Florin Cîţu, „cloşca”  bugetarilor, îl contrazice pe premier: nu va fi şomaj tehnic la bugetari!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna trecută, premierul Orban şi ministrul Violeta Alexandru s-au pronunţat, în câteva rânduri,  asupra posibilităţii introducerii şomajului tehnic la bugetari.  Ministrul Florin Cîţu îi contrazice. Nu este nevoie de şomaj tehnic la bugetari. Ministrul Cîţu ştie mai bine decât premierul, şi îl pune la punct. Interviul acordat postului TV Digi 24 pare al unui om care trăieşte pe altă planetă.

Nu înţelege nimic din ce se întâmplă acum în lume şi în România.

Declaraţiile lui Florin Cîţu

Referitor la şomajul tehnic la bugetari, ministrul Cîţu declară:

„Nu există aşa ceva în discuţie în Ministerul Finanţelor Publice şi nu este ceva ce eu aş susţine în acest moment. Astăzi este nevoie de fiecare om în administraţia publică”.

Până şi Orlando Teodorovici a declarat că 20% dintre bugetari taie frunze la câini, nu este nevoie de ei. Asta până când PSD i-a închis gura.  Dar Florin Cîţu e mai generos. Fiecare om este necesar!

Ce spunea premierul Orban:

Vă solicit să analizaţi proiectul de OUG iniţiat de doamna Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situaţii. Toţi trebuie să preluăm din greutatea crizei provocate de această epidemie”. „Am hotărât să găsim o soluţie ca şi în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăţi”. „Jumătate dintre angajaţi lucrează 15 zile şi restul de 15 zile rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic”.

Ce părea decis, se loveşte de opoziţia ministrului de Finanţe. „Nu este nevoie de aşa ceva”.

Ministrul de Finanţe a găsit peşterile lui Ali Baba şi are bani foarte mulţi. Singur declară că veniturile la buget au scăzut cu 20 miliarde lei, iar cheltuielile au crescut cu 12 miliarde lei. Asta până la 1 aprilie. Ce urmează, Dumnezeu cu mila!

Dar iată o altă faţetă a activităţii ministrului Cîţu:

„A fost destul de dificil, vineri, când trebuia să facem rost de bani pentru a putea achita în avans toate pensiile…. A  fost o zi complicată, pentru că pieţele nu funcţionează ca într-un moment normal, ca să te finanţezi pe termen scurt, rapid, şi prin surprindere”.

Cu alte cuvinte banii de pensii pentru aprilie au fost luati, cel puţin în parte, din împrumuturi, obţinute cu mari dificultăţi. Şi dl Cîţu crede că nu vor fi probleme în continuare cu plata pensiilor şi salariilor, deci nu sunt necesare reduceri de cheltuieli bugetare. Şi dacă, la un moment dat, creditorii vor spune Stop, nu mai avem încredere în capacitatea României de a returna împrumuturile? Aşa ceva nu încape în mintea dlui Cîţu. O fi uitat ce s-a întâmplat în 2010? 

Mai este o problemă morală, de solidaritate. De ce doar „privaţii” să suporte costurile enorme ale crizei actuale adusă de pandemie, dar şi de criză economică? „Privaţii” stau acasă pe un ajutor de şomaj tehnic de 700 de lei, iar o parte dintre bugetari stau şi ei  acasă, dar  pe salarii întregi, inclusiv cu sporuri şi vouchere. Este corect, dle Cîţu?

Mai spune dl Cîţu:

Avem un buffer de care nu ne-am atins, de aceea continuăm să ne finanţăm din piaţă. Şi astăzi (luni – n.r.) ne-am finanţat din piaţă şi când găsim soluţii bune ne finanţăm pentru a face aceste plăţi. Păstrăm buffer-ul pentru momente dificile. Acordurile cu instituţiile internaţionale sunt pe ultimul loc (...) Ne ajunge pentru 4-5 luni, cam aşa chiar mai mult, dar nu pot da cifrele exacte.

Cât de mare este buffer-ul dlui Cîţu? Am impresia că ministrul Finanţelor se încurcă la aritmetică. La un PIB de 1000 de miliarde lei, bugetul reprezintă circa 300 miliarde lei. Cheltuielile de personal au ajuns la 70% din veniturile fiscale. Adică 210 miliarde pe an. În 5 luni ar fi necesari 100 miliarde. Având în vedere scăderea dramatică a veniturilor statului, cât de mare este buffer-ul pe care se bazează dl Cîţu? 6-8 miliarde lei, dacă are şi atâta. Şi din banii aceştia acoperă cheltuieli de 50 de miliarde? Şi dacă împrumuturile nu mai sunt posibile, la costuri rezonabile? Senzatia este că dl Cîţu trăieşte în extrarealitate. În wishful thinking.

Nici cu tăierea salariilor demnitarilor nu este de acord Florin Cîţu, cu argumentul ca nu ne putem permite mai multe războaie in acest moment.

Concluzie

Este greu să trăim cu un guvern care nu lucrează unitar. Ce declară premierul, este contrazis de ministrul de Finanţe. Chiar şi preşedintele Iohannis a declarat că toate cheltuielile statului necesită o „reevaluare globală”,  pentru că economia nu mai suportă cheltuielile bugetare. Dl Cîţu este ministrul care a declarat că după criză România va avea economia printre cele mai performante din Europa! Aşa cum s-a decis schimbarea ministrului Sănătăţii, cred că trebuie evaluată şi prestaţia ministrului de Finanţe, o funcţie cu importanţă  decisivă în funcţionarea guvernului.


 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite