Florin Cîţu: „Poate viteza cu care am vrut eu să fac reformă a fost mult prea mare pentru cei din jurul meu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea - Florin Cîţu la ceremonia de investire a guvernului condus de Nicolae Ciucă, 25 noiembrie 2021
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea - Florin Cîţu la ceremonia de investire a guvernului condus de Nicolae Ciucă, 25 noiembrie 2021

Noul preşedinte al Senatului, Florin Cîţu, consideră că viteza cu care a dorit să facă reformă în mandatul său ca prim-ministru al României depăşeşte aşteptările societăţii şi ale economiei româneşti. Liderul PNL admite că ultima jumătate de an a fost „o perioadă cam lungă de lupte interne" în partidul său, iar despre alianţa cu PSD spune că este un compromis făcut din nevoie de stabilitate.

Întrebat ce învăţăminte trage din anul care se încheie, liderul PNL a vorbit despre viteza cu care a încercat să facă reformă, despre care consideră că este prea mare pentru societate şi economie în România. 

"Eu chiar cred că se poate face reformă în România. Dar în acelaşi timp trebuie să recunosc că poate viteza cu care am vrut eu să fac reformă a fost mult prea mare pentru cei din jurul meu şi atunci aici trebuie ajustate lucrurile. Trebuie văzut cum facem această reformă, pentru că ea trebuie făcută... şi aici este clar că sistemul economic şi sistemul social din România doreşte reformă, doar că viteza cu care facem reforma asta este diferită, ce vrem noi faţă de sistem”, a declarat Florin Cîţu, joi seara, la TVR.

În ceea ce priveşte durata mandatului său în fruntea Guvernului, Cîţu a arătat că: „Este media ultimilor şapte ani mandatul de prim-ministru, ceea ce poate trebuie să spună ceva despre politica din România".

Florin Cîţu: Trebuie să câştigăm alegerile din 2024

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Florin Cîţu, este de părere că liberalii trebuie să fie „cu toţii conştienţi" că partidul nu poate să mai treacă prin criza pe care a traversat-o şi să câştige alegerile. 

„Eu cred că trebuie să fim cu toţii conştienţi că nu putem să mai trecem încă o dată prin ceea ce am trecut în ultimele şase luni de zile şi să câştigăm alegerile din 2024", a declarat preşedintele PNL.

„S-a văzut că s-ar putea să creeze o problemă. Trebuie să fim oneşti aici, trebuie să fim sinceri că atunci când preşedintele unui partid nu este şi premier, cumva se creează aceşti poli de putere şi ei pot să ducă la o problemă într-un partid. Acuma, depinde de noi, de noi toţi - de mine, de premier, de echipa din jurul meu, de Partidul Naţional Liberal - dacă ştim să gestionăm această situaţie. Dacă nu ştim să o gestionăm, vom fi puşi în faţa unei crize în interiorul partidului şi această criză va fi mai aproape de alegeri şi nu va fi bine pentru noi", a declarat preşedintele PNL, joi seară, la TVR. 

El a admis că ultima jumătate de an a fost "o perioadă cam lungă de lupte interne" în PNL şi că partidul „trebuie să strângă rândurile şi să-şi dea seama că este momentul să lupte pentru ideile liberale".

„Nu cred că mai putem acum să mai trecem încă o dată sau în curând prin ceea ce am trecut. E momentul să vedem că suntem aici pentru români şi eu am spus asta în campanie", a adăugat Cîţu. 

El a asigurat că „lucrurile se aşază" în PNL şi că partidul va arăta că este „mult mai puternic decât cred ceilalţi care se uită".

Fostul premier a menţionat că are o relaţie „foarte bună" cu actualul prim-ministru Nicolae Ciucă şi că îl va susţine pe acesta să ducă „la bun sfârşit" mandatul pe care l-a primit în fruntea Executivului.

Cîţu, întrebat ce le explică despre asocierea cu PSD celor bătuţi în piaţă, în 10 august 2018: „Nu este ceea ce mi-am dorit”

Întrebat joi seară, la TVR 1, ce mesaj are pentru cei care au fost bătuţi de jandarmi în 10 august 2018 în Piaţa Victoriei, acum, când PNL s-a aliat cu PSD, Florin Cîţu a dat asigurări că va lupta pentru drepturile lor. 

„Totdeauna mă voi lupta pentru drepturile românilor. Anul trecut, când Ministerul Justiţiei a fost la USR, soluţiile au fost cele care au fost. Nu cred că e nevoie de intervenţia politică pentru a da soluţii, dar totdeauna mă voi asigura că nu vor mai exista astfel de situaţii şi sper ca justiţia să facă dreptate şi cei vinovaţi să plătească, dar nu numai pentru 10 august, şi pentru mineriade şi pentru Revoluţie...”, a afirmat Florin Cîţu.

În momentul în care i s-a atras atenţia că este vorba despre principiu, dincolo de dosarul penal deschis după violenţele din urmă cu trei ani, liderul PNL a spus că alianţa nu este „ceea ce şi-a dorit".

„Nu este ceea ce mi-am dorit, dar este un compromis pe care-l facem pentru că aveam nevoie de stabilitate în acest moment în România. Aveam nevoie de un guvern stabil şi dacă ne uităm la celelalte variante – unde aveam 16 parlamentari PNL care au plecat, un USR care era şi el instabil, minorităţile care nu mai votau o astfel de alianţă – variantele sunt foarte puţine, aceasta este varianta pe care o avem acum sau alegeri anticipate. Mandatul meu este acela de a ţine Partidul Naţional Liberal la guvernare şi l-am ţinut la guvernare şi mergem înainte”, a adăugat Florin Cîţu.

Fostul premier, Florin Cîţu, a fost ales marţi preşedinte al Senatului, cu 82 de voturi, după ce Anca Dragu, senatoare USR, a fost revocată din funcţie. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite