Forţe militare suplimentare în România. Iohannis, despre discuţia cu Biden: Tema a fost creşterea prezenţei SUA în România şi în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iohannis Biden summit nato sursa administratia prez

Klaus Iohannis a anunţat că SUA vor creşte prezenţa militară în România, menţionând că a avut o discuţie în acest sens cu Joe Biden. Şeful statului a precizat că detaliile tehnice vor fi puse la punct în perioada următorare.

"Într-adevăr, am avut o scurtă discuţie cu preşedintele Biden şi tema a fost creşterea prezenţei SUA în România şi, implicit, în regiune. În sesiunea propriu-zisă, preşedintele Biden a repetat şi a spus că suplimentează prezenţa în România cu un comandament de brigadă. Comandamentul înseamnă că pe parcurs se va constiui o brigadă condusă de la acest comandament. Detaliile tehnice urmează în următoarele zile şi săptămâni să fie negociate şi discutate între diplomaţi şi militari, să ştim în ce orizont ne încadrăm", a declarat Klaus Iohannis, la Madrid, unde participă la summitul NATO, menţionând că "anunţul este foarte foarte bun pentru noi".

Preşedintele României a menţionat că în cadrul discuţiilor s-a decis consolidarea pe termen lung a posturii de descurajare şi apărare pe flancul Estic.

"Ca parte a întăririi, se face referire la o prezenţă terestră substanţială şi persistentă la întărirea apărării anti-aeriene şi anti-rachetă, îmbunătăţirea infrastructurii pentru asigurarea întăririlor, aspecte importante pentru România.

Nordul şi Sudul flancului Estic au structură asemănătoare, asigură coerenţa posturii pe întregul flanc (prezenţă SUA şi battle group). (..) Grupurile de luptă vor beneficia de forţe de întărire precis alocate şi prepoziţionări de echipamente şi muniţie", a informat Iohannis.

Preşedintele României a precizat că aceste decizii implică cheltuieli suplimentare şi asumarea mai multor sarcini pentru statul care găzduieşte trupe militare, menţionând că bugetul alocat apărării va fi suplimentat de anul următor de la 2% la 2,5% din PIB.

"Pentru ca o naţiune să existe, să supravieţuiască şi să conteze, trebuie asigurată din punct de vedere securitar şi asta se referă la integritatea teritorială, la suveranitate şi la dreptul de decide parcursul naţiunii în deplină libertate. Trebuie să fim în poziţi asă ne apărăm de oricine ar avea intenţia să ne strice independenţa, suveranitatea sau integritatea teritorială. Din păcate, vedem că după Al Doilea Război Mondial, în Europa, suntem prima dată în situaţia în care a investi în securitate devine o chestiune esenţială, de existenţă a naţiunii. Aceşti bani trebuie puşi la dispoziţie, dar Guvernul va şti să facă bugetul şî să nu sufere alte domenii. La fel este şi pe educaţie, investiţii, digitalizare, întregul pachet care face economia mai sustenabilă şi mai puţină poluatoare. Green Deal, făcută la nivel european, rămâne în picioare.

Toate trebuie finanţate şi este clar că, în afară de alocări pe diferite domenii, trebuie să începem să colectăm impozitele şi taxele de la toată lumea, există în continuare o zonă de economie gri, subterană, care trebuie descoperită, adusă la lumină şi care va aduce bani la buget", a afirmat şeful statului.

"România susţine creşterea bugetului comun al alianţei, banii care se alocă Alianţei pentru funcţionare, decizie în interesul României", a completat preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite