. Cred că şansele sunt zero.

Deci mai degrabă o alianţă între PNL, UDMR sau PMP dacă scorul politic va facilita acest lucru, sau dacă nu, o alianţă cu USR-PLUS.

Prioritatea politică e o alianţă cu USR-PLUS. Acum depinde de scorul lor şi de ce scor vom obţine noi. Dar asta e aşteptarea oamenilor, o astfel de alianţă. Sper să se ajungă la o astfel de formulă.

Ce obiectiv aveţi în viitorul mandat şi dacă vă doriţi să fiţi din nou ministru?

Cred că am experienţa necesară să merg oriunde în zonă guvernamentală. Însă nu am discutat despre aşa ceva. Îmi pun experienţa la dispoziţia partidului. Obiectivul meu în acest moment e de a creşte alături de colegii din organizaţia Argeş. Am multe proiecte discutate cu preşedintele PNL încă din noiembrie anul trecut. Sunt două proiecte la care ţin foarte tare. Unu, sper că va fi anunţat de domnul Cîţu, a vorbit despre el zilele trecute. I l-am propus domniei sale acum două săptămâni, l-a agreat, sper să intre în şedinţa de guvern. Un proiecte agri-invest, pe modelul IMMInvest. Să venim cu un pachet special pentru zona de agricultori, acolo unde nevoile sunt altele. E greu să returnezi un credit în agricultură în şase ani. Am propus o perioadă de rambursare mai mare. Ar fi o facilitate foarte bună pentru fermieri. Un alt proiect la care ţin se referă la zona de debirocratizare. Există la nivelul guvernului un secretar de stat cu această titulatură. Secretar de stat pentru debirocratizare. Vom invita mediul de afaceri la guvern pentru a lansa câteva măsuri şi să lansăm un dialog public pentru debirocratizare. S-a văzut şi în această perioadă necesitatea de a uşura interacţiunea dintre cetăţean şi stat.

Cum vă explicaţi scorul mare al PSD de la parlamentare după această perioadă hulită care înseamnă era Dragnea şi era Dăncilă?

E mult mai mic faţă de cât l-au avut în trecut. 28% faţă de 45%. Să nu uităm PSD e un partid de structură, cu primari care vin cu multe mandate în urmă şi au o putere de convingere mare. În marile oraşe PSD-ul a pierdut foarte mult. Unde compensează e zona rurală. Trebuie să facem eforturi să convingem cetăţenii că se poate şi altfel. E o realitate pe care o avem. Eforturile trebuie să le facem noi. Oamenii poate că nu au toate informaţiile. PSD, pe structură au câştigat.

Profitând de această structură credeţi că PSD poate să realizeze o surpriză la parlamentare şi să depăşească PNL?

Sub nicio formă. Nu sunt multe de comentat. Oamenii analizează ce s-a întâmplat şi fac o comparaţie imaginară. Ce s-ar fi întâmplat într-un an de criză dacă am fi avut guvernul Dăncilă. Nu ştiu unde am fi fost azi. Acest guvern a fost rezultate. Întotdeauna se poate mai bine, dar sunt convins că oamenii ne apreciază şi ne vor acorda votul.

Ludovic Orban rămâne premier şi după alegerile din 6 decembrie?

Da.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite