Florin Iordache, „politicianul anului 2017“. Bornele războiului dintre PSD şi stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache nu e genul de politician care să-şi bată singur obrazul
Florin Iordache nu e genul de politician care să-şi bată singur obrazul

La începutul anului, sute de mii de oameni i-au cerut demisia din cauza celebrei Ordonanţe 13. Spre sfârşitul anului, a scos din nou zeci de mii de protestatari în stradă după ce a modificat legile Justiţiei. A lansat celebra replică: „Altă întrebare!“. A fost nevoit să comenteze în premieră criticile Departamentului de Stat al SUA. El e Florin Iordache, cel mai hulit politician în 2017. De fapt, imaginea unui an de guvernare PSD.

Pe 31 ianuarie 2017, pe înserat, Florin Iordache, pe atunci ministru al Justiţiei, anunţa, bâlbâit şi expeditiv, adoptarea Ordonanţei 13, cel mai hulit act al anului care se încheie. La conferinţa de presă, Iordache i-a repezit  pe jurnalişti cu celebra replică: „Altă întrebare!“. Ulterior, sute de mii de români au ieşit în stradă şi au cerut abrogarea Ordonanţei 13, dar şi demisia lui Florin Iordache. În final, strada a câştigat. „Aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră toate iniţiativele sunt legale şi constituţionale. Pentru opinia publică nu a fost suficient aşa că am hotărât să-mi înaintez demisia", spunea Florin Iordache pe 9 Februarie.

După o vreme, Iordache a fost recompensat de Liviu Dragnea cu funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi, în toamnă, a fost instalat în fruntea Comisiei parlamentare care s-a ocupat de modificarea legilor Justiţiei. Pe scurt, Comisia Iordache. A scos din nou zeci de mii de oameni în stradă, care i-au reproşat politizarea Justiţiei. „Ori există o foarte mare dezinformare, ori cei care protestează nu cunosc legile“, le-a transmis Iordache protestarilor, în luna noiembrie. Din stradă, oamenii au răspuns: „Justiţie, nu corupţie” şi „PSD, ciuma roşie".

Pe 27 noiembrie, în timp ce Comisia Iordache modifica frenetic legile Justiţiei,  Departamentului de Stat al SUA oferea următoarea reacţie: „Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare modificări legislative care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa justiţiei în România“. Fix în acel moment, Florin Iordache se afla în studioul TVR, aşa că, de voie- de nevoie, a trebuit să comenteze. Nu mai era loc de răspunsul: „Altă întrebare!“. „Ceea ce avem noi în dezbatere nu afectează în niciun fel independenţa Justiţie“, a răspuns, în limbaj diplomatic, Iordache, apoi a concluzionat mai pe şleau:  „Vorbim şi nu citim“.

Şi ambasadele statelor UE în România au criticat dur modificările la legile Justiţiei. Ca răspuns, Iordache a făcut o prezentare în limba engleză a modificărilor operate de Parlament. „Avem translatori proprii la Ambasadă“, au răspuns diplomaţii francezi.

Dacă 2017 a început pentru Florin Iordache cu un scandal imens provocat de OUG 13, sfârşitul anului îl găseşte în voie bună. Deputatul PSD va cânta în noaptea de Revelion îndrăgita melodie „Mă dusei să trec la Olt“. Florin Iordache e din Caracal. În 2018, Comisia Iordache se pregăteşte să modifice Codul Penal. Va urma.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite