Forumul Economic de la Krynica: cum se construieşte viitorul Europei în Carpaţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Via Carpatia, unul dintre proiectele majore din regiune despre care s-a vorbit la Forumul de la Krynica
Via Carpatia, unul dintre proiectele majore din regiune despre care s-a vorbit la Forumul de la Krynica

Viitorul se clădeşte pe idei, iar ideile au nevoie de dialog şi dezbatere pentru a se impune. La Krynica, în Carpaţii Polonezi, se întâmplă asta de 29 de ani. Forumul Economic din micuţa staţiune de munte a început după căderea comunismului destul de timid. Era greu să aduci oameni cu vederi diferite care să accepte să stea la aceeaşi masă.

La prima ediţie au venit cam 300 de participanţi. Polonia se angaja atunci într-un proces rapid de reforme care urmau să schimbe economia centralizată comunistă, într-o economie performantă în noua lume care se deschidea globalizării.

Aproape trei decenii mai târziu, la ediţia din 2019, Forumul Economic de la Krynica a însemnat 4500 de invitaţi străini, reprezentând lideri politici, gânditori, economişti, autori, profesori de reputaţie internaţională, 600 de ziarişti acreditaţi, cu toţii venind din peste 60 de ţări din Europa, America, Asia.

Este cel mai mare eveniment de acest tip din Europa Centrală şi de Est, plasat sub organizarea Institutului pentru Studii Estice din Varşovia. În prezent, o ediţie costă câteva milioane de euro, dar marea majoritate a fondurilor provine din sponsorizarea pe care o acordă firmele poloneze. Reformele radicale adoptate încă de la primul guvern al Solidarităţii şi continuate după aceea au produs rezultate. Polonia are cea mai mare economie din zona fostelor ţări comuniste şi organizarea unui forum de magnitudinea celui de la Krynica nu reprezintă nici pe departe o povară, nici financiară, nici logistică. Numit un Davos al Europei Centrale şi de Est, Forumul de la Krynica este o scenă de dezbatere privind politica, economia şi viitorul Europei.

Ce s-a discutat la Krynica, ediţia 2019? Macroeconomie, Business şi Management, Politică Internaţională, Europa şi Lumea, Politici Securitate, Cybersecurity, Energie, Media, Societate, Europa Carpaţilor, Sănătate, Stat şi Reformă.

Fără Carpaţi nu există o Europă, una dintre concluziile discuţiilor. La care se adaugă noile formate, Bucureşti 9 sau Iniţiativa celor Trei Mări. Toate având scopul întăririi coeziunii, a economiei şi a securităţii în regiunea dintre Marea Baltică şi Marea Neagră. De unde importanţa aducerii asigurării securităţii la Marea Neagră la nivelul Mării Baltice, ceea ce România a subliniat în toate discuţiile legate de această temă la care a avut reprezentanţi.

În lumea de azi care se confruntă cu provocări noi, Europa îşi caută cel mai bun model pentru viitor. Confruntarea dintre America şi China, ameninţările Rusiei pe Flancul Estic, Brexit-ul, toate ridică probleme la care Europa trebuie să ofere răspunsuri.

Este nevoie de o Europă mai puternică, dar cum va arăta ea? Vor reuşi europenii să depăşească punctele de divergenţă şi vor ajunge la cele mai bune soluţii pentru atingerea interesului comun? Istoria popoarelor europene va fi înţeleasă în sensul a ceea ce ne apropie sau a ceea ce ne distanţează? Dezbaterile, uneori aprinse, pe teme istorice sensibile cum sunt relaţiile polono-germane sau polono-ucrainiene arată cât de dificilă este reconcilierea şi asumarea trecutului. Din păcate, istoria continuă să fie folosită ca un câmp de bătălie politică, ceea ce arată cât de mare nevoie este ca specialiştii să se aşeze la masă şi să discute, indiferent cât de distanţate sunt viziunile pe care le susţin. 

La Krynica nu s-au dat răspunsuri definitive, nici nu este scopul unui asemenea forum, dar s-au dezbătut  marile probleme cu care ne confruntăm. Îmbucurător este că România a avut o prezenţă semnificativă pe toate palierele şi temele de dezbatere, de la autorităţi la think-tank-uri, de la mediul academic la presă şi social-media.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite