Coldea, ironii la adresa PSD, după audierile din Comisia SRI: Eu ştiu doar de statul vertical, pe care l-am servit. Manda: N-am spus că s-a tăiat vreun porc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florian Coldea / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Florian Coldea / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a fost audiat peste opt ore de Comisia de control a SRI, acesta luând decizia de a reveni şi în alte zile pentru noi audieri. Coldea a precizat că nu ştie ce înseamnă „statul paralel“ şi că el a servit doar „statul vertical“, pe care l-a protejat. În schimb, Claudiu Manda, preşedintele Comisiei de control SRI, a evitat să dea detalii despre relaţia Florian Coldea- Liviu Dragnea.

UPDATE Claudiu Manda, preşedintele Comisiei de control a SRI, a evitat să dea detalii despre relaţia lui Florian Coldea cu diferiţi politicieni, inclusiv preşedintele PSD, Liviu Dragnea, mai ales după ce Manda a declarat, în urmă cu două săptămâni, că şeful său a fost la petreceri organizate de SRI. „Eu nu am spus că s-a tăiat vreun porc“, s-a apărat Manda. 

Întrebat dacă Florian Coldea a confirmat şi el participarea lui Liviu Dragnea la evenimentele SRI, Claudiu Manda a replicat: “O să abordăm acest subiect”.

„Ne-am oprit la jumătate. Sper că la a doua întâlnire să terminăm totul. N-am lămurit de exemplu relaţia cu parchetele“, a mai spus şeful Comisiei SRI.  De asemenea, Manda a spus că el nu are nimic cu Serviciul Român de Informaţii. 

UPDATE Florian Coldea, fost director-adjunct al SRI, după audierile de la Comisia de control a SRI: Audierile vor continua şi la o data pe care o vom stabili ulterior. Cred că am reuşit să stabilim toate subiectele de pe agenda membrilor comisiei. Pentru aprofundarea unora mi-am rezervat dreptul de a reveni la comisie. Cred că am răspuns pro-activ pentru toate întebările adresate.  Am răspuns la acuzaţiile unor foşti colaboratori, rezervişti, ziarişti care ne cultivau cu multă insitenţă, a unor instituţii. Am explicat relaţionarea şi modul de procedare, atât formal, cât şi informal.

A fost abordat şi subiectul procoalelor de colaborare. Ele se înscriu în limita legii.  Aş vrea să nu uităm că practica ne-a dovedit că folosind protocoalele am prevenit şi contracarat riscuri la adresa României. Ne-am realizat îndatoririle nu doar pe partea de luptă împotriva corupţiei, ci şi pe probleme de terorism şi contraspionaj. Vedem cu toţii că multe ţări cu capabilităţi mai mari au fost afectate. Am contribuit semnificativ ca România să fie ţară sigură şi furnizoare de intelligence.  S-a discutat despre ample transformări ale instituţiei în mandatul meu. 

S-a vorbit şi despre sintagmele prin care e descris acum statul. Eu ştiu doar de statul vertical, stat vertical pe care l-am servit şi l-am protejat. La efort nu a participat doar instituţia noastră.  Demersurile de acum riscă să ducă la vânătoare de vrăjitoare


UPDATE Ora 11.00. Florian Coldea a ajuns la Parlament, însă a refuzat să discute cu presa

***

Coldea trebuia să vină în faţa comisiei în 6 martie, dar a invocat probleme de sănătate, iar audierea s-a amânat cu o săptămână.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, luni seară, la TVR, că este convins că Florian Coldea "nu va deşerta"  în comisie secrete ale SRI. Întrebat de ce mai merge atunci Coldea la comisia SRI, Băsescu a răspuns: „Fiindcă a fost chemat“.

În cadrul comisiei au fost audiaţi până acum preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, fostul şef al SRI, actual ambasador în Statele Unite, George Maior, urmând ca Florian Coldea şi Traian Băsescu să fie şi ei invitaţi în faţa comisiei.

„Atât în ceea ce-l priveşte pe domnul Tăriceanu, cât şi pe domnii Coldea, Maior şi Băsescu, sunt aspecte de lămurit, în ceea ce-i priveşte pe domnii Coldea şi Maior – perioada cât au condus SRI, funcţionarea SRI, chestiunile interne, inclusiv elemente punctuale în care invitaţii la Comisie au spus chestiunile acestea punctuale, discuţii avute, de intervenţii avute şi sigur că acest lucru ar trebui verifiat - dacă s-au întâmplat şi în ce context s-au întâmplat“, declara Claudiu Manda în luna februarie.

Preşedintele Comisiei de control al SRI declara la finalul luni octombrie 2017 că Florian Coldea este în prezent ofiţer în rezervă şi angajat cu contract civil la Academia Naţională de Informaţii, el precizând însă că nu este clar în acest moment dacă Florian Coldea a îndeplinit toate criteriile pentru a fi cadru didactic la respectiva instituţie de învăţământ.

De asemenea, USR a cerut săptămâna trecută, în cadrul Comisiei de control al activităţii SRI, ca preşedintele PSD, Liviu Dragnea, să fie audiat în 20 martie, dar cererea a fost respinsă, după ce reprezentanţii PSD-ALDE în comisie au votat împotrivă.

În replică, fostul preşedinte Traian Băsescu a spus că, dacă ceea ce poate mărturisi Liviu Dragnea despre întâlnirile, chefurile şi meciurile de tenis de la vilele SRI - la care a participat alături de Maior, Ponta, Coldea, Dîncu, Kovesi, Georgescu, Ghiţă şi alţi înalţi reprezentanţi din magistratură şi servicii secrete - nu prezintă interes pentru majoritatea PSD-ALDE din Comisia SRI, atunci nici el nu are motive să creadă că prezenţa lui la comisie ar fi necesară sau utilă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite