Florin Cîţu: „Lipsa reformelor a condus PNL la pierderea unei părţi din electoratul său”. Are dreptate. Şi-a mai spălat din păcate…

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eu sunt cel mai bun exemplu. Am votat USR PLUS pentru că păreau mai înclinaţi spre reforme, decât PNL-Orban. Este adevărat că avea parlamentul ostil. Dar nici reformele care se puteau face prin HG nu le-a făcut. Şi erau multe. Ne spune premierul Cîţu de ce nu s-au făcut, şi nici în ultimele şase luni când parlamentul era susţinătorul coaliţiei. „Pentru că aduceau costuri electorale”. Teoria lui Orban.

Reforme n-au făcut, şi alegerile tot le-au pierdut.

PNL-Orban

Orban a fost crescut politic în fustele lui Iliescu, Năstase, Tăriceanu, Geoană. Şi-a însuşit aceeaşi filosofie de guvernare. Între reforme şi câştiguri electorale, alegem câştigurile. Doar că mai mereu cei care au aplicat această filosofie de guvernare au pierdut alegerile. Şi nu s-au învăţat minte. Merg în continuare pe acelaşi principiu. Aşa a făcut şi Orban cu consecinţele ştiute.

Educaţia a rămas încremenită şi după un an de conducere liberală. Pentru planuri cadru şi programe şcolare nu era nevoie de votul parlamentului. Ca să dau numai un exemplu.

De câte ori a vrut premierul Cîţu să schimbe ceva, a venit replica lui Orban: stop, pierdem electorat.

Tot Cîţu spunea că Orban venea în şedinţele conducerii PNL cu soluţiile sale, şi cerea aprobarea lor. Cu excepţia câtorva voci critice, ceilalţi executau şi validau propunerile lui Orban. Aşa a ajuns PNL la pierderea alegerilor parlamentare.

Orban a tolerat şi încurajat numirile în funcţii publice pe criterii de obedienţă şi carnet de partid. Nu pentru competenţă. Scandalul de la Apele Române este doar vârful aisbergului.

Orban s-a lepădat de sloganul „fără penali în funcţii publice”, sprijinind cuplul Alexe-Chirica de la Iaşi. Deşi Alexe a fost prins de procurori cu tabla în sac.

Orban nu a făcut niciun efort pentru curăţarea conducerilor deconcentratelor de oamenii PSD.

Orban a virat spre un discurs naţionalist, dominat de familie, biserica si comunitate. Nu mai zice nimic de UE si NATO.

Mai presus de orice, Orban a amanetat viitorul copiilor noştri împrumutând 40 de miliarde de euro, ducând gradul de îndatorare al ţării de la 35% la 50% din PIB, iar deficitul bugetar la 10% din PIB.

Ce spune acum Florin Cîţu

Cu ocazia alegerilor de la Sectorul 2, Bucureşti, s-au dat multe cărţi pe faţă. Florin Cîţu a dat multe din casă.

„Monica, a venit rândul meu să te sprijin pe tine. Tu m-ai susţinut din primul moment în care mi-am anunţat candidatura şi aş vrea, cu permisiunea ta, să le spun oamenilor prin ce ai trecut atunci, pentru că ţi-a fost teamă să vii la acea poză, să vii lângă mine, ţi-a fost teamă de repercusiuni. Aşa am ajuns în Partidul Naţional Liberal – să-ţi fie teamă să ai o opţiune, să-ţi fie teamă să spui public că vrei să ai o opţiune, opţiunea ta. Asta nu este liberalism, asta e dictatură”. „Dragi colegi, voi toţi sunteţi pentru mine, indiferent de opţiune, colegii mei, nu sunteţi lichele şi nu sunteţi trădători”.

Cine i-a făcut lichele şi trădători? Orban, pe cei care au virat de la susţinerea sa la susţinerea lui Cîţu.

Chiar ieri, Orban şi-a dat în petec.

„Mie în locului Monicăi Anisie mi-ar fi fost teamă de colegii mei, pentru că, ceea ce trebuie să ştiţi voi este că Biroul Politic al sectorului 2 votase cu vreo 2 -3 săptămâni înainte susţinerea candidaturii mele. Cum să încalci decizia organismului statutar de conducere, Biroul Politic al sectorului 2, care ţi-a dat mandat să ai o opţiune şi tu să manifeşti o altă opţiune?”

Şi atunci de ce a câştigat Monica Anisie preşedinţia filialei sectorului 2? Cu un vot mai larg decât cel al Biroului Politic? Cum e cu teoria majorităţii, dle Orban? Şi cu opinia membrilor PNL care trebuie respectată?

Florin Cîţu explică clar de ce nu s-au făcut reforme, nici în ultimele şase luni.

„Am spus că vom face reforma salarizării, în care să legăm venitul de performanţă. Nu am făcut-o pentru că ne era teama că vom pierde electoral. Reforma companiilor de stat – nici acolo n-am putut să facem, că ne era teama că vom pierde electoral. Subvenţii, pomeni electorale, pe toate le-am păstrat, le-am crescut. De ce? Ne era teamă că pierdem electoral. A venit şi votul. Noi am pierdut electoral, pentru că am pierdut electoratul de dreapta. Ceilalţi şi-au păstrat electoratul”. „Să intri în competiţie cu PSD pe populisme e o competiţie pe care o pierzi de la început”. „Nu vom mai face aşa ceva niciodată. Ne ţinem de reforme”.

Seamănă cu un început de program politic şi filosofie de guvernare. Sigur că între inerţialul Ludovic „Ronaldo” Orban şi Florin Cîţu, este de preferat la conducerea PNL Florin Cîţu.

Cine va câştiga cursa la Congresul PNL

Se pare că sunt mai mari şansele lui Florin Cîţu.

Dacă ar câştiga Orban, Florin Cîţu n-ar mai rămâne în fruntea guvernului, să acţioneze la ordinele lui Orban. Deşi preşedintele Iohannis zice că „este bine cum este acum”. Cîţu va demisiona din fruntea guvernului, să nu plătească mai târziu oalele sparte de Orban. Preşedintele nu ar avea încotro şi ar accepta propunerea noii conduceri liberale, Orban premier. Aşa scrie şi în protocolul coaliţiei şi Iohannis ar fi obligat să respecte opţiunea partidelor.

Ne-ar aştepta un nou mandat de 3 ani şi jumătate fără reforme, un joc politic perpetuu, la care Orban e as. Totul pentru păstrarea guvernării şi fără pierderi electorale.

Cât de perdantă este această filosofie pentru PNL, s-a văzut la ultimele alegeri parlamentare.

Cum vor judeca cei 5000 de delegaţi la Congresul PNL?

Aici se va juca soarta României pe viitorii ani. Orban nu face reforme, dar îi răsplăteşte pe apropiaţii şi obedienţii săi cu funcţii publice grase, contracte cu statul şi alte avantaje. Ca o consecinţă, pierderea alegerilor din 2024.

Cîţu promite reforme, presupunând că va recâştiga votanţii de dreapta ai PNL, care acum au tendinţa să fugă spre USR PLUS. Şi cu aceste voturi să câştige alegerile din 2024. Ce raţionament va câştiga în voturile celor 5000 de delegaţi?

Vom vedea în septembrie, la Congresul PNL.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite