Florin Cîţu pierde teren în PNL. Cine se încălzeşte pentru a-i lua locul | ANALIZĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Florin Cîţu pare să piardă teren în PNL, autoritatea sa în partid fiind umbrită, cel mai recent, de negocierile cu PSD pentru impunerea prefecţilor şi a subprefecţilor la nivelul administraţiilor locale, în urma cărora liberalii i-au reproşat modul dezastruos de a negocia împărţirile din teritoriu.

Alăturarea PSD la guvernare, negocierile purtate pentru numirea miniştrilor noului Executiv, demisiile în bloc ale mai multor liberali şi împărţirea reprezentanţilor administraţiei centrale în teritoriu, de unde social-democraţii au ieşit cu mai multe funcţii, i-au determinat pe mulţi dintre liberalii care au stat în spatele lui Florin Cîţu în timpul campaniei interne să conteste actuala conducere. 

Pretendenţii pentru scaunul lui Cîţu

În acest context, sunt şanse mari ca Florin Cîţu să nu rămână în fruntea partidului până la finalul mandatului, cu atât mai mult cu cât liberali cu rezultate bune sau cu vechime în partid se încălzesc pentru a prelua conducerea. Pentru a-şi alege un nou reprezentant, liberalii pot convoca un Congres Extraordinar, dar care poate fi pus pe picioare doar cu votul majorităţii membrilor conducerii extinse, adică votul liderilor din Biroul Politic Naţional.

Recent, Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, a declarat ia în calcul să candideze la şefia PNL ori chiar la alegerile prezidenţiale, menţionând că „nu este cazul” să excludă asemenea posibilităţi. „Nu exclud. (...) N-ar fi normal să exclud şi nici nu e cazul”, a declarat Bolojan, într-un interviu pentru „Libertatea”. Deşi este unul dintre membrii vocali şi are o imagine bună, liderul CJ Bihor nu se bucură de o susţinere largă în partid, nefiind agreat nici de preşedintele Klaus Iohannis, pe a cărui opinie se bazează liberalii în mişcările lor politice.

Pe de altă parte, lideri precum Iulian Dumitrescu (filiala Prahova) şi Dan Motreanu (filiala Giurgiu), şeful celei mai performante organizaţii la alegerile parlamentare din 2020, ar putea obţine susţinerea necesară pentru preluarea conducerii, în cazul unui Congres Extraordinar, susţin sursele „Adevărul”. De altfel, Motreanu este primul lider al PNL care i-a cerut demisia lui Cîţu de la şefia partidului, în noiembrie 2021, drept reacţie la asocierea cu PSD.

Prima şedinţă din an a PNL, cu scântei

Dovadă că Florin Cîţu pierde teren este şi prima şedinţă a conducerii extinse a PNL din acest an, unde a fost pus la zid de colegii săi. Potrivit surselor „Adevărul”, mai multe filiale s-au plâns că au fost ignorate în timpul negocierilor purtate cu social-democraţii pentru funcţiile de prefect.

Lideri de vârf ai partidului, precum Robert Sighiartău (vicepreşedinte şi fost secretar general) şi Rareş Bogdan (europarlamentar şi prim-vicepreşedinte), puternici susţinători ai lui Florin Cîţu în campania internă, l-au criticat pe şeful PNL pentru deznodământul negocierilor privind reprezentanţii administraţiei centrale în teritoriu.

Totodată, conducerea PNL nu pare să se identifice prea mult cu guvernarea, detaşare care ar putea să îl coste pe liderul partidului legitimitatea în faţa colegilor. Florin Cîţu a fost în dezacord cu mai multe decizii ale coaliţiei, cu precădere pe tema certificatului verde şi a investiţiilor cuprinse în bugetul de stat. Liderul PNL a declarat recent că a fost deranjat de faptul că premierul nu l-a informat cu privire la deciziile pe care urma să le ia, ci le-a aflat din presă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite