Forumul Administraţiei Publice Locale. Cu ce soluţii vin Cioloş şi Iohannis pentru dezvoltarea României. Dîncu: Primarii sunt cei mai iubiţi dintre pământeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au participat marţi la Forumul Administraţiei Publice Locale, desfăşurat la Palatul Parlamentului. Ieri, în prima zi a dezbaterilor, premierul Cioloş a susţinut că e important să fie relansată tema regionalizării, astfel încât proiectul să poată fi dus mai departe de viitorul guvern, după alegerile parlamentare.

UPDATE Vasile Dîncu, vicepremier: Atunci când domnul preşedinte lansa ideea a unui proiect de ţară, o mie de reprezentanţi veneau cu proiectele lor de ţară. Este un momemt astral! Aici ne-am întâlnit, administraţia locală cu administraţia centrală. Am descoperit statul local. Este mult mai aproape de oameni şi defineşte România. Am învăţat în ateliere că trebuie să punem împreună resursele. Îmi spunea un prieten primar că a vazut replica: Responsabilitatea este un lucru înfiorător. Poate să fie un lucru minunat atunci când comunici cu ceilalţi. Şi noi am făcut linii directoare pentru proiectul din ţară. Proiectul de ţară trebuie construit de noi toţi. Sper să găsim resurse pentru a salariza decent pentru că vom cere mai multa eficienţă. Nu vrem o administraţie publică clientelară. În scurt timp să nu se mai simtă niciun cetăţean umilit în faţa unui ghişeu. Vom lucra la proiecte de dezvoltare zonală. Cred că s-a consolidat încrederea între admimistraţia publică locala şi centrală in aceste zile. Primarii sunt cei mai iubiţi dintre pamânteni, dupa preşedintele României. Acest capital poate fi folosit pentru a pune bazele unui proiect de ţară. Haideţi să dăm un like României!

UPDATE Dacian Cioloş, premierul României: O să fim mai prezenţi în teritoriu. S-au abordat teme precum descentralizarea, cadastrul. Propunerile vor fi luate in calcul. Am convenit cu domnul Dîncu faptul că vom veni cu un document de sinteza şi ce putem să ne asumăm. Pâna la sfarşitul anului, să finalizăm toate ghidurile pentru a depune proiectele. Simplificarea este cuvântul-cheie al acestui Guvern. Dezvoltarea Romaniei se va face de jos în sus.

UPDATE Klaus Iohannis, preşedintele României: „Poate unii cred ca succesul este legat de bani, culoare politică. Condiţiile performanţei în administratie ar trebui căutate în transparenţă, integritate sau parteneriat. Cu cât mai multă transparenţă, cu atât mai puţină corupţie. Soluţiile luate prin consultare sunt mai eficiente. Integritatea înseamnă respect pentru banul public. Putem vorbi de o maturizare a electoratului. Sunt mult mai implicaţi. Reconectarea administraţiei publice cu cetăţenii, într-un parteneriat, este una din mizele mandatului dumneavoastră.

Am vorbit în aceste zile despre um nou proiect de ţară, post-aderare. Există cel puţin doua obiective: reducerea decalajelor de dezvoltare şi eficienţa administraţiei. Cetăţeanul să nu fie plimbat între două ghişee. Un elev de la sat să aibă sanse egale cu unul de la oraş.Cunosc legătura aparte pe care o aveţi cu oamenii şi locurile. Vă doresc mult succes în noul mandat pe care îl începeţi acum.


Problema regionalizării am mai ridicat-o şi la întâlnirile pe care le-am avut cu asociaţiile primarilor şi cu diferite discuţii cu responsabilii Consiliilor Judeţene. Sigur nu o să decidem noi regionalizarea în acest mandat, până la sfârşitul anului, dar cred că e important să folosim această perioadă şi să relansăm această dezbatere astfel încât după alegerile parlamentare să intrăm în linie dreaptă cu această temă”, a spus Dacian Cioloş.

Premierul a cerut şi o mai bună cheltuire a banului public la nivel local. El le-a cerut primarilor să pună capăt risipei şi să se alăture Guvernului pentru o dezvoltare mai bună în plan local. Premierul s-a arătat dispus să aloce bani mai mulţi celor care vin cu proiecte concrete în zonele mai puţin dezvoltate.

„Avem nevoie de mai multă claritate în modul în care resursele pe care le avem le repartizăm la nivelul autorităţilor locale şi mai ales cum urmărim utilizarea lor eficientă. Şi vedem că sunt exemple, din păcate, de risipă, de incompentenţă, chiar corupţie, care duc la utilzarea ineficientă a acestor fonduri. Avem nevoie să îmbunătăţim sistemul de transfer şi echilibrare. Să încercăm să folosim alocările bugetare de la nivel central în aşa fel încât să stimulăm şi la nivel local mai multă eficienţă în colectarea fondurilor cât şi în utilizarea lor”, a spus premierul.

Printre obiectivele cuprinse în strategia pentru următorii 20 de ani se numără investiţii în infrastructura rutieră, extinderea infrastructurii aeroportuare şi exploatarea resurselor turistice.

Documentul menţionează proiecte precum realizarea mai multor autostrăzi, dintre care una va lega Moldova de Transilvania, două noi poduri peste Dunăre şi linii ferate de mare viteză.

Termenul de realizare pentru aceste investiţii de infrastructură este de cel mult 11 ani. Strategia va fi implementat de Ministerul Dezvoltării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite