Florin Cîţu: „Câteva luni ne vom descurca cu toate cheltuielile“. După care, Dumnezeu cu mila!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Finanţe e sincer. Câteva luni ne vom descurca. Apoi? Aici ar trebui să găsim priceperea şi responsabilitatea unui conducător politic. Câteva luni, în condiţii de criză, poate guverna oricine. Ce facem dacă va continua criza multe luni de acum încolo? Ne-am bucurat că avem o conducere realistă, cu picioarele pe pământ, care ştie să guverneze pe termen lung. Ne-am înşelat?

Ce ştie dl Florin Cîţu

Din ultimele declaraţii ale ministrului Florin Cîţu aflăm multe. „Am fost crucificat la începutul anului, atunci când contractam împrumuturi la dobânzi cât mai mici. Noi am făcut un buffer şi, nu ştiam că va lovi această criză, dar în acest moment suntem bine. Câteva luni ne vom descurca cu toate cheltuielile”.

În condiţiile în care încasările la bugetul de stat se vor prăbuşi, iar statul şi-a asumat obligaţii şi faţă de oamenii aflaţi în şomaj tehnic din sectorul privat, în plus faţă de cei bugetari, de unde va scoate statul bani pentru propria funcţionare, începând cu 1 iulie? Acesta e coşmarul la care ar trebui să găsească soluţii actuala conducere a statului. Să gestionezi de la o lună la alta, e simplu. Ce faci, însă, după ce se termină bufferul? Se gândeşte cineva la această posibilitate?

Mai spune dl Cîţu:

"Vom suplimenta fondurile pentru toate judeţele, oraşele, comunele, unde este nevoie. Acum ne uităm care este situaţia pe ministere, dar şi pe localităţi. Sunt două arii la care ne uităm. Vom avea rectificare bugetară şi fondurile vor fi prinse acolo, pentru ne asigura că toţi cei care au nevoie au resursele necesare”.

Resursele necesare pentru salarii şi pensii speciale? Că primarii şi-au dublat şi uneori triplat salariile. Sau cumpără panseluţe cu 4 euro/bucată. Resursele necesare pentru tot personalul din ministere, supradimensionat, pentru salariile şi pensiile nesimţite ale parlamentarilor şi altor demnitari, actuali sau foşti, ai statului român. Şi care nici măcar nu le merită, n-au făcut mai nimic pentru ele. Resursele necesare pentru sute ordonatori de credite de la buget care taie frunze la câini, nu sunt necesari funcţionarii statului. Iar în domeniul sanitar, la DSP-uri, la spitale, am văzut că suntem praf. Când este nevoie de ele, în vremuri de criză, se prăbuşesc unul după altul. Din lipsă de manageri, de bani, de infrastructură şi logistică. Asta înţelege dl Cîţu?

„Bugetul a fost deja construit cu îngheţarea salariilor demnitarilor, a indemnizaţiei de hrană, a valorii voucherelor de vacanţă. Am avut măsuri care să reducă presiuni asupra bugetului”, mai spune dl Cîţu.

Astea sunt mizilicuri, dle Cîţu. Reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului nu înseamnă doar atât. Trebuia să faceţi mult mai multe reduceri din cheltuielile de funcţionare a statului.

Şi analiştii economici spun altceva: Spaţiul fiscal al României necesar pentru a aborda criza coronavirusului este unul limitat deoarece România se confruntă cu o adâncire a deficitului de cont curent, iar măsurile fiscale generoase aprobate înaintea alegerilor locale şi parlamentare din acest an au pus presiuni uriaşe asupra perspectivelor de rating.

Iată unele măsuri pe care le-am mai propus, pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului:

  • Reducerea salariilor bugetarilor cu 30%, dar care să nu devină mai mici decât salariul minim pe economie. Excepţie fac salariaţii din sistemul sanitar;
  • Desfiinţarea ordonatorilor de credite nenecesari în perioada actuală;
  •  Desfiinţarea pensiilor, salariilor, indemnizaţiilor speciale, care nu se justifică;
  •  În sistemul bugetar nu se pot cumula venituri din mai multe surse. O singură pensie sau un singur salariu;
  • Raportul de 1:5 între salariul minim şi salariul maxim în sistemul bugetar. Pensiile peste salariul minim pe economie vor fi impozitate, progresiv, cu până la 90%. Cui nu-i convine, nu are decât să meargă în privat;
  • Se interzic cheltuielile neesenţiale în sistemul bugetar;
  • Nu se mai fac transferuri de echilibrare de la bugetul de stat către UAT-uri;
  • Finanţarea „per capita” în învăţământ se aplică şi la unităţile autorizate provizoriu. Se relaxează condiţiile de înfiinţare a unităţilor de învăţământ privat.

Dl Florin Cîţu dă dovadă de optimism:

„Binenţeles că economia va avea altă structură după ce trece această perioadă, asta este, dar va fi o structură poate mai sănătoasă pe termen lung şi o structură care ne va ajuta să fim şi noi, poate, între primele economii din Europa după această perioadă”.

Fără să ia măsurile necesare, ministrul de Finanţe vede posibilitatea să fim „între primele economii din Europa după această perioadă”. Ce avem aici, naivitate sau cinism? Ia în calcul dl Cîţu şi posibilitatea că România să nu mai primească împrumuturi, sau să primească la costuri înrobitoare?

Poate că dl Cîţu şi guvernul Orban se gândesc deja la „soluţia” de avarie. Când se va fi ajuns la fundul sacului, vor demisiona, pur şi simplu, lăsând pe alţii să se descurce cu sacul gol. Iar dacă nu se vor găsi politicieni serioşi, care să preia o ţară fără resurse la buget, cei care vom suferi vom fi noi, românii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite