Firea cere plafonarea preţului energiei electrice: „Peste 500.000 de români riscă să fie debranşaţi. Nu pot plăti facturile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea FOTO: Mediafax/ Alexandru Dobre
Gabriela Firea FOTO: Mediafax/ Alexandru Dobre

Gabriela Firea, prim-vicepreşedintele PSD, a transmis miercuri că tarifele pentru energia electrică „au explodat” în urma liberalizării pieţei, motiv pentru care social-democrata cere convocarea unei sesiuni extraordinare, unde să se discute inclusiv varianta plafonării preţurilor pentru energie.

Gabriela Firea acuză că, în urma liberalizării pieţei de energie, tarifele „au explodat”, motiv pentru care consideră necesară convocarea unei sesiuni extraordinare unde să se ia în calcul inclusiv plafonarea preţului la energeie. 

„Peste 500.000 de români riscă să fie debranşaţi, pentru că nu-şi pot plăti facturile. De asemenea, evoluţia explozivă din ultimul timp a tarifelor la energie, justifică din plin convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a reglementa în regim de urgenţă măsurile de protecţie pentru consumatorii vulnerabili, inclusiv plafonarea din nou a preţului la energie”, a scris Firea miercuri, pe Facebook.

Social-democrata susţine că scumpirea energiei electrice reprezintă „încă o dovadă a incompetenţei actualilor guvernanţi, care au promis o liberalizare a pieţei fără impact major asupra facturilor românilor”.

„Liberalii uită cum au abrogat în Parlament îngheţarea preţului la energie electrică şi au vândut oamenilor iluzia unor facturi mai mici. Iată acum cât de mici sunt! Când a fost la guvernare, PSD a plafonat preţul, TOCMAI pentru că toate datele arătau că nu există o concurenţă reală. Ce nu spun guvernanţii este faptul că există soluţie legală prin care - pentru maximum 3 ani -, preţurile pot fi din nou plafonate!

 Art. 4 din LEGEA nr. 21 din 10 aprilie 1996 A CONCURENŢEI:

(3)Pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.

(4)Intervenţia Guvernului în situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3) se face cu avizul Consiliului Concurenţei”, a mai explicat Firea.

În replică, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis că Gabriela Firea propune aceeaşi măsură prin care social-democraţii „au cauzat cele mai mari probleme în domeniul energiei”, spunând că PSD de fapt nu a plafonat preţul, ci a obligat producătorii de energie electrică să vândă mai ieftin furnizorilor, prin OUG 114, lucru care nu s-a întâmplat. 

Ministrul a reamintit că liberalizarea pieţei de energie electrică s-a făcut începând cu 1 ianuarie, după ce în luna iulie a anului 2020 s-a liberalizat piaţa gazelor naturale, explicând că aceste termene au fost decise în urma negocierilor cu Comisia Europeană după ce, „din cauza OUG 114 (dată de cei de la PSD), România a avut infringment”. De asemenea, Virgil Popescu a mai spus că preţul energiei electrice din România este printre cele mai mici din Europa.

Vezi şi: Ministrul Energiei nu vrea plafonarea preţului electricităţii, cum propune Firea: „O măsură prin care PSD a cauzat cele mai mari probleme în acest domeniu”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite