Forumul Administraţiei Publice Locale. Primarii vor ca viceprimarii să fie numiţi de ei: „Se ajunge să fie viceprimar contracandidatul primarului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, a cerut luni, la Forumul Administraţiei Publice Locale, ca viceprimarii să fie numiţi de către primari, nu prin votul consilierilor locali.

„Viceprimarul sau viceprimarii să fie numiţi în această funcţie prin dispoziţia primarului. Nici nu vă închipuiţi câte frecuşuri sunt la ora asta, ajunge să fie viceprimar contracandidatul primarului, iar acolo numai administraţie publică locală nu mai este, se fac numai săpături", a spus Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România.

El a mai cerut revenirea la numărul de consilieri locali existent în legea veche, care este mai mic decât în prezent, adoptarea hotărârilor consiliilor locale cu 50%+1 din voturi, deoarece în prezent există trei tipuri de majoritate prevăzute de lege, iar la stabilirea salariilor primarului, viceprimarului şi secretarului să se ia în calcul doar numărul cetăţenilor unităţii administrativ-teritoriale, nu faptul că sunt comune, oraşe sau municipii, potrivit news.ro.

„Eu, din fire, sunt optimist, poate excesiv de optimist, dar asta nu mă face să nu fiu realist. Nu mi-aş dori ca acest forum să fie un punct pe o agendă publică, la care să facem fotografii şi să aibă de dezbătut presa naţională sau internaţională. Sper să fiu înţeles că am experienţa multor sfârşituri neîncepute sau doar începute, dar niciodată începuturi care să aibă continuare“, a spus Drăghici.

La rndul său, prim-vicepreşedintele  Asociaţiei Oraşelor din România, Mădălin Ady Teodorescu, a cerut mai multă implicare din partea Guvernului. „Cerem Guvernului României o consultare permanentă pentru discutarea  problemelor cu care se confruntă autorităţile administraţiei publice locale, având ca teme de dialog: susţinerea descentralizării bazată pe principiile subsidiarităţii, asigurarea de surse de finanţare corespunzătore îndeplinirii competenţelor administraţiei publice locale, accesul oraşelor la proiecte cu finanţare europeană în exerciţiul financiar 2014-2020, promovarea unei legislaţii uşor de înţeles”, a arătat Teodorescu.

Preşedintele Asociaţiei Oraşelor a mai arătat că primarii de oraş sunt dependenţi de Consiliul Judeţean.„Primarii din oraşe cer un parteneriat cu Guvernul pentru găsirea unor măsuri pentru rezolvarea unor situaţii critice. Nu dorim să fim dependendenţi de Consiliul Judeţean şi de aceea vă solicităm să devenim parteneri, pentru a putea face o administraţie publică în folosul cetăţenilor“, a mai spus Teodorescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite