Finul lui Ponta, un nou atac la justiţie: vrea pedepsirea magistraţilor şi favorizarea inculpatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul PSD, Marius Manolache FOTO Mediafax
Deputatul PSD, Marius Manolache FOTO Mediafax

Deputatul PSD Marius Manolache, finul premierului Victor Ponta, a iniţiat un proiect de lege care prevede înfiinţarea Secţiei de Investigare a infacţiunilor săvârşite de procurori şi judecători. În plus, iniţiatorul vrea ca în cazul în care se ajunge la două pronunţări diferite de sentinţe, prima în favoarea acuzatului şi a doua împotriva acuzatului, să i se dea dreptate inculpatului. Proiectul se află pe ordinea de zi a Comisiei Juridice.

„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are în structură următoarele secţii: Secţia de urmăire penală şi criminalistică, Secţia judiciară, Secţia parchetelor militare, Secţia de investigare a infracţiunilor săvârşite de procurori şi judecători, altele decât cele date în competenţa DNA şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism“. se arată în proiectul iniţiat de Manolache.

În expunerea de motive a acestui proiect de lege, Manolache încearcă să explice printr-un exemplu practic situaţia de faţă: „Astfel, să presupunem că într-o situaţie concretă, soluţia pronunţată de către completul de 3 judecători este una de achitare. Parchetul declară recurs, iar acesta este admis cu majoritate de completul de 5 judecători, făcându-se două opinii separate în sensul respingerii recursului. Într-o asemena situaţie, se constată că dobândeşte autoritate de lucru judecat o hotărâre de condamnare dată de 3 judecători din 8, judecatori de acelaşi rang şi care funcţionează în cadrul instanţei supreme, adică în cadrul celei mai înalte jurisdicţii în stat“, susţine iniţiatorul în expunerea de motive.

În modificările pe care le doreşte în proiectul de lege deputatul PSD, la art. 24 din Legea nr. 304/2004, iniţiatorul urmăreşte: „(1) Completele de judecători care soluţionează apelurile şi cererile în cauzele judecate în primă instanţă de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi judecă şi în alte date în componenţa lor prin lege, precum şi ca instanţă disciplinară.

(2)Apelul prevăzut la alin. (1) nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului“. 

Cine este Marius Manolache

Marius Manolache, iniţiatorul legii, este deputat aflat la primul mandat, de profesie avocat,specializat pe Drept internaţional. În 2007, a obţinut şi o diplomă de Master în criminalistică. În perioada 1994-2000 a lucrat în Ministerul de Interne ca ofiţer de cercetare penală, iar din 2000 până în 2012 a profesat ca avocat, având propriul său cabinet. Din 2010 este vicepreşedintele PSD Ilfov. Manolache este finul lui Victor Ponta şi este urmărit penal în dosarul „Realitatea Media“. El a povestit, într-o intervenţie televizată din 2013, că a lucrat împreună cu Ponta în perioada în care acesta nu era preşedintele PSD şi a arătat că Ponta este naşul lui.

Manolache este unul dintre cei zece iniţiatori ai celui mai controversat proiect de modificare a Codului Penal, care face practic imposibilă arestarea preventivă şi pune piedici în calea anchetelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite