Fifor, despre aeronava rusească detectată în apropierea României: Din păcate, nu sunt lucruri foarte rare. Se testează viteza de reacţie a militarilor noştri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a vorbit sâmbătă despre aeronava rusească detectată în apropierea spaţiului aerian românesc, declarând că astfel de acţiuni „nu sunt lucruri foarte rare”. Acesta a mai precizat că, deşi nu crede că există motiv de îngrijorare, incidentele de tipul acesta „sunt modalităţi prin care se testează viteza de reacţie a militarilor noştri şi a forţelor NATO”.

„Din păcate (astfel de situaţii n.r.) nu sunt extrem de rare, dar eu nu cred că este cazul să discutăm despre îngrijorare. Sunt (...) acţiuni ale Forţelor Armate Ruse în spaţiul Mării Negre, sunt modalităţi în care, până la urmă, se testează viteza de reacţie a militarilor noştri, a Forţelor Aeriene Române şi a Forţelor NATO până la urmă, dar suntem aici, suntem pregătiţi, suntem ţară membră a Alianţei Nord Altantice şi ne îndeplinim misiunea asumată fără niciun fel de problemă", a spus Fifor, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Ministrul Apărării a mai explicat că interceptarea aeronavei s-a produs joi, ea reprezentând, de fapt, „o misiune de poliţie aeriană” standard pe care Forţele Aeriene Române le execută împreună cu alte state partenere.

„Nu a avut loc astăzi această interceptare, de fapt este o misiune de poliţie aeriană de pe Mihail Kogălniceanu şi joi, după ora prânzului, de îndată ce aeronava rusă a fost detectată, două aeronave ale Forţelor Aeriene Române au decolat pentru misiune de poliţie aeriană, ulterior s-au ridicat şi două aeronave ale partenerilor noştri, ale Forţelor Aeriene Regale Canadiene. A fost o misiune pur şi simplu de poliţie aeriană în spaţiul românesc, în spaţiul NATO, astfel încât să poată fi vizualizată aeronava rusă care nu a intrat niciun moment în spaţiul aerian românesc sau în spaţiul aerian NATO, dar aceasta este procedura şi de obicei aşa se execută aceste misiuni. (...) Nu sunt lucruri din păcate foarte rare, ele se întâmplă, sunt misiuni pe care atât Forţele Aeriene Române, cât şi forţele care ne sunt partenere - fie că au fost britanicii, fie că acum sunt colegii noştri canadieni - sunt misiuni pe care le executăm", a afirmat Fifor.

La începutul lunii august a acestui an, ministrului Apărării i se cerea demisia, după ce anunţase într-o declaraţie că baza de la Deveselu conţine rachete balistice. Ambasada Rusiei a reacţionat rapid, transmiţând că o astfel de declaraţie nu demonstrează decât că „scutul american din Deveselu e o ameninţare directă şi imediată“ la adresa Moscovei, mulţumindu-i totodată social-democratului pentru „adevărul spontan“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite