Florin Cîţu (PNL) şi  Ioana Mihăilă (USR) - abandonarea iluziei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi urmează să fie aprobată o OUG prin care spitalele private vor creşte cu 10% numărul de paturi contractate, iar sectorul de stat îşi va reduce corespunzător activitatea.

Mai mult, se cimentuieşte trecerea în timp de la obligativitatea sectorului privat de a practica aceleaşi servicii la aceleaşi tarife cu sectorul de stat, în condiţii de egalitate, la un sector privat care spoliază statul având posibilitatea de a lua caimacul”, contractarea în sectorul privat a serviciilor care aduc venituri mari în detrimentul celor care consumă excesiv, uşa fiind deschisă numai celor care îşi pot permite să plătească coplăţi semnificative.   

Lovitura pregătită de Guvernul Cîtu sectorului sanitar de stat dezvăluie că indiferent de cine deţine frâiele puterii influenta banului este mai puternică decât interesul public, premierul comportându-se ca un soldat obedient, aflat în avanposturile capitalului privat. Astăzi a fost ridicat vălul privind raţiunea existenţei unui consilier “onorific” al premierului Cîtu, angajat şi/sau acţionar al unor reţele private de îngrijiri de sănătate, ordonanţa servind direct interesului acestora. Munca “onorifică” poate fi mult mai rentabilă când nu trebuie să completezi declaraţii de interese fiind lipsit de orice răspundere legală! Cei care au instrumentat lovitură dată “noaptea că hoţii”, pe care îşi va pune semnătura Florin Cîtu, au avut grijă să fie cât mai puţin vulnerabili legal, chiar dacă intervenţia este ilustrativă. Este vorba de corupţie? Oare sunt cuvenite foloasele pe care le vor obţine reţelele private în urma acestei ordonanţe? Numai un procuror abil poate da un răspuns tranşant.

Momentul ales neîntâmplător în ultima zi în care mai poate fi prinsă în noul contract cadru al asigurărilor sociale de sănătate care intră în vigoare la 1 iulie, se suprapune dramatic peste un alt demers politic al coaliţiei PNL-USR-UDMR. Renate Weber este pe cale a fi înlăturată, demiterea Avocatului Poporului demonstrând încă o dată, dacă mai era cazul, efectele nefaste ale absenţei oricărei forme de opoziţie faţă de puterea Guvernului, care astfel devine discreţionară. În urmă cu un an, o lovitură similară, instrumentată de ministrul de la acea vreme, Victor Costache, semnată de premierul Orban şi dată în beneficiului reţelelor de sănătate, a fost abrogată ca urmare a intervenţiei AP. Abrogarea a fost făcută pe motive extrinseci însă argumentele intrinseci invocate sunt în bună parte aplicabile şi prezenţei OUG.

Ideea USR-istilor “de bine” este complet abandonată. Interesul pentru acest Minister este legat direct de banii care circula în acest sector iar pregătirile ministerului condus de Ioana Mihăilă pentru această lovitură în beneficiul reţelelor s-au făcut în deplin secret, pe furiş, fără ca cineva să aibă acces la textul nepublicat al OUG, aparut abia ieri seara pe siteul https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2021/06/OUG-4.pdf. Motivul urgentei este unul mincinos, sfidător al bunului simţ. Transferul numărului de paturi contractate de CNAS de la sectorul public la privat urmează a se face ca urmare a faptului că “situaţia epidemiologică a condus la o scădere a numărului de paturi contractate cu spitalele publice” iar “neluarea acestor măsuri urgente, cu caracter excepţional, ar aduce prejudicii cu efecte pe termen lung asupra sănătăţii populaţiei”! Orice comentariu este de prisos.

Din păcate, ordonanţa mai spulbera un mit, cel al tinerilor şcoliţi în ţări străine care ar putea să aducă un suflu nou în funcţionarea statului, aşa cum este şi cazul preşedintelui CNAS Adrian Gheorghe (dar şi a lui Cîţu şi Costache, şi chiar a viitorului consilier onorific Voiculescu). Pregătirea lui Adrian Gheorghe este în afară de orice dubiu însă nu contează. Competenţa se înclină însă în fata intereselor capitalului şi a şefilor direcţi. În preambulul OUG-ului se recunoaşte “că se impune identificarea pârghiilor necesare acoperirii costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pentru segmentul ambulatoriului clinic de specialitate şi a ambulatoriului paraclinic”. În condiţiile în care personalul spitalelor de stat a beneficiat de majorări salariale în cascadă, solicitările justificate ale celor din ambulator şi din medicina de laborator privind intervenţia CNAS de a modifica tarifele serviciilor, nu numai că nu au fost acceptate ci au fost amânate prin acelaşi act normativ pentru cel puţin un an. Chiar şi atunci sursa invocată şi propusă ca soluţie urmează a fi plata directă din partea populaţiei asigurate a diferentelor de tarifare!!! În mod categoric această soluţie nu avea cum să fie propusă de un specialist în managementul serviciilor de sănătate, fiind în fapt o lovitură adiţională, mai subtilă, menită a duce la dispariţia furnizorilor neînregimentaţi încă în marile reţele private.  Într-un final previzibil, ceea ce va rezulta este creşterea puterii de negociere a reţelelor private în dauna Guvernului (altui guvern), apropiindu-ne pas cu pas de modele neadecvate ţării noastre, precum cel din SUA

Acesta OUG îmi lasă un gust amar. Cîtu recidivează, după ce a abandonat lupta cu pandemia la solicitărilor operatorilor HoReCa şi din zona divertismentului. Nota de plată va veni in toamnă şi se va cuantifica în numărul de decese care puteau fi evitate. Dacă însă aceleaşi influenţe asupra premierului funcţionează şi în alte domenii, în care capacitatea mea de percepţie şi înţelegere este limitată, ne aflăm pe un drum greşit iar ţara se afla în mâinile unui om nepotrivit funcţiei.

Revenind însă la sănătate, cei care azi cred că au dat lovitura cu un “all în” câştigând potul cel mare cu nişte cărţi masluite s-ar putea să aibe surprize în scurt timp, sănătatea fiind un subiect mult prea sensibil pentru o populaţie majoritar aflată la limita rezistenţei la şoc.   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite