Forţa Naţională, partidul-fantomă mufat la banii publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Meleşcanu a fost preşedintele Forţei Naţionale timp de patru luni şi jumătate, suficient cât să-i aboneze la bugetul public pentru subvenţie lunară. FOTO gov.ro
Teodor Meleşcanu a fost preşedintele Forţei Naţionale timp de patru luni şi jumătate, suficient cât să-i aboneze la bugetul public pentru subvenţie lunară. FOTO gov.ro

Forţa Naţională, partid politic fără niciun parlamentar de patru luni, continuă să încaseze sute de mii de lei de la stat. Formaţiunea s-a mufat la banul public după ce Guvernul a acceptat un amendament controversat al Pro România la bugetul de stat pe 2020, care a schimbat modul de calculare a subvenţiilor pentru partide.

Forţa Naţională reprezintă un caz unic în istoria postdecembristă în ceea ce priveşte banii primiţi de la bugetul de stat, adică suma la care are dreptul fiecare formaţiune dacă reuşeşte să intre în Parlament. Cu toate că Forţa Naţională nu a reuşit să intre în Parlament în 2016, aceasta a ajuns să aibă parlamentari după ce mai mulţi aleşi din ALDE l-au trădat pe Călin Popescu-Tăriceanu şi au rămas să sprijine Guvernul Dăncilă, în acelaşi timp schimbând partidul. Prin urmare, Teodor Meleşcanu, Marian Cucşa, Alexandru Băişanu, Graţiela Gavrilescu şi Iona Cupă s-au înscris în Forţa Naţională, partid neparlamentar, aşadar fără acces la banii publici.

Cu toate acestea, Forţa Naţională a ajuns să primească o subvenţie din ianuarie 2020, după aprobarea bugetului pe 2020, doar în ultimele patru luni (iulie-octombrie) încasând aproximativ 700.000 de lei, deşi de la începutul lunii iulie acest partid nu mai are niciun parlamentar. Cum s-a ajuns la situaţia ca un partid format din câţiva parlamentari, rămas ulterior fără niciun ales, să încaseze sute de mii de lei?

Înţelegerea Orban-Ponta

Guvernul Orban a acceptat, la începutul lunii ianuarie, un amendament la buget prin care, doar în 2020, primesc finanţare de la stat toate partidele care au parlamentari, nu doar cele care au participat la alegerile din 2016. Decizia a fost cu dedicaţie pentru ProRomânia, drept răsplată pentru că Ponta pusese umărul la debarcarea Guvernului Dăncilă. Potrivit unor surse politice, amendamentul a fost negociat direct de Victor Ponta cu Ludovic Orban şi Florin Cîţu.

Până la acest amendament, numai partidele care participau la alegeri – parlamentare şi locale – aveau dreptul să primească lunar bani de la bugetul de stat, în funcţie de rezultatul obţinut la ultimul scrutin. Aşadar, chiar dacă formaţiunile mai pierdeau parlamentari pe parcursul unei legislaturi - prin demisie, deces sau traseism - sumele erau calculate în funcţie de rezultatul obţinut la alegerile din 2016. Însă în bugetul pe 2020, la articolul 47, a apărut o derogare pentru anul în curs: „Pentru anul 2020, subvenţiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorităţii Electorale Permanente, se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscrişi în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020“.

La începutul anului, Forţa Naţională a avut declaraţi cinci parlamentari, aşadar avea dreptul la bani de la bugetul de stat. Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au atras atenţia de la începutul anului că s-ar putea ajunge la situaţia ipotetică a unui partid fără parlamentari, dar care să primească în continuare bani. Situaţia ipotetică a devenit realitate din vară, adică momentul în care toţi parlamentarii Forţei Naţionale şi-au dat demisia din partid. În primele zece luni ale anului, Forţa Naţională a primit 1,53 milioane lei (adică aproximativ 322.000 de euro), ceea ce a depăşit şi estimarea AEP de la începutul anului. Pe 28 ianuarie, AEP a anunţat sumele aproximative care vor intra în total în conturile partidelor, iar Forţa Naţională urma să încaseze 1,25 milioane lei, adică aproape 270.00 de euro. Dacă AEP va menţine în următoarele două luni virarea aceleiaşi sume ca în luna octombrie, Forţa Naţională ar ajunge să încaseze în 2020 aproape 1,9 milioane lei (circa 395.000 de euro).

Au uitat să renunţe la bani

Preşedintele interimar al Forţei Naţionale, Sorin-Valeriu Naş (fost secretar de stat în Guvernul Dăncilă), declara, în luna aprilie, că parlamentarii din partid vor depune un proiect de lege prin care banii alocaţi formaţiunii pe care o conduce să fie direcţionaţi pentru gestionarea pandemiei. Aleşii Forţei Naţionale nu au depus nicio iniţiativă de acest fel, din moment ce toţi parlamentarii partidului au plecat. În schimb, un alt partid, PMP, a fost cel care a mers cu un asemenea proiect în Parlament. În prima Cameră, Senatul a respins iniţiativa legislativă, în prezent proiectul fiind la Comisia a Camerei Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite