Fiecare partid „pe limba lui piere”. PNŢCD, PD, PSD urmează.  E plin cimitirul „politic”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este bine-cunoscută zicerea populară: „fiecare pasăre pe limba ei piere”. Ei bine, de data asta se aplică unei „păsări” de pradă, PSD. USL a câştigat alegerile în 2012, PSD-ALDE în 2016. Există un electorat dur al PSD care trebuie să înţeleagă ce fel de „pasăre” este PSD. Trebuie să înţeleagă că a fost păcălit cu tot felul de promisiuni, de pomeni peste pomeni, pe care PSD nu le poate onora.

UPDATE. Liviu Dragnea lipseşte de la şedinţa de azi a BPN al PSD. (Biroul Politic Naţional)

S-a discutat şi se va mai discuta de ce prezenţa la vot a fost în 2016 de doar 39%, de ce partidele de dreapta nu se îndreaptă către o alianţă, coaliţie, care să facă faţă PSD-ului în 2020, printr-o contra ofertă atractivă.

Acum, discuţia este cum sunt pierderile mai mici: lăsând PSD-ul să se discrediteze în următorii 3 ani, demonstrând că a minţit când a promis câte în lună şi în stele, „pierind pe limba lui”, sau încercând blocarea sa, scoaterea  de la guvernare, pentru ca deterioarea economiei să fie cât mai mică.

Personal sunt pentru prima variantă. Altfel, PSD se va victimiza, va da vina pe oricine şi orice, scoţându-se din cauză. Deja a început cu sorosiştii, cu UE, cu forţele oculte interne şi externe care îi pun beţe în roate, astfel încât în 2020 să spună că n-a fost lăsat să aducă „fericirea” românilor. Şi să câştige alegerile.

Preşedintele Iohannis procedează corect

A fost criticat pentru că l-a desemnat pe Mihai Tudose premier. A lăsat responsabilitatea coaliţiei de guvernare pentru consecinţele acestei propuneri. Tudose  nu avea dosare penale, iar acuzaţia de plagiat n-a fost bătută în cuie de către o instituţie abilitată a statului, CNATDCU, CNE sau o universitate. Existau doar acuzaţii de presă şi cererea sa de renunţare la doctorat. Cât despre competenţele sale manageriale erau greu de anticipat, apriori. Oricum, ar fi fost o apreciere subiectivă.

Preşedintele Iohannis nu mai întoarce la parlament legi declarate constituţionale de către CCR. Ar fi fost inutil, ar fi fost obligat să le promulge la a doua trimitere şi ar fi fost acuzat că pune beţe în roate actualei guvernări.

Logica preşedintelui este: PSD să-şi asume în faţa electoratului promisiunile din campanie, îndeplinirea sau neîndeplinirea lor. Şi să plătească la viitoarele alegeri politicile aplicate în anii de guvernare. Altfel, va câştiga din nou alegerile din 2020.

Ce este mai grav?

Riscurile sunt mai mici cu menţinerea PSD la guvernare. În zona justiţiei există reacţia străzii şi a UE, care a împiedicat până în prezent o deteriorare masivă a luptei anticorupţie. În zona de bussines, antreprenorii protestează la măsurile aberante ale guvernului, iar guvernul a renunţat la impozitul pe cifra de afaceri, la taxa de solidaritate, la impozitul pe gospodărie.

PSD=Katoblepas

Katoblepas este  un animal mitologic  care, la un moment dat, se autodevorează, începând cu coada şi picioarele. Asta face şi PSD la ora actuală: se autodevorează. Argumente:

  • După nici şase luni îşi alungă propriul guvern cu moţiune de cenzură, instrument al opoziţiei
  • Guvernele sale sunt de tot râsul, cu miniştri analfabeţi, cu studii dubioase sau imposibil de probat, cu  premieri care îndeplinesc fără crâcnire ordinele lui Dragnea, sub ameninţarea schimbării lor.
  • Încasările la buget nu sunt nici pe departe cele prognozate, de aici imposibilitatea de a-şi ţine promisiunile
  • Deja angajările în administraţie au fost blocate, pentru că nu există bani.
  • UE presează pentru menţinerea deficitului bugetar de 3%, lucru ce pare imposibil de realizat, dacă ne uităm pe cifrele execuţiei bugetare.
  • Investiţiile în infrastructură sunt foarte mici.
  • Banii europeni nu vin.

Şi tot aşa.  De asta este corectă afirmaţia că PSD se autodevorează, precum Katoblepas. Doar că este posibil să înceapă de la cap, de la Liviu Dragnea.

PSD, săpat din interior

Aşa începe prăbuşirea. Ponta, Grindeanu, Teodorovici, Chirica, Ivan,  nume sonore, doi foşti premieri ai PSD, unul chiar fost preşedinte, care acum dau de pământ cu politica partidului. Deja Ponta a anunţat pentru septembrie un nou proiect politic, şi este de presupus că i se vor alătura multe alte personalităţi din PSD şi ALDE.

PSD nu are înlocuitor pentru Dragnea. Premierul Tudose se dovedeşte de la o zi la alta doar sluga lui Dragnea. Dupa ce l-a destituit pe Bogdan Stan, şeful ANAF, l-a numit imediat vicepreşedinte, la presiunea lui Dragnea. L-a dat afară pe Teodorovici din funcţia de consilier, l-a ameninţat pe ministrul Bodog cu remanierea, dupa care a revenit, nu ia nici o măsura împotriva ministrului Ţuţuianu, împotriva miniştrilor analfabeţi sau incapabili. Fără background politic, fără să cunoască filialele si pe şefii acestora, e foarte greu să ajungă preşedinte  al partidului.

PSD se confruntă cu o criză formidabilă de leadership, ilustrată şi de modul lamentabil în care încropeşte guverne.

Concluzii

Este posibil şi de sperat ca actualul PSD, un partid nereformat, cu o ideologie comunistoidă, cu apucături dictatoriale, care nu înţelege democraţia modernă, să dispară şi să lase locul unui partid de stânga modern, în spiritul vremurilor şi evoluţiei societăţii.   Iar forţele de dreapta, să facă bine şi să înţeleagă că dacă nu vor lăsa orgoliile deoparte, contruind o alternativă viabilă la PSD sau a urmaşului acestuia, România va fi condusă pe principii şi valori de stânga mult şi bine, „valori” care în România se rezumă la furtul din banii publici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite