Foştii diplomaţi, la un pas să primească din nou pensii speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta le-a rotunjit veniturile foştilor angajaţi MAE
Premierul Victor Ponta le-a rotunjit veniturile foştilor angajaţi MAE

Comisia de politică externă din Senat a dat aviz pozitiv pe legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care acordă, pe lângă pensie,  indemnizaţii pentru foştii diplomaţi.

Potrivit ordonanţei guvernamentale, foştii ambasadori şi consuli cu o vechime neîntreruptă de 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe şi care erau pensionari la 31 august 2010, vor putea beneficia de o indemnizaţie diplomatică de maximum 3.571 de lei brut, lunar.

Ordonanţa de urgenţă şi-a început parcursul legislativ şi a ajuns luni pe masa Comisiei de politică externă din Senat. „Am dat aviz pozitiv, în unanimitate, pentru OUG. Sunt nişte indemnizaţii diplomatice pe care MAE are dreptul să le acorde diplomaţilor, nu este vorba despre o mofdificare a legii pensiilor sau altceva “, a declarat Petru Filip, preşedintele comisiei. 

Singurul care a avut o obiecţie a fost liberalul Victor Ciorbea, fost prim-ministru. „Domnul Ciorbea ar fi vrut o extindere a subiectului acestei ordonanţe şi pentru cei care au lucrat în Ministerul Comerţului Exterior, pentru că şi ei au fost în misiunile diplomatice al României şi, prin urmare, au avut calitatea de diplomaţi. Până la urmă, nu s-a mai făcut un punct de vedere separate“, a spus Filip.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, indemnizaţia ar urma să fie le fie acordată diplomaţilor care şi-au desfăşurat activitatea în condiţii „grele, vătămătoare, de uzură fizică şi psihică“ şi ar putea fi obţinută de cel mult 250 de persoane.

Bani tăiaţi de Boc
Diplomaţii de carieră urmează să-şi reprimească din această toamnă pensiile speciale în cuantumurile la care le încasau în 2010, când guvernul Boc a decis scoaterea acestora din categoria celor "de lux".
Până în 2010, când Guvernul Boc a decis să taie indemnizaţiile de lux, un fost diplomat primea, în medie, 4.300 de lei pe lună, pensiile mari ajungând însă şi la 16.200 de lei. Opţiunea Guvernului de la acea dată a fost anularea modului de calcul procentual faţă de ultimele indemnizaţii din carieră pentru cele peste 5.600 de pensii speciale din România şi recalcularea acestora în funcţie de nivelul contribuţiei anuale, sistem aplicat tuturor pensionarilor. În momentul în care au fost tăiate, în septembrie 2010, 699 de diplomaţi beneficiau de pensii speciale.

Ponta: O reparaţie morală
Întrebat, luni, de jurnalişti de ce le va fi majorat venitul doar diplomaţilor care beneficiau de pensie la 31 august 2010 şi nu tuturor, premierul a explicat că acestora li s-a tăiat pensia de către Guvernul Boc, iar ceilalţi, care s-au pensionat după această dată, beneficiază de Legea pensiilor.

„Acea ordonanţă referitoare la diplomaţi are aceeaşi valoare juridică ca proiectul de lege pentru militarii disponibilizaţi la un moment dat. Şi militarii, şi diplomaţii, şi din păcate nu doar ei-mai sunt şi alte categorii, dar încercăm şi noi, pe rând, să rezolvăm-deci şi militarii, şi diplomaţii, li s-au tăiat nişte dreptruri corect obţinute, repet, nu doar printr-o politică a Guvernului Boc, ci printr-o prostie a Guvernului Boc. Pentru că, acum, iată, constatăm că a scăpat Boc de plătit salarii şi pensii în 2010 şi le plătim noi în 2013, 2014, 2015. Noi, însemnând nu Guvernul, ci noi toţi, că Guvernul de unde plăteşte? Tot din taxele şi impozitele pe care cei mai mulţi dintre dumneavoastră le plătesc", a răspuns prim-ministrul.

Ponta a susţinut că majorarea pensiilor diplomaţilor care nu mai erau în serviciu la 31 august 2010 este o reparaţie financiară, dar şi morală, pe care statul o avea faţă de aceştia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite