Florin Chirculescu: Plicurile au ţinut în picioare sistemul medical

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există o ofensivă împotriva plicurilor adică plăţilor informale către medici asociate corupţiei. Şi aplauze la deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care menţin medicii în categoria funcţionarilor publici pentru a putea fi incriminaţi pentru corupţie. Şi asta în condiţiile în care un medic român are salariu de mizerie, printre cele mai mici din UE.

Cum se văd aceste acuzaţii şi decizii din interiorul sistemului de sănătate? Am realizat pentru Observsănătate.ro un newsletter editat de FES&IPP un interviu cu Florin Chirculescu, medic specialist în chirurgie toracică la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Florin Chirculescu crede că medicii ar trebui să fie plătiţi precum judecătorii pentru că atât unii cât şi alţii au profesii care se leagă de valori fundamentale, viaţă şi dreptate. El crede că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin decizia de a păstra medicii în corpul funcţionarilor publici, şi-a creat un ascendent asupra corpului medical şi este şi ipocrită pentru că judecătorii ca şi politicienii când au o problemă dau telefoane.  " Gândiţi-vă că DNA termină cu politicenii şi începe să-i caute pe medici din cauza plicului. Medicii nu ies în stradă, sunt şi dezamăgiţi şi-au bătut toţi joc de ei, inclusiv şefii lor. Şi ce va face? Va pleca şi cine va rămâne se va uita la ceas. Şi pleacă acasă, ca orice funcţionar public" spune Florin Chirculescu. El mai susţine că, în lipsa banilor, "plicurile au ţinut în picioare sistemul medical ".

"Gândiţi-vă că DNA termină cu politicenii şi începe să-i caute pe medici din cauza plicului"

I.L.: Înalta curte a decis că mediul este funcţionar public ca să poată fi inculpat pentru corupţie. Nu este aceasta o decizie anticorupţie care întreţine corupţia?

F.C.: Fără discuţie. E o prostie. E o decizie care le-a permis să păstreze ascendentul asupra corpului medical, atât, ea nu rezolvă nimic. Gândiţi-vă că DNA termină cu politicenii şi începe să-i caute pe medici din cauza plicului. Medicii nu ies în stradă, sunt şi dezamăgiţi şi-au bătut toţi joc de ei, inclusiv şefii lor. Şi ce va face? Va pleca şi cine va rămâne se va uita la ceas. Şi pleacă acasă, ca orice funcţionar public. Şi mă sună şi domnul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.  Judecătorii de la Înalta Curte dau telefon când au nevoie de medic. Pe ei nu-i interesează şi ei pot să dea un telefon iar medicul respectiv vine din timpul lui liber ca să-l rezolve pe domnul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nu e o mare problemă că vii şi pentru oameni obişnuiţi. Nu spun că sunt toţi în bloc nişte ipocriţi dar dacă m-ar chema eu i-aş întreba: în ce calitate vin să vă văd ca funcţionar public sau ca medic. Dacă medicii ar începe să-şi respecte programul cu adevărat, n-ar lua mai mult de trei, patru săptămâni ca să iasă o răzmeriţă a pacienţilor. Statul face nişte economii formidabile şi-l are tot timpul pe medic la dispoziţie pentru că oricând un medic este atacabil pe problema plicului. La întâlniri cu prim-miniştri, politicieni, am spus că vom ajunge să avem 15 000 de medici în ţara asta şi nişte indici de sănătate îngrozitori. Cine e vinovat pentru asta? Nu medicii, că ei au plecat din ţară, nu au cum să fie vinovaţi în absenţă că voi nu aţi făcut politici 25 de ani. Erau opaci, nu pricepeau. De ce? Orice politician dă telefon când nu pleacă direct afară. Ei ştiu că sunt puşi la adăpost de telefoane şi nu mai sunt interesaţi de funcţionalitatea sistemului.

I.L.: Trebuie să ne raportăm la alte sisteme, atunci când vorbim despre veniturile medicilor?

F.C.: Nu, m-aş raporta la România. Noi avem un anumit PIB. Nu pot cere eu în România bani ca în Germania. Vă dau un exemplu: Polonia a trecut prin problema noastră, acum zece ani şi s-au golit spitalele. Au început să se întoarcă în Polonia când li s-au dublat salariile, chiar dacă acestea nu erau la nivelul din marea Britanie sau Germania. Nu-i plăcut să pleci să lucrezi afară.

"Aceste plicuri au ţinut sistemul în picioare"

I.L.: Cât ar trebui să fie în opinia dvs venitul unui medic în România?

F.C.: Din punctul meu de vedere: să aibă exact treptele pe care le are un judecător la salariul de bază. Pentru că responsabilitatea este comparabilă, gândirea în rezolvarea unui caz medical cât şi al unei speţe nu e un lucru simplu. Responsabilitatea este cumplită la medici şi la judecători sunt meserii care se raporteazpă la valori fundamentale, viaţă moarte, dreptate, nedreptate. Am ajuns la calităţi. Ne deranjează nedreptatea, ne îndurerează moartea sau suferinţa celor apropiaţi. Şi din momentul acela putem să discutăm despre nedreapta luare. Alminteri, e ipocrizie. Din punctul meu de vedere aceste plicuri au ţinut sistemul în picioare. Eu ştiu că spun un lucru rău şi supărător. Nu pot să fiu de acord cu acele plicuri, pe de altă parte nu aş putea să fiu ipocrit să spun că nu-l aştept. Mi se pare profund incorect să ceri bani, să condiţionezi actul medical, să spui un tarif. Dar trebuie să recunoaştem: plicurile ne ţin peste program, nu suntem martiri, suntem indivizi care avem o meserie de care suntem foarte mândri dacă nu eşti orgolios ca medic nu ai cum să fii un medic bun. Dacă nu eşti orgolios nu te apuci să rezolvi cazuri grele. Când rezolvi un caz greu, pluteşti, când pierci un pacient e o tragedie personală. Măcar pentru chinul ăsta trebuie plătit un medic.

Interviul integral aici: http://www.fes.ro/media/publications/FES-newsletter-mai.pdf

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite