Florin Iordache: Comisia de la Veneţia a fost indusă grav în eroare. Afirmaţii din raport reflectă manipularea crasă la care au fost supuşi experţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a reacţionat, în mod oficial, pe tema raportului emis de Comisia de la Veneţia, afirmând, într-un comunicat de presă, că argumentele prezentate în document „reflectă manipularea crasă la care au fost supuşi experţii”. Acesta a reiterat faptul că aşteaptă decizia CCR privind Codurile penale, dar şi că unele recomandări ale Comisiei privind legile justiţiei vor fi ignorate.

„Parlamentul României salută corecturile făcute de Comisia de la Veneţia a unor erori cuprinse în avizul preliminar privind modificările la legile justiţiei, însă constată că o serie de alte erori şi afirmaţii nefondate au rămas în respectivul raport, ceea ce-i slăbeşte obiectivitatea. În ciuda confuziei voite induse în spaţiul public cu privire la cele două avize, subliniem faptul că acestea privesc două procese legislative distincte, ce sunt în stadii diferite, au obiecte diferite şi sunt complet independente unul de celălalt. Ne vom referi, de aceea, distinct la fiecare dintre ele”, se arată în comunicatul de presă semnat de Florin Iordache. 

În continuare, preşedintele Comisiei speciale pentru legile Justiţiei explică lipsa de concordanţă dintre recomandările Comisiei de la Veneţia şi textul legislativ propus de majoritatea PSD-ALDE, afirmând că argumentele aduse de experţii internaţionali nu fac decât să „recflecte manipularea crasă” la care aceştia au fost supuşi. 

„În avizul preliminar, Comisia de la Veneţia menţionează expres că: «95. Potrivit explicaţiilor primite de delegaţia Comisiei de la Veneţia, sprijinul sus-menţionat a fost justificat de imperativele juridice şi tehnice legate de aplicarea măsurilor speciale de cercetare în cazurile complexe de corupţie, serviciul de informaţii fiind, până la decizia Curţii Constituţionale din anul 2016, singura autoritate care dispunea de dotările tehnice necesare unor astfel de măsuri şi singura autoritate căreia legea îi permitea să folosească respectivele mijloace tehnice. În acelaşi timp, criticile aduse implicării serviciilor de informaţii sunt văzute de unele părţi interesate (inclusiv unii procurori) ca fiind motivate de reuşitele României în lupta împotriva corupţiei şi ca o reflectare a eforturilor întreprinse pentru a contracara această luptă». Afirmaţia din raportul preliminar reflectă manipularea crasă la care au fost supuşi experţii Comisiei pe acest subiect. În observaţiile trimise Comisiei de la Veneţia am arătat că nicio lege nu conferea Serviciului Român de Informaţii dreptul de a efectua interceptări, adică acte de cercetare penală, în baza mandatelor emise în temeiul Codului de procedură penală”, a explicat Iordache. 

Deputatul PSD a enumerat cazurile în care Comisia de la Veneţia a fost „indusă grav în eroare”, printre ele aflându-se şi afirmaţia potrivit căreia „ demersul ICCJ de a sesiza CCR” ar fi „unic”, dar şi că „în cadrul procedurii de numire a procurorilor de rang înalt, avizul se va muta de la Plenul CSM la Secţia pentru Procurori”. Florin Iordache a avertizat, pe această cale, că „unele recomandări nu pot fi implementate”, neavând alternative viabile pentru corectarea problemelor. 

„În concluzie, avizul final al Comsiei de la Veneţia pe legile justiţiei corectează o parte din erorile iniţiale, generate de informaţiile false furnizate de o parte din autorităţile române. În ceea ce priveşte recomandările menţinute în raportul final, câteva au fost implementate, altele rămân în discuţie, urmând a fi analizate în Parlament, cu ocazia dezbaterii proiectului de lege de aprobare a OUG nr.92/2018. Unele nu pot fi implementate, câtă vreme nu vor fi prezentate alternative viabile pentru corectarea unor probleme de sistem incontestabile”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte avizul pentru Codurile penale emis de Comisia de la Veneţia, Florin Iordache a declarat că Parlamentul va aştepta decizia Curţii Constituţionale, invitând totodată partidele de opoziţie şi reprezentanţii autorităţilor judiciare să participe la lucrările comisiei prin depunerea de amendamente.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite