FMI a respins majorarea pensiilor militarilor. Pierde Guvernul Ponta din electorat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internațional a respins propunerea de majorare a pensiilor speciale avansată de Guvernul Ponta, deoarece ar presupune un efort bugetar prea mare.

Experții FMI prezenți la București au considerat că statul român nu-și poate permite să facă asemenea majorări, iar discuțiile pe această temă vor fi reluate abia în luna ianuarie, atunci când delegația FMI va vizita din nou România.

Guvernul Ponta a cerut FMI să revină la pensiile vechi pentru militarii care au înregistrat scăderi de venituri în urma recalculării aplicate începând din 2010, dar nu şi la pensiile care au crescut în urma recalculării, adică peste 90% dintre acestea.

"FMI a spus că revenirea la nivelul anterior pentru unele pensii ar însemna şi scăderea pensiilor pentru cei care au beneficiat de pe urma recalculării, şi care sunt mai mulţi. Recalcularea s-a făcut pe baza unor criterii stabilite prin lege şi este greu de reversat doar pentru unii, chiar dacă se înţeleg raţiunile electorale", au declarat pentru Mediafax surse apropiate discuţiilor.

FMI a amintit Guvernului că aceste recalculări au fost premise deși militarii pensionați n-au contribuit niciodată la sistemul public de pensii.

Consiliul Fiscal a publicat la sfârşitul anului trecut o opinie în care arăta că pensia medie plătită celor 159.000 de foşti militari, poliţişti şi angajaţi ai serviciilor de informaţii a crescut după recalculare cu peste 30%, de la 1.755 de lei la 2.289 de lei pe lună, deşi Ministerul Muncii anticipa o reducere.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite